Félelmetes a bankkártya: visszafelé sült el a puska!

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 05:40

A mindennapi pénzügyekkel foglalkozó internetes fórumokat böngészve könnyen úgy tűnhet, hogy a fogyasztóknak, illetve az állítólag őket védő szervezeteknek mindig éppen az nem jó, ami a slágertermék, mindig attól kell rettegni, ami a legjobban megy, még akkor is, ha ennek az ellenkezőjét már egyszer megmagyarázták. Valami ilyesmi történik most az Egyesült Államokban, ahol a fogyasztóvédők folyamatos riogatásukkal (a bankok trükközéséről most ne is beszéljünk) elérték, hogy a hitelkártyáktól egyre inkább tartanak a fogyasztók, a betéti kártya szegmens pedig újjáéledni látszik. A jelen helyzetben persze a betéti plasztikokkal kell ijesztgetni, lássuk, milyen veszélyeket rejthetnek ezek a tengerentúlon és mi a helyzet hazánkban!

Mitől félnek éppen az USA-ban?

A fogyasztóvédelmi csoportok fő üzenete a betéti kártyák újabb dinamikus terjedési hullámával kapcsolatban egyértelműen az, hogy rendkívül óvatosan kell bánni ezekkel a plasztikokkal, mert egy esetleges káreseménykor (pl.: ellopják a kártyát) az ügyfél sokkal nagyobb terheket viselhet, mint a hitelkártyások.

Az Egyesült Államokban érdekes a szabályozás, ott ugyanis egyértelműen megkülönböztetik a kétféle plasztikot a kárviselés szempontjából, mégpedig a következőképpen:

- a hitelkártyás csalások esetén a kártyabirtokos ügyfél minden esetben maximálisan 50 dollár kárértékig tehető felelőssé, az esetek többségében azonban ezzel a lehetőséggel sem élnek a bankok.
- A betéti kártyáknál összetettebb a helyzet, amennyiben a kártyabirtokos a lopásról való tudomásszerzést követő két munkanapon belül értesíti a pénzintézetet, akkor szintén 50 dolláros a limit, a 48 órás időkeret túllépése esetén azonban akár 500 dollárig is felkúszhat a kártyabirtokosra terhelt összeg.

A gyakorlatban a nálunk jóval fejlettebb pénzügyi piaccal rendelkező Egyesült Államokban a Visa és a MasterCard is a teljes visszatérítés elvét vallja, azaz az illetéktelen tranzakciókból származó kárt teljes egészében megtéríti. A bankoknak szintén érdekük, hogy az ügyfél mielőbb visszakapja a pénzét, hiszen meg szeretnék tartani ügyfeleiket. (Általánosságban igaz, hogy a tengerentúli pénzintézetek 24-48 órán belül igyekeznek jóváírni az összeget, ez azonban az ügyek kivizsgálása miatt olykor 10 napnál is több időt vesz igénybe.)

Itt mi még nagyon nem tartunk!

Korábban részletesen foglalkoztunk a bankkártyás visszaéléseket érintő hazai szabályozással, melyről általánosságban véve elmondható, hogy közel sem olyan szofisztikált mint a tengerentúli példa és a gyakorlatban is van némi eltérés a két modell között: nálunk ugyanis egyértelműen az ügyfél húzza a rövidebbet.

A kérdéskört hazánkban alapvetően a pénzforgalomról szóló kormányrendelet szabályozza, melyet az alábbiakban foglalhatunk tömören össze:

- a kártyabirtokos köteles haladéktalanul bejelenteni a kibocsátó banknak, ha kártyáját eltulajdonították, vagy bármiféle rendellenességet észlel,
- ha a kár nem a kártyabirtokos szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása folytán következett be, akkor a birtokos a bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett kárt legfeljebb 45 ezer forintig viseli,
- a bejelentést követően keletkezett kárt a kibocsátó viseli.

Fontos tehát kiemelni, hogy a kibocsátó mentesül felelőssége alól, ha bizonyítja, hogy a kár a kártyabirtokos szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozott szerződésszegése folytán következett be.

A tényadatokat tekintve viszont látható, hogy az elveszett és ellopott kártyáknál a kár túlnyomó többségét a kártyabirtokos viseli, mivel alapesetben a kibocsátó bank a kártyabirtokosra hárítja át, arra hivatkozva, hogy az ügyfél nem a szerződésben előírtaknak megfelelően járt el, minden szerződés rögzíti ugyanis, hogy a PIN kódot senkinek nem szabad elárulni. (A pénz leszedéséhez pedig erre kétségkívül szükség van...)

Mint látható, nálunk abszolút nincs ilyen téren különbség a betéti és hitelkártyák megítélése között, ezért tehát kár lenne rettegni. (Itt persze még nem tartunk, ugyanis Magyarországon még nagyban tombol a hitelkártyaláz és majd csak évek múltán bukik ki, hogy sok ügyfél nem is kötött olyan jó üzletet az újabb plasztikra való áttéréssel...)

Mivel ijesztgetnek még? Cáfoljuk meg!

Az amerikai fogyasztóvédők emellett némileg érthetetlen módon azt is problémaként vetik fel, hogy a betéti kártyákat mínuszba fordítva rendkívül magas kamatokkal találhatjuk szembe magunkat, azt azonban elfelejtik megjegyezni, hogy a betéti konstrukciók alapesetben nem az eladósodásra szolgálnak, hanem saját megtakarításunk költésére (jobb esetben kamatoztatására).

Ha hazánkban vetjük össze a folyószámlahitelek jellemzően 20% körüli kamatait a hitelkártyák havi szinten 2-2,5%-os rátáival, akkor könnyen beláthatjuk, hogy éves szinten a THM-ek elég közel esnek egymáshoz. Igaz persze, hogy a hitelkártyát lehet(ne) kamatmentesen is használni, ez azonban a hazai bankok tapasztalatai  szerint csak igen kevés ügyfélnek sikerül.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 22:37
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38