19 °C Budapest

Félelmetes a bankkártya: visszafelé sült el a puska!

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 05:40

A mindennapi pénzügyekkel foglalkozó internetes fórumokat böngészve könnyen úgy tűnhet, hogy a fogyasztóknak, illetve az állítólag őket védő szervezeteknek mindig éppen az nem jó, ami a slágertermék, mindig attól kell rettegni, ami a legjobban megy, még akkor is, ha ennek az ellenkezőjét már egyszer megmagyarázták. Valami ilyesmi történik most az Egyesült Államokban, ahol a fogyasztóvédők folyamatos riogatásukkal (a bankok trükközéséről most ne is beszéljünk) elérték, hogy a hitelkártyáktól egyre inkább tartanak a fogyasztók, a betéti kártya szegmens pedig újjáéledni látszik. A jelen helyzetben persze a betéti plasztikokkal kell ijesztgetni, lássuk, milyen veszélyeket rejthetnek ezek a tengerentúlon és mi a helyzet hazánkban!

Mitől félnek éppen az USA-ban?

A fogyasztóvédelmi csoportok fő üzenete a betéti kártyák újabb dinamikus terjedési hullámával kapcsolatban egyértelműen az, hogy rendkívül óvatosan kell bánni ezekkel a plasztikokkal, mert egy esetleges káreseménykor (pl.: ellopják a kártyát) az ügyfél sokkal nagyobb terheket viselhet, mint a hitelkártyások.

Az Egyesült Államokban érdekes a szabályozás, ott ugyanis egyértelműen megkülönböztetik a kétféle plasztikot a kárviselés szempontjából, mégpedig a következőképpen:

- a hitelkártyás csalások esetén a kártyabirtokos ügyfél minden esetben maximálisan 50 dollár kárértékig tehető felelőssé, az esetek többségében azonban ezzel a lehetőséggel sem élnek a bankok.
- A betéti kártyáknál összetettebb a helyzet, amennyiben a kártyabirtokos a lopásról való tudomásszerzést követő két munkanapon belül értesíti a pénzintézetet, akkor szintén 50 dolláros a limit, a 48 órás időkeret túllépése esetén azonban akár 500 dollárig is felkúszhat a kártyabirtokosra terhelt összeg.

A gyakorlatban a nálunk jóval fejlettebb pénzügyi piaccal rendelkező Egyesült Államokban a Visa és a MasterCard is a teljes visszatérítés elvét vallja, azaz az illetéktelen tranzakciókból származó kárt teljes egészében megtéríti. A bankoknak szintén érdekük, hogy az ügyfél mielőbb visszakapja a pénzét, hiszen meg szeretnék tartani ügyfeleiket. (Általánosságban igaz, hogy a tengerentúli pénzintézetek 24-48 órán belül igyekeznek jóváírni az összeget, ez azonban az ügyek kivizsgálása miatt olykor 10 napnál is több időt vesz igénybe.)

Itt mi még nagyon nem tartunk!

Korábban részletesen foglalkoztunk a bankkártyás visszaéléseket érintő hazai szabályozással, melyről általánosságban véve elmondható, hogy közel sem olyan szofisztikált mint a tengerentúli példa és a gyakorlatban is van némi eltérés a két modell között: nálunk ugyanis egyértelműen az ügyfél húzza a rövidebbet.

A kérdéskört hazánkban alapvetően a pénzforgalomról szóló kormányrendelet szabályozza, melyet az alábbiakban foglalhatunk tömören össze:

- a kártyabirtokos köteles haladéktalanul bejelenteni a kibocsátó banknak, ha kártyáját eltulajdonították, vagy bármiféle rendellenességet észlel,
- ha a kár nem a kártyabirtokos szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása folytán következett be, akkor a birtokos a bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett kárt legfeljebb 45 ezer forintig viseli,
- a bejelentést követően keletkezett kárt a kibocsátó viseli.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos tehát kiemelni, hogy a kibocsátó mentesül felelőssége alól, ha bizonyítja, hogy a kár a kártyabirtokos szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozott szerződésszegése folytán következett be.

A tényadatokat tekintve viszont látható, hogy az elveszett és ellopott kártyáknál a kár túlnyomó többségét a kártyabirtokos viseli, mivel alapesetben a kibocsátó bank a kártyabirtokosra hárítja át, arra hivatkozva, hogy az ügyfél nem a szerződésben előírtaknak megfelelően járt el, minden szerződés rögzíti ugyanis, hogy a PIN kódot senkinek nem szabad elárulni. (A pénz leszedéséhez pedig erre kétségkívül szükség van...)

Mint látható, nálunk abszolút nincs ilyen téren különbség a betéti és hitelkártyák megítélése között, ezért tehát kár lenne rettegni. (Itt persze még nem tartunk, ugyanis Magyarországon még nagyban tombol a hitelkártyaláz és majd csak évek múltán bukik ki, hogy sok ügyfél nem is kötött olyan jó üzletet az újabb plasztikra való áttéréssel...)

Mivel ijesztgetnek még? Cáfoljuk meg!

Az amerikai fogyasztóvédők emellett némileg érthetetlen módon azt is problémaként vetik fel, hogy a betéti kártyákat mínuszba fordítva rendkívül magas kamatokkal találhatjuk szembe magunkat, azt azonban elfelejtik megjegyezni, hogy a betéti konstrukciók alapesetben nem az eladósodásra szolgálnak, hanem saját megtakarításunk költésére (jobb esetben kamatoztatására).

Ha hazánkban vetjük össze a folyószámlahitelek jellemzően 20% körüli kamatait a hitelkártyák havi szinten 2-2,5%-os rátáival, akkor könnyen beláthatjuk, hogy éves szinten a THM-ek elég közel esnek egymáshoz. Igaz persze, hogy a hitelkártyát lehet(ne) kamatmentesen is használni, ez azonban a hazai bankok tapasztalatai  szerint csak igen kevés ügyfélnek sikerül.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm