Készpénzt vennél fel? Megsarcol az idegen bank...

Pénzcentrum
2007. szeptember 13. 11:00

A készpénzfelvételi díjak nem csupán a bank költségeinek fedezetekét szolgálnak, de az ügyfelek kártyahasználati szokásainak változástatását is, vagyis az ingyenes vásárlásra való ösztönzést. Persze a vásárlás sincs ingyen, de annak költsége nem a bankot, hanem a kereskedőt terheli.

Ugyanez a helyzet az idegen ATM-ből való készpénzfelvétel esetében, a magasabb díjak ugyanis nem csak a másik bank felé fizetendő összegek megtérítésére szolgálnak, de arra is ösztönöznek, hogy a számlavezető pénzintézet automatáiból vegyünk fel pénz, ha már felveszünk.

A Bank of America terveiben szereplő 3 dolláros készpénzfelvételi díj, melyet a bank az ő ATM-jeit használó, "idegen fogyasztókra" szabna ki, mégis erős kritikát váltott ki a fogyasztóvédők több csoportjából is.

A díjmódosítást ellenzők szerint a bank ezzel ellehetetleníteni azoka a főleg alsó- és középosztályból kikerülő fogyasztókat, akik nem tudnak napközben ellátogatni saját bankjuk fiókjába, így este a Bank of Americánál kényszerülnek pénzt felvenni.

A fix díjas megoldás bevezetése, a fogyasztóvédők szerint, a bankok határtalan profitéhségét jelzi, hiszen megfosztja a fogyasztókat attól a lehetőségtől, hogy csupán kisebb összegeket vegyenek fel alkalmanként.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hazánkban több bank is fix díjas megoldást alkalmaz idegen ATM-ből való készpénzfelvétel esetén, a díjak azonban, bár néhány esetben megközelítik, de egyetlen esetben sem érik el a 3 dolláros, vagyis a körülbelül 570 forintos mértéket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?