Élhető életterek vs. lakáshitel: ismét zsugorodnak a lakások

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 15:00

Új utakat keresnek az amerikai ingatlanfejlesztők, hiszen a parlagon heverő hatalmas újlakás-állomány nyomott árakon való értékesítése önmagában nem oldja meg a szektor problémáit. A beruházók ezért a megváltozott vásárlói igényeknek megfelelően ismét a kisebb életterek felé fordulnak, melyek a szigorodó hitelfeltételek mellett is biztosítani tudják az elérhetőséget.

A rendelkezésre álló statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a piac luxusingatlanokat magába foglaló szegmensében is komoly értékesítési problémákkal küzdenek a fejlesztők.

A legnagyobb akadályt a jelzáloghiteleket felvásárló állami intézmények, a Fannie Mae és a Freddie Mac esetében jellemző 417 ezer dolláros hitelkorlát jelenti, efelett ugyanis a jelzáloghiteleket értékpapírformában értékesítő intézmények nem tudják befogadni a hiteleket, így bankoknak nincs lehetőségük a hitelkockázat elporlasztására.

Az alacsonyabb árak azonban alacsonyabb négyzetmétereket kívánnak meg. A folyamatosan növekvő árak mellett mindeddig nem okozott gondot a hatalmas alapterület, a finanszírozási lehetőségek beszűkülése miatt azonban a vevők ismét szűkebb falak közé szorulnak.

Az elmúlt évtizedekben a lakóingatlanok átlagos alapterülete, az 1975-ben jellemző 145 négyzetméterről, 209 négyzetméterre növekedett. A vevők saját edzőterem, hatalmas terasz és tágas mellékhelyiségek iránt támasztott igénye folyamatos nyomást gyakorolt a fejlesztőkre, akik most az átlagos lakásméret legalább 20 négyzetméterrel való csökkenésére számítanak.

Ez annyit jelent, hogy a fejlesztések esetében ismét túlsúlyba kerülnek a kisebb lakások. Több nagyobb beruházó is azt fontolgatja, hogy átdolgozza a még tervező asztalon fekvő projekteket. Ez alól nem jelentenek kivételt a kifejezetten luxuskivitelezési ingatlanokkal foglalkozó cégek sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fejlesztők piaci igényekhez való alkalmazkodási szándéka rögtön érhető válik az értékbecslők szövetsége által közzétett adatok fényében, melyek szerint 2008 második negyedévéig egyáltalán nem várható a kereslet élénkülése az Egyesült Államok ingatlanpiacán.

A szövetség sorozatban kilencedszer módosította negatív irányban előrejelzéseit, melyek most a 2007-es évre a forgalom 8,6 százalékos visszaesését jósolják a használt lakások piacán, és 24 százalékos zuhanást az újépítésű ingatlanok esetében.

Még ennél is sötétebben látják a helyzetet a Moody's Investment Service elemzői, akik szerint az ingatlanpiaci visszaesés, akár ahogy az 1987-et követő válság idején, 4 évig is eltarthat, és igazi fellendülésre ismét csak 2009 végén számíthatnak a fejlesztők.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?