Elavult a hitel: jöhet a lízing...

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 12:00

Lehetőségek tárháza Egyre többször lehet hallani, hogy nem csak a hitelfelvétel egy autó, vagy egy lakás megszerzésének az egyetlen módja. Egyre nagyobb körben elérhető, és növekvő népszerűségnek örvend a lízing is, mint finanszírozási lehetőség. Ennek viszont több formája is létezik, amit még sokan nem tudnak. Nézzük meg, melyik mire a legalkalmasabb...

A tulajdonjog azonnali megszerzése nem feltétlenül szükséges velejárója az ingatlanok, járművek, termelő eszközök, vagy fogyasztási cikkek használatának. Az eszközt úgy is használhatjuk, hogy annak tulajdonosától bizonyos időre használatba vesszük, a beszerzési árat részletekben törlesztjük vagy a használati idő lejárata után az eszközt visszaszolgáltatjuk, ez a lízing. A lízing ügylet résztvevői a lízingbevevő, a lízingbeadó, és a szállító.

A lízing általában e három fél megállapodásával jön létre. A szállító adásvételi szerződést köt a lízingbe adóval, a lízingbe adó a használati jogot átadja a lízingbe vevőnek, a lízingszerződésben meghatározott feltételek mellett.

A lízing fajtái

Operatív lízing

Ebben az esetben az eszközt csak egy bizonyos időre szeretné használni a lízingbevevő, és ez alatt az idő alatt díjat fizet. A határidő lejárta után a tulajdonos (lízingbeadó) visszakapja az eszközt, és újra köthet ugyanarra az eszközre üzletet. Ez akkor lehet praktikus, ha az eszköz vételi ára annyira magas, hogy a lízingbevevő nem tudná, vagy nem akarja azt kifizetni.

Ebben az esetben a szerződés időtartama alatt a tulajdonost terhelik az eszközhöz kapcsolódó költségek és kockázatok, az ő feladata, hogy a lízingelt eszköz a teljes időtartam alatt működőképes vagy használható legyen. Az operatív lízing tulajdonképpen bérlet, mivel nem kerül a lízingelt eszköz a lízingbevevő tulajdonába. Az operatív lízinget bármikor lehetalkalmazni, tevékenységtől függetlenül.

Becslések szerint kb. 30.000-re tehető az operatív lízing keretein belül kihelyezett céges autók száma, ami az országban lévő összes céges gépjármű 5-6 százalékát adja. A flotta szerződések nagyobb része, összesen 71 százaléka operatív lízing.

Zárt végű pénzügyi lízing

A zárt végű pénzügyi lízing értelmében a lízingbeadó a lízingbevevő igényei szerint beszerez egy eszközt, és azt lízingdíj ellenében, a szerződésben rögzített időtartam alatt a lízingbevevő ezt használhatja, de őt terheli a használatból következően minden költség és kockázat, viszont jogosult a hasznok szedésére is. A lízingbeadók hitelezőkké válnak, és a lízing tárgya megfelelő dologi biztosítékot jelent számukra a kölcsön ügylet biztosítékaként.

A szerződés lejárávala lízingbevevő megszerzi azt eszközt az utolsó díj megfizetésével, vagy a szerződésben meghatározott maradványérték kifizetésével. A felek a szerződésben kötik ki a lízingdíj tőkerészét (amely a lízingbe adott vagyontárgy szerződés szerinti árával azonos), valamint kamatrészét és a törlesztések ütemezését, valamint a szerződés felmondására vagy megszüntetésére vonatkozó szabályokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nyílt végű pénzügyi lízing

Ez a fajta lízing gyakorlatilag egyezik a zárt végű pénzügyi lízinggel, a különbség mindössze annyi, hogy a vevő a szerződés lejártakor eldöntheti, hogy igényt tart-e a lízingelt eszközre vagy nem. Tehát a nyílt végű pénzügyi lízing esetén nem biztos a tulajdonszerzés, mert a szerződés csak vételi vagy vevő kijelölési jogot biztosít a lízingbe vevőnek a futamidő lejáratakor. Itt is lehetőség van annak a szerződésbe foglalására, hogy a hatáidő lejáratakor az utolsó lízingdíj, vagy egy maradványérték kifizetése után szerezze meg a lízingbevevő az eszközt.

Üzletszerű pénzügyi lízing szolgáltatást, csak a hitelintézetekről szóló törvényben meghatározott engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmények végezhetnek.

A pénzügyi lízing előnyös lehet több esetben is. Ha beruházásra kerül sor, akkor a beruházó hosszú távon idegen forrásból tudja azt megvalósítani, kímélve ezzel saját forrásait, vagyis nem szükséges, hogy rendelkezésre álljon egy nagyobb összeg. A lízingdíj fizetésének ütemezése a szerződésben meghatározott módon történik, vagyis nem feltétlenül havonta, így az elején igazodni lehet időben, és összegben a lízingbevevő várható bevételeihez.

További pozitívuma, hogy a lízingdíj fizethető a lízingelt eszköz által megtermelt bevételből, és a lízingügylet biztosítéka részben vagy egészben a lízingtárgy is lehet.

Visszlízing

Ha a lízing ügylet résztvevőiből a szállító és lízingbe vevő azonos, akkor úgynevezett visszlízingről beszélünk. Ilyenkor nem új eszközt lízingbe vételéről van szó, hanem egy meglévő eszközünk eladásáról, amit aztán vissza lízingelünk a vevőtől, ha éppen tőkehiányban szenved a cégünk.

Lízingpiac ma

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem