3 °C Budapest

Elavult a hitel: jöhet a lízing...

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 12:00

Lehetőségek tárháza Egyre többször lehet hallani, hogy nem csak a hitelfelvétel egy autó, vagy egy lakás megszerzésének az egyetlen módja. Egyre nagyobb körben elérhető, és növekvő népszerűségnek örvend a lízing is, mint finanszírozási lehetőség. Ennek viszont több formája is létezik, amit még sokan nem tudnak. Nézzük meg, melyik mire a legalkalmasabb...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tulajdonjog azonnali megszerzése nem feltétlenül szükséges velejárója az ingatlanok, járművek, termelő eszközök, vagy fogyasztási cikkek használatának. Az eszközt úgy is használhatjuk, hogy annak tulajdonosától bizonyos időre használatba vesszük, a beszerzési árat részletekben törlesztjük vagy a használati idő lejárata után az eszközt visszaszolgáltatjuk, ez a lízing. A lízing ügylet résztvevői a lízingbevevő, a lízingbeadó, és a szállító.

A lízing általában e három fél megállapodásával jön létre. A szállító adásvételi szerződést köt a lízingbe adóval, a lízingbe adó a használati jogot átadja a lízingbe vevőnek, a lízingszerződésben meghatározott feltételek mellett.

A lízing fajtái

Operatív lízing

Ebben az esetben az eszközt csak egy bizonyos időre szeretné használni a lízingbevevő, és ez alatt az idő alatt díjat fizet. A határidő lejárta után a tulajdonos (lízingbeadó) visszakapja az eszközt, és újra köthet ugyanarra az eszközre üzletet. Ez akkor lehet praktikus, ha az eszköz vételi ára annyira magas, hogy a lízingbevevő nem tudná, vagy nem akarja azt kifizetni.

Ebben az esetben a szerződés időtartama alatt a tulajdonost terhelik az eszközhöz kapcsolódó költségek és kockázatok, az ő feladata, hogy a lízingelt eszköz a teljes időtartam alatt működőképes vagy használható legyen. Az operatív lízing tulajdonképpen bérlet, mivel nem kerül a lízingelt eszköz a lízingbevevő tulajdonába. Az operatív lízinget bármikor lehetalkalmazni, tevékenységtől függetlenül.

Becslések szerint kb. 30.000-re tehető az operatív lízing keretein belül kihelyezett céges autók száma, ami az országban lévő összes céges gépjármű 5-6 százalékát adja. A flotta szerződések nagyobb része, összesen 71 százaléka operatív lízing.

Zárt végű pénzügyi lízing

A zárt végű pénzügyi lízing értelmében a lízingbeadó a lízingbevevő igényei szerint beszerez egy eszközt, és azt lízingdíj ellenében, a szerződésben rögzített időtartam alatt a lízingbevevő ezt használhatja, de őt terheli a használatból következően minden költség és kockázat, viszont jogosult a hasznok szedésére is. A lízingbeadók hitelezőkké válnak, és a lízing tárgya megfelelő dologi biztosítékot jelent számukra a kölcsön ügylet biztosítékaként.

A szerződés lejárávala lízingbevevő megszerzi azt eszközt az utolsó díj megfizetésével, vagy a szerződésben meghatározott maradványérték kifizetésével. A felek a szerződésben kötik ki a lízingdíj tőkerészét (amely a lízingbe adott vagyontárgy szerződés szerinti árával azonos), valamint kamatrészét és a törlesztések ütemezését, valamint a szerződés felmondására vagy megszüntetésére vonatkozó szabályokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyílt végű pénzügyi lízing

Ez a fajta lízing gyakorlatilag egyezik a zárt végű pénzügyi lízinggel, a különbség mindössze annyi, hogy a vevő a szerződés lejártakor eldöntheti, hogy igényt tart-e a lízingelt eszközre vagy nem. Tehát a nyílt végű pénzügyi lízing esetén nem biztos a tulajdonszerzés, mert a szerződés csak vételi vagy vevő kijelölési jogot biztosít a lízingbe vevőnek a futamidő lejáratakor. Itt is lehetőség van annak a szerződésbe foglalására, hogy a hatáidő lejáratakor az utolsó lízingdíj, vagy egy maradványérték kifizetése után szerezze meg a lízingbevevő az eszközt.

Üzletszerű pénzügyi lízing szolgáltatást, csak a hitelintézetekről szóló törvényben meghatározott engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmények végezhetnek.

A pénzügyi lízing előnyös lehet több esetben is. Ha beruházásra kerül sor, akkor a beruházó hosszú távon idegen forrásból tudja azt megvalósítani, kímélve ezzel saját forrásait, vagyis nem szükséges, hogy rendelkezésre álljon egy nagyobb összeg. A lízingdíj fizetésének ütemezése a szerződésben meghatározott módon történik, vagyis nem feltétlenül havonta, így az elején igazodni lehet időben, és összegben a lízingbevevő várható bevételeihez.

További pozitívuma, hogy a lízingdíj fizethető a lízingelt eszköz által megtermelt bevételből, és a lízingügylet biztosítéka részben vagy egészben a lízingtárgy is lehet.

Visszlízing

Ha a lízing ügylet résztvevőiből a szállító és lízingbe vevő azonos, akkor úgynevezett visszlízingről beszélünk. Ilyenkor nem új eszközt lízingbe vételéről van szó, hanem egy meglévő eszközünk eladásáról, amit aztán vissza lízingelünk a vevőtől, ha éppen tőkehiányban szenved a cégünk.

Lízingpiac ma

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?