8 °C Budapest

Lízing vagy hitel? - Hol áll a mérleg nyelve?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 08:14

Úgy tűnik egyre kevésbé fontos a lakáslízing eddig legfőbb vonzerejeként emlegetett nulla százalékos önerőnek, hiszen egyre több bank kínál ilyen konstrukciókat - olvasható a Világgazdaságban.

Az ingatlanlízing eddig legfőbb vonzerejének hitt nulla százalékos önerő tehát már nem a legfőbb ok, amiért kedvelik az igénylők ezt a konstrukciót. Báti Balázs, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint átlagosan 30 százalékos önerő befizetését választják az ügyfelek.

Az ügyletek túlnyomó többsége, 90 százaléka pénzügyi lízing formájában valósul meg. Az ingatlanlízing-állomány az idei év első félévében 2006 ugyanezen időszakához képest 30 százalékkal bővült.

A Lízingszövetség adatai szerint ez több mint 59 milliárd forintos abszolút értékű kihelyezést jelent, ez egyenlő a 2005. évi teljes finanszírozásnak felel meg.

A 2007 első félév végi tőkekinnlevősége meghaladta a 240 milliárd forintot, ebből a lakossági állomány 22 milliárdot tesz ki. Ezzel szemben a bankok által kihelyezett lakáshitel-állomány már meghaladja a 2800 milliárd forintot, s a havi növekmény is több tízmilliárdos.

EZT OLVASTAD MÁR?