7 °C Budapest

Lízing vagy hitel: melyikkel jársz jobban?

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 12:00

Ugyan a lakossági üzletágban úgy tűnik, hogy kezdi elveszíteni a lakáslízing a minimális önerőből fakadó kezdeti népszerűségét. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a lízingpiac nem csupán a lakossági üzletágat öleli fel, igen fontos finanszírozási szereppel bír a vállalkozások között is. Nézzük, mi alapján érdemes eldöntenie egy vállalkozásnak, lízingből vagy hitelből finanszírozza-e ingatlanját!

Hol vannak a vállalkozások?

A jelenlegi piaci szereplők tekintetében is egyre inkább érezhetővé válik az a tendencia, ami a banki hitelezési, számlavezetési üzletágban már szinte természetesnek tűnhet, nevezetesen, hogy megkülönböztetésre kerülnek a nagyvállalati, valamint a kis-és középvállalati ügyfelek, ügyletek.

Ennek oka abban rejlik, hogy a kis- és középvállalkozások definíciójából, munka- és üzletmenetéből fakadóan e szektor ingatlanfinanszírozási (illetve egyéb eszköz finanszírozása iránti) igénye inkább a kisebb összegű, s kevésbé nagy lélegzetvételű üzletekre terjed ki.

Ebből fakadóan az ügyletek kezelésének tekintetében is kimutatható, érzékelhető, felállítható a párhuzam a banki kis- és középvállalati, valamint a lízingüzletek között. A nagy számosságú, ám esetenként kis finanszírozási értékű ingatlanfinanszírozási üzletek lehetőséget teremtenek a bizonyos mértékű standardizált finanszírozási konstrukciók, az egyszerűsített, egységesített folyamat kialakításához.

Emellett az egyes piaci szereplők számára elengedhetetlen a folyamatok bizonyos mértékű automatizálása a versenyhelyzetbeli saját pozíció megoldásának érdekében.

Lízing és lízing - az indulás dióhéjban

A nagyvállalati termékek egyedisége mellett elmondható, hogy az ingatlanlízinggel (is) foglalkozó társaságok nem csupán a pénzügyi lízing lehetőségét kínálják fel, hanem egyéb, lízingnek tekinthető megoldásokat is, így például az operatív, vagy a visszlízing ügyleteket is.

A vállalkozásoknak nem kell olyan sokféle előzetes feltételnek megfelelniük, mint a lakossági lízingigénylők esetén. Mindez feltehetően a különböző ügyletek jellegéből fakad, vagyis a standardizált, egyszerűsített lefutású lakossági ügyleteknél az előszűrés már jóval fontosabb szerepet tölt be, mint a vállalkozások lízingfeltétele esetében.

Az általában elfogadott feltételek (életkor, köztartozás-mentesség, székhely) mellett az egyes ügyletek igényléséhez a megfelelő dokumentumok benyújtására van szükség. Be kell mutatni az eddigi üzletmenetre vonatkozó adatokat, azokat dokumentumokkal igazolni. Az ingatlan mellett a lízing fedezetét a vállalkozás jövedelemtermelő-képessége képezi, így ennek vizsgálatára a beszámoló alapján kerülhet sor.

Lízing vagy hitel?

A vállalkozói ingatlanlízing esetében gyakorta előfordulhat, hogy csupán már meglévő ingatlanokat finanszíroznak. Így ez az ügylettípus kiválóan alkalmazható vásárláshoz, bérléshez (operatív lízing esetén), azonban fejlesztésekhez a hitel ajánlható.

A döntésben a célok mellett segítségünkre lehet az egyes adóelőnyök mérlegelése is. Mielőtt azonban belevágnánk, ismerjük meg, mi a különbség a nyílt és a zárt végű ingatlanlízing között.

A nyílt és zártvégű lízing megkülönböztetése pénzügyi lízingügyletek esetében szokásos. A két fogalom a futamidő végén a tulajdonjog státuszára vonatkozóan tartalmaz megkülönböztetéseket. Mégpedig abból a szempontból, hogy az ingatlan, avagy egyéb lízingtárgy a lízingbe adó tulajdonából automatikusan átkerül a futamidő végeztével a lízingbe vevő tulajdonába, amennyiben zárt végű lízingről van szó.

Ha nyílt végű a lízingügylet, akkor tulajdonképpen a lízingbe vevő opciós jogot kap a tulajdonjogról való döntéshez, vagyis a futamidő végeztével maga döntheti el, hogy a tulajdonjogot átveszi, vagy megtartja. De mivel pénzügyi lízingről van szó, mindkét esetben a lízingbe vevő könyveiben kerül kimutatásra, és amortizálásra a lízingtárgy.

Minthogy az ingatlanok lízingje a pénzügyi lízingszolgáltatások területére tartozik, ekkor a lízingtárgy a lízingbe vevő könyveiben kerül kimutatásra, és elszámolásra, ebből kifolyólag az amortizációt is a lízingbe vevő számolhatja el. Az értékcsökkenési leírás pedig a hatályos számviteli szabályozás szerint csökkenti a társasági adó alapját.

Az 1992. évi LXXIV. törvény az általános forgalmi adóról rendelkezik a lakóingatlanokra vonatkozó lízing áfa-mentességéről, a 33. paragrafusban. Az áfa elszámolásával kapcsolatos további előnyök már attól tehetők függővé, hogy nyílt, vagy zárt végű lízingről van szó.

Nyílt végű ingatlanlízing esetében a lízingtárgy beszerzési árának áfa-tartalmát a futamidő alatt egyenletesen kell befizetni, tehát mindig az adott lízingdíj tőkerészéhez kapcsolódik az áfa-fizetés.

Ezzel ellentétben a zárt végű pénzügyi lízing esetében a teljes áfa-összeget egyben, a futamidő elején kell megfizetni. A kifizetett áfa mindkét alkalommal visszaigényelhető, így ez a tényező abból a szempontból mérlegelendő, hogy a vállalkozás rendelkezik-e a nettó értékre vetített áfa-összeggel.

Az 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról a 22./A §-ában rendelkezik a kis- és középvállalkozások adókedvezményéről. Eszerint az ingatlan megvételére 2000. december 31. után igénybe vett ingatlanlízing kamata után adókedvezményt vehet igénybe, melynek mértéke az adóévben fizetett kamat 40 százaléka, de maximum 6 millió forint lehet évente.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?