7 °C Budapest

Lízing vagy hitel: melyikkel jársz jobban?

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 12:00

Ugyan a lakossági üzletágban úgy tűnik, hogy kezdi elveszíteni a lakáslízing a minimális önerőből fakadó kezdeti népszerűségét. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a lízingpiac nem csupán a lakossági üzletágat öleli fel, igen fontos finanszírozási szereppel bír a vállalkozások között is. Nézzük, mi alapján érdemes eldöntenie egy vállalkozásnak, lízingből vagy hitelből finanszírozza-e ingatlanját!

Hol vannak a vállalkozások?

A jelenlegi piaci szereplők tekintetében is egyre inkább érezhetővé válik az a tendencia, ami a banki hitelezési, számlavezetési üzletágban már szinte természetesnek tűnhet, nevezetesen, hogy megkülönböztetésre kerülnek a nagyvállalati, valamint a kis-és középvállalati ügyfelek, ügyletek.

Ennek oka abban rejlik, hogy a kis- és középvállalkozások definíciójából, munka- és üzletmenetéből fakadóan e szektor ingatlanfinanszírozási (illetve egyéb eszköz finanszírozása iránti) igénye inkább a kisebb összegű, s kevésbé nagy lélegzetvételű üzletekre terjed ki.

Ebből fakadóan az ügyletek kezelésének tekintetében is kimutatható, érzékelhető, felállítható a párhuzam a banki kis- és középvállalati, valamint a lízingüzletek között. A nagy számosságú, ám esetenként kis finanszírozási értékű ingatlanfinanszírozási üzletek lehetőséget teremtenek a bizonyos mértékű standardizált finanszírozási konstrukciók, az egyszerűsített, egységesített folyamat kialakításához.

Emellett az egyes piaci szereplők számára elengedhetetlen a folyamatok bizonyos mértékű automatizálása a versenyhelyzetbeli saját pozíció megoldásának érdekében.

Lízing és lízing - az indulás dióhéjban

A nagyvállalati termékek egyedisége mellett elmondható, hogy az ingatlanlízinggel (is) foglalkozó társaságok nem csupán a pénzügyi lízing lehetőségét kínálják fel, hanem egyéb, lízingnek tekinthető megoldásokat is, így például az operatív, vagy a visszlízing ügyleteket is.

A vállalkozásoknak nem kell olyan sokféle előzetes feltételnek megfelelniük, mint a lakossági lízingigénylők esetén. Mindez feltehetően a különböző ügyletek jellegéből fakad, vagyis a standardizált, egyszerűsített lefutású lakossági ügyleteknél az előszűrés már jóval fontosabb szerepet tölt be, mint a vállalkozások lízingfeltétele esetében.

Az általában elfogadott feltételek (életkor, köztartozás-mentesség, székhely) mellett az egyes ügyletek igényléséhez a megfelelő dokumentumok benyújtására van szükség. Be kell mutatni az eddigi üzletmenetre vonatkozó adatokat, azokat dokumentumokkal igazolni. Az ingatlan mellett a lízing fedezetét a vállalkozás jövedelemtermelő-képessége képezi, így ennek vizsgálatára a beszámoló alapján kerülhet sor.

Lízing vagy hitel?

A vállalkozói ingatlanlízing esetében gyakorta előfordulhat, hogy csupán már meglévő ingatlanokat finanszíroznak. Így ez az ügylettípus kiválóan alkalmazható vásárláshoz, bérléshez (operatív lízing esetén), azonban fejlesztésekhez a hitel ajánlható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A döntésben a célok mellett segítségünkre lehet az egyes adóelőnyök mérlegelése is. Mielőtt azonban belevágnánk, ismerjük meg, mi a különbség a nyílt és a zárt végű ingatlanlízing között.

A nyílt és zártvégű lízing megkülönböztetése pénzügyi lízingügyletek esetében szokásos. A két fogalom a futamidő végén a tulajdonjog státuszára vonatkozóan tartalmaz megkülönböztetéseket. Mégpedig abból a szempontból, hogy az ingatlan, avagy egyéb lízingtárgy a lízingbe adó tulajdonából automatikusan átkerül a futamidő végeztével a lízingbe vevő tulajdonába, amennyiben zárt végű lízingről van szó.

Ha nyílt végű a lízingügylet, akkor tulajdonképpen a lízingbe vevő opciós jogot kap a tulajdonjogról való döntéshez, vagyis a futamidő végeztével maga döntheti el, hogy a tulajdonjogot átveszi, vagy megtartja. De mivel pénzügyi lízingről van szó, mindkét esetben a lízingbe vevő könyveiben kerül kimutatásra, és amortizálásra a lízingtárgy.

Minthogy az ingatlanok lízingje a pénzügyi lízingszolgáltatások területére tartozik, ekkor a lízingtárgy a lízingbe vevő könyveiben kerül kimutatásra, és elszámolásra, ebből kifolyólag az amortizációt is a lízingbe vevő számolhatja el. Az értékcsökkenési leírás pedig a hatályos számviteli szabályozás szerint csökkenti a társasági adó alapját.

Az 1992. évi LXXIV. törvény az általános forgalmi adóról rendelkezik a lakóingatlanokra vonatkozó lízing áfa-mentességéről, a 33. paragrafusban. Az áfa elszámolásával kapcsolatos további előnyök már attól tehetők függővé, hogy nyílt, vagy zárt végű lízingről van szó.

Nyílt végű ingatlanlízing esetében a lízingtárgy beszerzési árának áfa-tartalmát a futamidő alatt egyenletesen kell befizetni, tehát mindig az adott lízingdíj tőkerészéhez kapcsolódik az áfa-fizetés.

Ezzel ellentétben a zárt végű pénzügyi lízing esetében a teljes áfa-összeget egyben, a futamidő elején kell megfizetni. A kifizetett áfa mindkét alkalommal visszaigényelhető, így ez a tényező abból a szempontból mérlegelendő, hogy a vállalkozás rendelkezik-e a nettó értékre vetített áfa-összeggel.

Az 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról a 22./A §-ában rendelkezik a kis- és középvállalkozások adókedvezményéről. Eszerint az ingatlan megvételére 2000. december 31. után igénybe vett ingatlanlízing kamata után adókedvezményt vehet igénybe, melynek mértéke az adóévben fizetett kamat 40 százaléka, de maximum 6 millió forint lehet évente.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem