Bővül a lízingpiac: de meddig?

Pénzcentrum
2007. augusztus 28. 09:40

A hazai lízingpiac ugyan még növésben van, de már lényegesen kisebb mértékben, mint egy évvel ezelőtt. Az idén a lízingcégek 10 százalékkal kevesebb személyautót finanszíroztak, mint korábban - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idei évben a lízingpiac összességében 7,5 százalékkal növekedett, ami lényegesen elmarad az egy évvel ezelőtti 18 százalékos növekedéshez képest. A gépek és ingatlanok lízingből történő finanszírozása 2007 első félévében jelentősen megnőtt, de a személyautó forgalom 10 százalékkal kevesebb volt az elmúlt egy évben.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete is megerősítette ezt a tényt, mivel az új autók eladása esetében is 12 százalékos csökkenés volt tapasztalható, bár ellensúlyozza ezt, hogy az egy autóra eső finanszírozás 11 százalékkal magasabb, mint 2006 júniusában, és a kezdőrészlet ismét közelít a 30 százalékhoz.

Az egyesület adatai szerint viszont a flottafinanszírozás egyre népszerűbb a vállalkozások körében, az előző év hasonló időszakához képest 30 százalékos növekedést mutat.

A gép-, berendezés- és IT-eszközök lízingje dinamikusan nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest, idén félévkor a teljes lízingpiac 13 százalékát adta, összesen 71,5 milliárd forintot.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az ingatlanlízing félévkor a lízingpiac 11 százalékát adta, összesen 59 milliárd forinttal, ami a 2005 évi teljes éves finanszírozásnak felel meg, ebből 10 milliárd lakossági lakásfinanszírozás. A lakáslízing népszerűségét jelzi a csaknem 400 százalékos növekedés a finanszírozott ingatlanok számában.

Azért is egyre közkedveltebb ez a finanszírozási forma, mert csak a törlesztőrészletre eső áfát kell megfizetni, így azonos kamat esetén olcsóbb mint egy hitel. Nem is beszélve arról, hogy számos formában meg lehet kötni a lízingszerződést, mint például maradványértékkel is, ami azt jelenti, hogy a futamidő lejártakor egy előre meghatározott összegért megvehetjük a lakást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?