Hitel és lízing egy kézből - "A gyors döntés az ügyfélnek is jó"

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 05:55

Milton - Hitel és lízing egy kézből Nemrégiben írtunk arról, hogy az ingatlanlízing kezdi elveszíteni alacsony önerejű konstrukcióiból fakadó népszerűsége révén keletkezett előnyét. Erről, valamint a kis- és középvállalkozások ingatlanfinanszírozási lehetőségeiről kérdeztül Körtvélyessy Lászlót, a Milton Finanszírozási Zrt. vezérigazgatóját.

Pénzcentrum:Mióta van jelen a Milton az ingatlanfinanszírozásban?

Körtvélyessy László: A Milton Zrt. elődjét tavaly augusztusban vásárolta meg a Wallis-csoport. A Dom Ingatlanlízing Zrt. a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyével rendelkező, de cégbírósági bejegyzés alatt álló, operatívan még nem működő cég volt. A cégépítést tehát a nulláról kellett kezdenünk Az első mérföldkövet 2007 januárban az első lízingügylet megkötésével értük el. Mivel ebben az üzletágban azóta is folyamatosan nő a sikeres üzletkötések száma, bízunk benne, hogy rövid időn belül, hasonló sikereket tudhatunk magunkénak a finanszírozás másik formáját nyújtó Milton Hitelezési Zrt.-ben is, amelynek az engedélyezését a PSZÁF júniusban hagyta jóvá.

Pénzcentrum:Miért gondolták úgy, hogy a hitelezési üzletágban is érdemes előremozdulni?

Körtvélyessy László: Az ingatlanfinanszírozásban a lízing csak a piac egy szegmensét fedi le. Lízingelni kész ingatlanokat lehet, az épülő ingatlanok, s egyéb fejlesztések finanszírozására a lízing nem alkalmas, ezért volt szükség a hitel üzletág beindítására. Másrészt sok szempont határozza meg, hogy valaki a hitel vagy a lízing mellett dönt, és ha csak lízinggel foglalkozunk, elveszíthetjük azokat az ügyfeleket, akik a hitelt preferálják.

Pénzcentrum: Milyen kritériumok alapján sorolják be a kis- és középvállalkozásokat (kkv)?

Körtvélyessy László: A mi megközelítésünk az ügyletméretből adódik, tehát a kkv-t nem árbevétel alapján definiáljuk, hanem az ügylettípust határozzuk meg A jellemző ügyletméretünk a 100 milliótól 1 milliárdig terjedő finanszírozás, ez általában a kkv-k mérete. Jellemzően egyébként a 150 millió forintos árbevételtől a 2-3 milliárdos árbevételig terjedő kkv-k a tipikus ügyfeleink.

Pénzcentrum:Mekkora az érdeklődés az ingatlanlízing iránt? Hogyan alakul az ügyfélállomány?

Körtvélyessy László: A kkv-k azért szeretik a lízinget, mert ez a szektor általában forráshiányos, és a lízingen keresztül magasabb finanszírozási rátát tudnak elérni. Nagyon pozitívak a tapasztalataink, egy céggel hoztuk azt az üzleti tervet, amit a két cégre vonatkozóan állítottunk fel, vagyis a lízingcég önmagában hozta az előzetes várakozásokat.

Pénzcentrum:Milyen a piaci verseny, és milyen pozíciót szeretnének elérni?

Körtvélyessy László:
Mi egy réspiacot céloztunk meg, amely területen még nincs, vagy nagyon kevés az olyan típusú szolgáltató, mint mi. Az alsóbb szegmensben, tehát a lakossági ingatlanfinanszírozás, lakáslízing területén nagyon sok szereplő van, a nagy összegű finanszírozásokat pedig a nagybankok uralják. Az általunk megcélzott piaci szegmensben szintén a nagybankok vannak jelen, akiktől az a hozzáadott érték különböztet meg bennünket, amit plusz szolgáltatásainkkal nyújtunk.

Pénzcentrum:Előfordult már bedőlt lízing?

Körtvélyessy László: A Miltonnál alapvetően banki háttérrel rendelkező szakemberek dolgoznak. A kollégák sokéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek mind a kockázatkezelés, mind az ügyfélkapcsolat illetve az értékesítés terén. Így kellő óvatossággal, szakértelemmel és odafigyeléssel állapítottuk meg azokat az alapelveket, kritériumokat, melyek alapján finanszírozzuk az ügyfeleket. Tehát a kérdésre a válasz nemleges.

Pénzcentrum:A kkv-k esetében is lehet úgy standardizálni a folyamatokat, mint a lakossági üzletágnál?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Körtvélyessy László: Ez a középtávú tervek között szerepel, de egyelőre még nem jellemző. Eleinte fokozott óvatossággal kell eljárnunk az ügyletek finanszírozhatóságának elbírálásánál, amit jelen pillanatban a hitelbizottsági döntések biztosítanak, de kétségtelen, hogy a hatékonyság mindenféleképpen szegmentálást és a piac alsó részén egyfajta standardizálást kíván meg középtávon.

Pénzcentrum:Most, hogy megalakult a hitelezéssel foglalkozó vállalat is, lehet-e majd kombinálni a kétfajta finanszírozást?

Körtvélyessy László:
Igen. Ez egy attraktív termék a piacon, főleg akkor, amikor egy meglévő ingatlan mellé egy új fejlesztés is elkészül. A finanszírozó kockázatát a lízing mindenképpen csökkenti, tehát a kombinált termék az ő szemszögéből is előnyös.

Pénzcentrum:Egy kkv milyen szempontokat vesz figyelembe, amikor dönt arról, hogy hitelt vagy lízinget vesz igénybe?

Körtvélyessy László: Annak ellenére, hogy mi pénzügyi vállalkozás vagyunk és nem bank, mi a kapcsolati bankolás modelljét követjük. Ez azt jelenti, hogy üzletkötőink tanácsadói funkciót is ellátnak. Amikor kapcsolatba kerülnek az ügyféllel, megpróbálják teljes mértékben megérteni a helyzetet, felfedni az ügyfél-motivációját, ehhez hozzáteszik a tapasztalataikat, és közösen alakítják ki azt a finanszírozási megoldást, ami a jó az ügyfélnek is és nekünk is. Nem gondoljuk, hogy azt az ügyet kell támogatni, ami csak nekünk jó, az a jó megállapodás, amikor mindkét fél úgy érzi, hogy a helyzetből kihozta a maximális lehetőséget. A kkv szektor képzett annyira, hogy egy rosszul eladott terméket rövid időn belül átvisz másik finanszírozóhoz. Mi viszont hosszú távon gondolkodunk.

Pénzcentrum:Mekkora az elutasítási arány?

Körtvélyessy László: Mivel a már említett kapcsolati modell alapján dolgozunk, indulásként a régi kapcsolati tőkéből merítünk, vagyis már ismert ügyfeleket, vagy azok által ajánlott üzleti partnereket finanszírozunk. Ha valakit nem finanszírozunk, annak az az oka, hogy nem felel meg a feltételeknek, a finanszírozhatósági paramétereknek. Konkrét számokat nem mondhatok, de nem sokat dolgozunk feleslegesen. A folyamat elején van egy úgynevezett "pre-check", egy gyors ránézés az ügyre, ott eldöntjük, hogy akarunk-e finanszírozni vagy sem, és ha igen, azt többnyire végig is visszük. A gyors döntés az ügyfélnek is jó.

Pénzcentrum:Ezek szerint induló vállalkozások nem jöhetnek szóba?

Körtvélyessy László:
Dehogynem. Csupán fontos, hogy megismerjük az ügyfelet a finanszírozási döntés meghozatala előtt. Ha sikerül megbizonyosodnunk arról, hogy komoly vállalkozóval állunk szemben, akinek van egy jó ötlete, akkor mindenféleképpen nyitottak vagyunk a finanszírozásra.

Gyakorlati feltételek

Pénzcentrum: Milyen előzetes feltételeknek kell eleget tenni az ügyfeleknek?

Körtvélyessy László:
Ez más a hitel és más a lízing esetében. A lízingnél nagyon erős az eszköz alapú minősítés, az ingatlan elhelyezkedése, likviditása egy esetleges workout helyzetben. Mivel nem alacsony finanszírozási összegről van szó, nyilván fontos az ügyfél minősítése is. Hitelnél más a súlyozás, ott inkább ez utóbbi kap nagyobb hangsúlyt.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?