Nincs új a nap alatt - sokan szaladnak ingatlanlízingért

Pénzcentrum
2007. július 25. 16:56

A Magyar Lízingszövetség mai sajtótájékoztatóján Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor, a Szövetség főtitkára számoltak be a magyar lízingpiac 2007 első félévi eredményeiről.

"A mezőgazdasági és építőipari gépek kivételével kiugróan nagy mértékben növekedett az egyéb gépek, berendezések finanszírozása az első félévben", számolt be Báti Balázs, a Magyar Lízingszövetség elnöke. A Szövetség által közölt adatok alapján 2007 első félévében 2006 első félévéhez képest a teljes lízingpiac 7,5%-kal nőtt a finanszírozott volumen tekintetében, szemben az egy évvel korábbi 18%-kal. Ezen belül a legnagyobb növekedés az egyéb gépek szegmensben mutatható ki.

A lízingcégek 544 Mrd Ft-tal finanszírozták különböző eszközök beszerzését, amelyen belül több, mint 200 milliárd forint került kis és középvállalkozásokhoz kihelyezésre. A finanszírozott eszközök értéke ugyanezen időszak alatt 744 Mrd Ft volt, ami 11%-kal magasabb, mint a 2006-os hasonló adat.

A megkötött szerződések darabszáma azonban féléves szinten 10%-kal alacsonyabb értéket mutat, aminek fő oka az elsősorban lakossági ügyfeleknek nyújtott autófinanszírozási szerződések számának jelentős csökkenése.

Személygépjármű finanszírozás

A szerződések száma tovább csökkent, 10%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ez összhangban van a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének statisztikája szerinti 12%-os új autó értékesítés visszaeséssel.
A darabszám csökkenését ellensúlyozza, hogy az egy autóra eső átlagos finanszírozás 11%-kal magasabb a 2006 félévi értéknél. E mellett tavaly év végén megfordult az átlagos kezdőrészlet mértékének éveken keresztül tartó csökkenési tendenciája, és ismét közelíti a 30%-ot.

E hatások eredőjeként az első féléves adatok alapján stagnál a személy és kishaszon gépjárművek szegmens. Az elmúlt fél évben a lízingcégek 334 milliárd Ft-ot, a retail szerződésekben mintegy 300 milliárd Ft-ot helyeztek ki, amelynek 60%-a új autó vásárlására szolgált. Ezzel együtt a finanszírozó cégek összesen 1050 Mrd Ft értékben finanszíroznak személygépjárműveket. Az autófinanszírozás koncentrációja alacsonyabb a többi szegmensénél, de a 6 piacvezető még így is a teljes piac 68%-át fedi le.

Flotta finanszírozás

Dinamikusan növekedett a vállalatok gépjárműbeszerzéseit kiszolgáló flotta finanszírozás. Az előző év hasonló időszakához képest a finanszírozott összeg és a kezelt gépjárművek száma szerint is 30% feletti az emelkedés mértéke, ezzel közel 9.000 gépjárműre több, mint 33 Mrd Ft került kihelyezésre. Ezzel a flottafinanszírozók által finanszírozott összeg 100 Mrd Ft fölé nőtt.

A flottacégek finanszírozás nélkül is kínálnak gépjárműpark-kezelési szolgáltatást, 2007 első félévében 1.400 autóra kötöttek ilyen szerződést. A flotta szerződések nagyobb része, 71%-a operatív lízing, és ezt a szolgáltatást jellemzően, 97%-ban új gépjárművekre veszik igénybe.

Haszonjármű lízing

A haszonjármű finanszírozás 2006 első félévéhez képest 9,5%-kal növekedett, szemben az egy évvel korábbi 16,6%-os bővüléssel. Ez kihelyezésben 76 Mrd Ft-ot jelent, aminek a segítségével fél év alatt 7.500 db, összesen 99 Mrd Ft értékű teherautó és busz került beszerzésre. A második negyedév végére a teljes tőkekintlévőség értéke 259 Mrd Ft-ra emelkedett, amelynek meghatározó része, 93%-a pénzügyi lízing szerződés.
A szegmensen belül alacsony, 8%-os a buszok aránya, ez összesen 237 járművet jelent. Az ebben a félévben lízing segítségével vásárolt összes haszonjárműből 60% az új eszközök aránya.

Ebben a szektorban a 4 legnagyobb lízingcégnek együtt több, mint 66% a részesedése.

Gép-berendezés és IT eszközlízing

A gép-berendezés és IT eszközlízing üzletág 12%-kal nőtt 2006 első félévéhez, és 3%-kal a 2006-os év átlagához képest. A mezőgazdasági és építőipari gépeket külön véve azonban az egyéb gépek, berendezések bővülése meghaladta az 50%-ot.

Abszolút értékben ez 71,5 Mrd Ft, ami a teljes lízingpiac 13%-a. Ezzel az 5.700 új szerződéssel 195 Mrd Ft-ra nőtt a lízingcégek által ebben a szektorban finanszírozott összeg.

Az egyes alszegmensek között jelentősek az eltérések, az IT eszközöknél 40%-os, az egyéb gépeknél több, mint 70%-os a növekedés. Ezzel 2007 első félévében a Szövetség tagvállalatai mintegy 7Mrd Ft összegben finanszíroztak IT és iroda-berendezést, és 37,5 Mrd Ft egyéb eszközt, amely a két évvel korábbi érték közel duplája.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mezőgazdasági gépeknél viszont majdnem 60%-os a visszaesés, ami elsősorban az EU pályázatok késedelmére vezethető vissza.

A mezőgazdasági gépek és IT eszközök terén 95% az új eszközök aránya, míg az építőipari gépeknél ez az arány csak 64%-os, az egyéb gépeknél pedig 88%.

Ingatlan lízing

Az ingatlan finanszírozás 30%-kal bővült 2006 első félévéhez képest, abszolút értékben 59Mrd Ft-os kihelyezéssel, ami nagyságrendileg a 2005-ös teljes éves finanszírozásnak felel meg. Ezzel a szektor részesedése a teljes lízingpiacból 11%.

Ebből az összegből közel 10 Mrd a lakossági lakásfinanszírozás, további 3,6Mrd pedig egyéb lakossági, de nem lakás jellegű ingatlanok finanszírozása. Az új szerződésekkel együtt a szektor 2007 félév végi tőkekintlévősége meghaladta a 240 Mrd Ft-ot, amiből a lakossági állomány 22 Mrd, az operatív lízing formában történő finanszírozás pedig meghaladja a 120 Mrd Ft-ot.

A lakáslízing térnyerését jelzi a finanszírozott ingatlanok számának exponenciális, több, mint 400%-os növekedése is, és ezzel párhuzamosan az egy szerződésben kihelyezett összeg drasztikus, az egy évvel ezelőtti átlagos 168M Ft-ról annak negyedére, mintegy 42M Ft-ra csökkenése.

A közhiedelemmel ellentétben a 2007 első félévében kötött lakáslízing szerződések átlagos kezdőrészlete 30%. Ezeknek az ügyleteknek 90%-a pénzügyi lízing formájában valósult meg, míg a vállalati ingatlanoknál 40% az operatív lízing, 33% a pénzügyi lízing és 27% a hitel aránya.

Hajó, vasút, repülőgép

A hajó, vasút, repülőgép és egyéb eszközök finanszírozása továbbra is dinamikusan, 2006 első félévével összehasonlítva 117%-kal növekedett. A lízingcégek 170 szerződésben 7,2Mrd Ft értékű eszköz beszerzéséhez járultak hozzá. Abszolút értékben a lízingcégek 5,5 Mrd Ft-ot finanszíroztak ebben a szegmensben, amely a tavalyi éves 0,5%-os részarányt jelentősen meghaladva a teljes piac 1%-át képviseli.

Tovább bővül a Szövetség

A Magyar Lízingszövetség 2007.01.01-től életre keltette az alapító okirat szerint már korábban is létező pártoló tagság intézményét. A megnövekedett aktivitás egyik kézzelfogható eredménye, hogy az elmúlt negyedévben további 5 lízingcéggel és 4 pártoló taggal bővülve 72-re emelkedett a tagok száma. Lévai Gábor, a Szövetség főtitkára szerint év végére a létszám elérheti a 80 céget is.

Lízingszövetség a tudatos fogyasztókért

A tisztességes piaci verseny megteremtésének egyik kiemelkedő eleme a tudatos fogyasztói magatartás kialakulásának elősegítése, melyhez az út a pontos és hiteles tájékoztatáson keresztül vezet. A Lízingszövetség ezért úgy határozott, hogy az MKB-Euroleasing által megkezdett példamutató fogyasztóvédelmi tevékenységhez csatlakozva a saját oldaláról is elérhetővé teszi az ügyfelek autófinanszírozási döntéséhez segítséget nyújtó www.autohitel.hu-t.

A Lízingszövetség és az MKB-Euroleasing a jövőben is mindent megtesz, hogy a tudatos fogyasztói döntéshez minél szélesebb körű információk álljanak az autóvásárló ügyfelek rendelkezésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem