19 °C Budapest

Nincs új a nap alatt - sokan szaladnak ingatlanlízingért

Pénzcentrum
2007. július 25. 16:56

A Magyar Lízingszövetség mai sajtótájékoztatóján Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Lévai Gábor, a Szövetség főtitkára számoltak be a magyar lízingpiac 2007 első félévi eredményeiről.

"A mezőgazdasági és építőipari gépek kivételével kiugróan nagy mértékben növekedett az egyéb gépek, berendezések finanszírozása az első félévben", számolt be Báti Balázs, a Magyar Lízingszövetség elnöke. A Szövetség által közölt adatok alapján 2007 első félévében 2006 első félévéhez képest a teljes lízingpiac 7,5%-kal nőtt a finanszírozott volumen tekintetében, szemben az egy évvel korábbi 18%-kal. Ezen belül a legnagyobb növekedés az egyéb gépek szegmensben mutatható ki.

A lízingcégek 544 Mrd Ft-tal finanszírozták különböző eszközök beszerzését, amelyen belül több, mint 200 milliárd forint került kis és középvállalkozásokhoz kihelyezésre. A finanszírozott eszközök értéke ugyanezen időszak alatt 744 Mrd Ft volt, ami 11%-kal magasabb, mint a 2006-os hasonló adat.

A megkötött szerződések darabszáma azonban féléves szinten 10%-kal alacsonyabb értéket mutat, aminek fő oka az elsősorban lakossági ügyfeleknek nyújtott autófinanszírozási szerződések számának jelentős csökkenése.

Személygépjármű finanszírozás

A szerződések száma tovább csökkent, 10%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ez összhangban van a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének statisztikája szerinti 12%-os új autó értékesítés visszaeséssel.
A darabszám csökkenését ellensúlyozza, hogy az egy autóra eső átlagos finanszírozás 11%-kal magasabb a 2006 félévi értéknél. E mellett tavaly év végén megfordult az átlagos kezdőrészlet mértékének éveken keresztül tartó csökkenési tendenciája, és ismét közelíti a 30%-ot.

E hatások eredőjeként az első féléves adatok alapján stagnál a személy és kishaszon gépjárművek szegmens. Az elmúlt fél évben a lízingcégek 334 milliárd Ft-ot, a retail szerződésekben mintegy 300 milliárd Ft-ot helyeztek ki, amelynek 60%-a új autó vásárlására szolgált. Ezzel együtt a finanszírozó cégek összesen 1050 Mrd Ft értékben finanszíroznak személygépjárműveket. Az autófinanszírozás koncentrációja alacsonyabb a többi szegmensénél, de a 6 piacvezető még így is a teljes piac 68%-át fedi le.

Flotta finanszírozás

Dinamikusan növekedett a vállalatok gépjárműbeszerzéseit kiszolgáló flotta finanszírozás. Az előző év hasonló időszakához képest a finanszírozott összeg és a kezelt gépjárművek száma szerint is 30% feletti az emelkedés mértéke, ezzel közel 9.000 gépjárműre több, mint 33 Mrd Ft került kihelyezésre. Ezzel a flottafinanszírozók által finanszírozott összeg 100 Mrd Ft fölé nőtt.

A flottacégek finanszírozás nélkül is kínálnak gépjárműpark-kezelési szolgáltatást, 2007 első félévében 1.400 autóra kötöttek ilyen szerződést. A flotta szerződések nagyobb része, 71%-a operatív lízing, és ezt a szolgáltatást jellemzően, 97%-ban új gépjárművekre veszik igénybe.

Haszonjármű lízing

A haszonjármű finanszírozás 2006 első félévéhez képest 9,5%-kal növekedett, szemben az egy évvel korábbi 16,6%-os bővüléssel. Ez kihelyezésben 76 Mrd Ft-ot jelent, aminek a segítségével fél év alatt 7.500 db, összesen 99 Mrd Ft értékű teherautó és busz került beszerzésre. A második negyedév végére a teljes tőkekintlévőség értéke 259 Mrd Ft-ra emelkedett, amelynek meghatározó része, 93%-a pénzügyi lízing szerződés.
A szegmensen belül alacsony, 8%-os a buszok aránya, ez összesen 237 járművet jelent. Az ebben a félévben lízing segítségével vásárolt összes haszonjárműből 60% az új eszközök aránya.

Ebben a szektorban a 4 legnagyobb lízingcégnek együtt több, mint 66% a részesedése.

Gép-berendezés és IT eszközlízing

A gép-berendezés és IT eszközlízing üzletág 12%-kal nőtt 2006 első félévéhez, és 3%-kal a 2006-os év átlagához képest. A mezőgazdasági és építőipari gépeket külön véve azonban az egyéb gépek, berendezések bővülése meghaladta az 50%-ot.

Abszolút értékben ez 71,5 Mrd Ft, ami a teljes lízingpiac 13%-a. Ezzel az 5.700 új szerződéssel 195 Mrd Ft-ra nőtt a lízingcégek által ebben a szektorban finanszírozott összeg.

Az egyes alszegmensek között jelentősek az eltérések, az IT eszközöknél 40%-os, az egyéb gépeknél több, mint 70%-os a növekedés. Ezzel 2007 első félévében a Szövetség tagvállalatai mintegy 7Mrd Ft összegben finanszíroztak IT és iroda-berendezést, és 37,5 Mrd Ft egyéb eszközt, amely a két évvel korábbi érték közel duplája.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mezőgazdasági gépeknél viszont majdnem 60%-os a visszaesés, ami elsősorban az EU pályázatok késedelmére vezethető vissza.

A mezőgazdasági gépek és IT eszközök terén 95% az új eszközök aránya, míg az építőipari gépeknél ez az arány csak 64%-os, az egyéb gépeknél pedig 88%.

Ingatlan lízing

Az ingatlan finanszírozás 30%-kal bővült 2006 első félévéhez képest, abszolút értékben 59Mrd Ft-os kihelyezéssel, ami nagyságrendileg a 2005-ös teljes éves finanszírozásnak felel meg. Ezzel a szektor részesedése a teljes lízingpiacból 11%.

Ebből az összegből közel 10 Mrd a lakossági lakásfinanszírozás, további 3,6Mrd pedig egyéb lakossági, de nem lakás jellegű ingatlanok finanszírozása. Az új szerződésekkel együtt a szektor 2007 félév végi tőkekintlévősége meghaladta a 240 Mrd Ft-ot, amiből a lakossági állomány 22 Mrd, az operatív lízing formában történő finanszírozás pedig meghaladja a 120 Mrd Ft-ot.

A lakáslízing térnyerését jelzi a finanszírozott ingatlanok számának exponenciális, több, mint 400%-os növekedése is, és ezzel párhuzamosan az egy szerződésben kihelyezett összeg drasztikus, az egy évvel ezelőtti átlagos 168M Ft-ról annak negyedére, mintegy 42M Ft-ra csökkenése.

A közhiedelemmel ellentétben a 2007 első félévében kötött lakáslízing szerződések átlagos kezdőrészlete 30%. Ezeknek az ügyleteknek 90%-a pénzügyi lízing formájában valósult meg, míg a vállalati ingatlanoknál 40% az operatív lízing, 33% a pénzügyi lízing és 27% a hitel aránya.

Hajó, vasút, repülőgép

A hajó, vasút, repülőgép és egyéb eszközök finanszírozása továbbra is dinamikusan, 2006 első félévével összehasonlítva 117%-kal növekedett. A lízingcégek 170 szerződésben 7,2Mrd Ft értékű eszköz beszerzéséhez járultak hozzá. Abszolút értékben a lízingcégek 5,5 Mrd Ft-ot finanszíroztak ebben a szegmensben, amely a tavalyi éves 0,5%-os részarányt jelentősen meghaladva a teljes piac 1%-át képviseli.

Tovább bővül a Szövetség

A Magyar Lízingszövetség 2007.01.01-től életre keltette az alapító okirat szerint már korábban is létező pártoló tagság intézményét. A megnövekedett aktivitás egyik kézzelfogható eredménye, hogy az elmúlt negyedévben további 5 lízingcéggel és 4 pártoló taggal bővülve 72-re emelkedett a tagok száma. Lévai Gábor, a Szövetség főtitkára szerint év végére a létszám elérheti a 80 céget is.

Lízingszövetség a tudatos fogyasztókért

A tisztességes piaci verseny megteremtésének egyik kiemelkedő eleme a tudatos fogyasztói magatartás kialakulásának elősegítése, melyhez az út a pontos és hiteles tájékoztatáson keresztül vezet. A Lízingszövetség ezért úgy határozott, hogy az MKB-Euroleasing által megkezdett példamutató fogyasztóvédelmi tevékenységhez csatlakozva a saját oldaláról is elérhetővé teszi az ügyfelek autófinanszírozási döntéséhez segítséget nyújtó www.autohitel.hu-t.

A Lízingszövetség és az MKB-Euroleasing a jövőben is mindent megtesz, hogy a tudatos fogyasztói döntéshez minél szélesebb körű információk álljanak az autóvásárló ügyfelek rendelkezésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?