Könnyen alakítható törlesztőrészletek

Pénzcentrum
2007. április 25. 14:30

Hitelfelvételkor, lízing igényléskor kezdeti költségekkel és rendszeres havi terhekkel kell számolnunk. Vagyoni helyzettől, havi jövedelemtől függően a két költségnem más-más megterhelést jelent. Van, aki az egyszeri nagyobb kiadásokat kerüli és cserébe magasabb havi törlesztőrészleteket fizet, mások inkább az egyszeri költségeket vállalják, hogy aztán több maradjon havi jövedelmükből.

A piacon megjelenő jelzáloghitel-termékek szinte átláthatatlanul széles skálájából választhatjuk ki az igényünknek leginkább megfelelő konstrukciót. Az elemzésben sorra vesszük azokat a lehetőségeket, melyekkel csökkenthetjük a törlesztőrészleteket, illetve az egyszeri költségeket. Kitérünk a jelzáloghitel-piacon tapasztalható tendenciákra, mind a kereslet, mind a kínálat szempontjait figyelembe véve.

Jelzáloghitelek reneszánsza

Magyarországon kezdetben az állami kamattámogatásos hitelek jelentették a húzó erőt, majd 2003-2004-ben az állami támogatás feltételeinek szigorodásával a deviza hitelek vették át a főszerepet. 2004 és 2006 között a devizahitel állomány csaknem megtízszereződött. Fellendülésének hátterében a 2003. végén tapasztalható 11%-os HUF/CHF kamatrés állt. A BUBOR kamatláb azóta ugyan csökkent, de a kamatrés így is 5% fölött maradt, s a deviza hitelek napjainkig is dominálják a jelzáloghitel-piacot. Az ábrán jól látható a forint alapú hitelek 2002-2003-as felfutása, és a deviza alapú hitelek 2004-től megindult növekedése.

A paletta 2006-ban az ingatlanlízinggel is színesedett, többek között a 0%-os önerőt lehetővé tevő konstrukciók megjelenésével. A szabad felhasználású jelzáloghitelek is megjelentek a hiteltermékek között. Az MNB adatai szerint 2005 és 2006 között ezen hitelek állománya több mint háromszorosára nőtt. A növekedés dinamikus, de az összvolumen még alacsonynak mondható, 2006. második félévében a szabad felhasználású hitelek a teljes jelzáloghitel-állomány 20%-át tették ki. Ezzel összhangban áll a BG Hitel & Lízing tapasztalata; a 2006. első félévében készült felmérésben a válaszadók több mint 80%-a az ingatlanvásárlást jelölte meg hitelfelvétele céljaként. A szabad felhasználású jelzáloghitelek között is a devizában denomináltak a legkeresettebbek, 2006. év végére az állomány 93,8%-ka deviza-alapú, ez év elején pedig ez az arány már elérte a 94,5%-ot. A teljes jelzálogpiac 2001-óta 63%-os éves növekedést ért el az MNB adatai alapján, s 2006 év végén 3.446 milliárd forintra volt tehető a teljes lakossági jelzáloghitel állomány nagysága.

A jelzálogpiac fő mozgatórugóját a deviza-alapú hitelek adják, s a piac szereplői lassuló, mérsékelt növekedésre számítanak 2007-ben. Az új hiteltermékek és szabad felhasználású jelzáloghitelek mellett várhatóan a használtlakás finanszírozás játszik majd kulcsszerepet a szektorban.

A kereslet szempontjai

A kereslet oldalon a törlesztőrészlet nagysága, és változásai, illetve az egyéb a finanszírozáshoz kapcsolódó költségek esnek a legnagyobb súllyal a latba. "Tapasztalataink szerint az ügyfelek választási kritériumai között első helyen a törlesztőrészletek nagysága, illetve a futamidő alatti változatlansága áll. - mondta el Hegedűs Éva a BG Hitel & Lízing elnök vezérigazgatója - A havi terhek mellett az egyszeri költségek és az igénylés egyszerűsége és gyorsasága számít az ügyfeleknek." A jelzáloghitel-piac szereplői a kereslet fent megfogalmazott igényeinek kielégítésére különféle konstrukciókat és kondíciókat dolgoztak ki. Most ezeket vesszük sorra az ügyféligények szerint csoportosítva.

Alacsony kezdő törlesztőrészletek

Azoknak, akik a futamidő kezdeti szakaszán alacsonyabb törlesztőrészleteket akarnak fizetni, akciós termékeket érdemes választaniuk. A pénzügyi vállalkozás általában kamatkedvezménnyel, esetleg teljes kamatmentességgel csökkenti a kezdeti törlesztőrészleteket. Az akciók időtartamát a hitelintézetek egyedileg szabják meg, de 1 évnél hosszabb akciós időszak nagyon ritka. Ha ennél hosszabban számít az ügyfél alacsonyabb törlesztőrészletekre, mert például korábbi hitelei csak pár éven belül járnak le, esetleg jövedelememelkedésre számít a jövőben, akkor a türelmi idős konstrukciót kell választania. A konstrukció lényege, hogy a türelmi idő alatt az ügyfélnek nem kell tőketörlesztést fizetnie. A piacon a leghosszabb türelmi időt jelenleg a BG Hitel & Lízing nyújtja, mely lakásvásárlási hitel esetében maximum 6 év, szabad felhasználású hitel esetében pedig maximum 4 év. Egy 20 éves futamidejű, 5 millió forintos hitel esetén 6 éves türelmi idő mellett akár 20.000 Ft-tal alacsonyabb törlesztőrészletet fizethet a hitelfelvevő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A türelmi idős konstrukció egy speciális módozata a Lakás-takarékpénztári szerződéssel kombinált hitel, mely esetén 8 éves türelmi időszak is választható. Abban az esetben, ha a hiteligénylő még ennél is hosszabban, esetleg a teljes futamidő alatt kisebb törlesztőrészletet akar fizetni, akkor a maradványértékes konstrukció lehet a megfelelő. A maradványérték általában a lízing termékekre jellemző, de már lehetőség van a konstrukció alkalmazására hitelkérelem esetén is. A termék lényege, hogy az ügyfél a teljes futamidő alatt - azonos hitelösszeg mellett - az alap termékhez viszonyítva alacsonyabb tőketörlesztést fizet és a futamidő lejártakor egy összegben fizeti meg a fennmaradó tőketartozást, azaz a maradványértéket.

A maradványértékes konstrukció azoknak jelent megoldást, akik alacsonyabb rendszeres havi jövedelemmel rendelkeznek, de későbbi bevételeikből fedezni tudják a maradványértéket, vagy jövedelmük kisebb részét szeretnék rendszeresen hiteltörlesztésre fordítani, és cserébe vállalják a fennmaradó tőketartozás későbbi megfizetését. Amennyiben ezt a futamidő végén az ügyfél mégsem tudná egy összegben visszafizetni, akkor a futamidő módosításával a fennmaradó tőketartozást is részletekben fizetheti meg. A maradványérték maximális arányát mindig a hitelintézetek határozzák meg egyénileg, a piacon jelenleg elérhető legnagyobb maradványérték-hányad a BG Hitel & Lízing 20%-os szintje. A havi terheket tekintve már egy 15%-os maradványérték több mint 4%-os törlesztőrészlet csökkenést jelenthet.

A hitelfelvétel egyszeri költségeinek nagysága

Az ügyfelek szempontjából másik fontos tényezőt az egyszeri költségek jelentik. A hitelintézetek ezen a területen is kínálnak akciós kedvezményeket, az akció keretében elengednek bizonyos díjtételeket. Amennyiben az ügyfél meg akar szabadulni a hitelfelvétellel járó költségektől, akkor a díjak meghitelezése lehet számára megoldás. Ez azt jelenti, hogy az összes felmerülő költséget - folyósítási, értékbecslési, szerződéskötési díj, óvadék, közjegyzői díj - a tőketartozáshoz csatolják és az ügyfél a hitellel együtt fizeti vissza azokat. Ez a lehetőség azoknak jelenthet segítséget, akik rendelkeznek ugyan a havi törlesztőrészlet fizetéséhez szükséges jövedelemmel, de nincs fedezetük az induló költségekre, vagy nem akarják megfizetni azokat.

A piacon elsőként megjelent BG Hitel és Lízing díjkedvezmény opciója például a fent említett összes költséget, köztük a közjegyzői díjat is magába foglalja. Jövedelem alapú lakás és szabad felhasználású hitelek esetében havi 700 Ft körüli többletkiadással az ügyfél azonnali kiadása 100.000 forinttal csökkenhet, egy 5 millió forintos hitel esetén. Jövedelem igazolás nélküli lakáshitelek esetén akár 240.000 Ft körüli összeg azonnali megfizetését is el lehet kerülni havi 1.700-1.900 Ft körüli törlesztőrészlet növekedéssel. Az opció további előnye, hogy a díjak nem csökkentik a finanszírozási hányadot, magyarán a felvett hitel összege nem csökken a meghitelezett díjakkal.

Az itt bemutatott lehetőségekkel a hitelt vagy lízinget igénylők havi jövedelmük alakulásához szabhatják törlesztőrészleteiket, és nagyobb pénzügyi szabadságot élvezhetnek a hiteltörlesztés mellett is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem