2 °C Budapest

Fellélegezhetnek a lakáshitelesek?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 15:00

Az előzetes várakozásokkal ellentétben csupán enyhén növekedett a fogyasztói csődeljárások száma az elmúlt három hónapban Nagy Britanniában. A csupán 4,2 százalékos növekedés arról tanúskodik, hogy a lakosság még képes kezelni a kamatemelkedésből fakadó többletterhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szakemberek azonban korántsem ujjonganak a meglepően jó adat láttán, véleményük szerint a csődeljárások számának elapadása csupán átmeneti, és amennyiben a megemelkedett hitelkamatok miatt egekbe szökő törlesztőrészletek átszakítják a toldozott foldozat költségvetési gátat, a csődök számának növekedése újra több számjegyű mértéket ölthet.

További pesszimizmusra ad okot, hogy az egyelőre még fizethetőnek tűnő adósságteher mellett az IVA-k, vagyis az önkéntes megegyezések visszaesése áll a csődeljárások számának csökkenése mögött. Az IVA a banki probléma kezelési politika megváltozása miatt került feketelistára, a pénzintézetek ugyanis egyre kevésbé hajlandóak belemenni abba, hogy az ügyfelek csak a tartozás egy részét fizessék vissza.

Erre utal az is, hogy jelentős mértékben megnövekedett a végrehajtási eljárások alatt álló ingatlanok állománya, a bővülés a tavalyi év hasonló időszakához képest elérte a 30 százalékot, az előző féléves adatokhoz képest pedig a 14 százalékot.

A végrehajtási eljárások száma azonban még így is a történelmi átlag alatt van, bár a tendencia mindenképp ijesztően hat. Az végül árverésre került ingatlanok és a rájuk vonatkozó hitelkonstrukciók két következtetésre juthatunk. Egyrészt erős átrendeződés figyelhető meg a fedezett hitelek irányába, másrészt pedig a nagyobb kockázatú hitelek előtérbe kerülésével sok olyan ügyfél jutott jelzáloghitelhez, akinek a jelenlegi körülmények között gondot jelent a törlesztés.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A fedezett hitelek irányába való elmozdulás hazánkban is jellemző tendencia, bár a lakástulajdonhoz való ragaszkodás miatt a piaci egy jól elhatárolható szegmensében a fedezett hitelek által biztosított alacsonyabb költségek sem jelenthetnek előnyt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59