Fellélegezhetnek a lakáshitelesek?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 15:00

Az előzetes várakozásokkal ellentétben csupán enyhén növekedett a fogyasztói csődeljárások száma az elmúlt három hónapban Nagy Britanniában. A csupán 4,2 százalékos növekedés arról tanúskodik, hogy a lakosság még képes kezelni a kamatemelkedésből fakadó többletterhet.

A szakemberek azonban korántsem ujjonganak a meglepően jó adat láttán, véleményük szerint a csődeljárások számának elapadása csupán átmeneti, és amennyiben a megemelkedett hitelkamatok miatt egekbe szökő törlesztőrészletek átszakítják a toldozott foldozat költségvetési gátat, a csődök számának növekedése újra több számjegyű mértéket ölthet.

További pesszimizmusra ad okot, hogy az egyelőre még fizethetőnek tűnő adósságteher mellett az IVA-k, vagyis az önkéntes megegyezések visszaesése áll a csődeljárások számának csökkenése mögött. Az IVA a banki probléma kezelési politika megváltozása miatt került feketelistára, a pénzintézetek ugyanis egyre kevésbé hajlandóak belemenni abba, hogy az ügyfelek csak a tartozás egy részét fizessék vissza.

Erre utal az is, hogy jelentős mértékben megnövekedett a végrehajtási eljárások alatt álló ingatlanok állománya, a bővülés a tavalyi év hasonló időszakához képest elérte a 30 százalékot, az előző féléves adatokhoz képest pedig a 14 százalékot.

A végrehajtási eljárások száma azonban még így is a történelmi átlag alatt van, bár a tendencia mindenképp ijesztően hat. Az végül árverésre került ingatlanok és a rájuk vonatkozó hitelkonstrukciók két következtetésre juthatunk. Egyrészt erős átrendeződés figyelhető meg a fedezett hitelek irányába, másrészt pedig a nagyobb kockázatú hitelek előtérbe kerülésével sok olyan ügyfél jutott jelzáloghitelhez, akinek a jelenlegi körülmények között gondot jelent a törlesztés.

A fedezett hitelek irányába való elmozdulás hazánkban is jellemző tendencia, bár a lakástulajdonhoz való ragaszkodás miatt a piaci egy jól elhatárolható szegmensében a fedezett hitelek által biztosított alacsonyabb költségek sem jelenthetnek előnyt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?