2 °C Budapest

Lakáshitelesek kis csalásai - nagy lehet az ára

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 15:00

A hitelkamatok rohamos emelkedése érdekes és kevéssé etikus banki gyakorlatok tömegére hívta fel mind a lakosság, mind pedig a pénzügyi felügyelet figyelmét. A jelek szerint nem elég azonban az egyik félben keresni a hibát, a hitelfelvevők ugyancsak megtesznek mindent, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a befektetésükből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kalapács alá kerülő ingatlanok vizsgálatakor derült fény arra, hogy több esetben a befektetési céllal vásárló britek olyan hitelkonstrukciókat vettek igénybe, melyekre nem voltak jogosultak. Nagy-Britanniában ugyanis a bankok megkülönböztetik a befektetési és lakhatási céllal vásárlókat, előbbieknek kedvezőtlenebb feltételeket biztosítva.

A lakáshatási célú hitelek esetében a kamatok alacsonyabbak voltak, a kamatkülönbség azonban elenyészett a jóval nagyobb tömeget alkotó befektetőkért folytatott harcban, így manapság már önmagában a kamat nem jelent csábítást.

Az adókedvezmény és a nagyobb finanszírozási arány azonban annál inkább. A lakhatási célú ingatlanok esetében ugyanis a hitelösszeg maximuma akár a piaci érték 95-100 százalékát is elérheti, míg ugyanez az arány a befektetési célú hitelek esetében csak 85 százalék.

Emellett a lakáshatási célú ingatlanok esetében eltekintenek a tőkenyereség-adótól, bár ebben az esetben a kisbefektetőknek le kell mondani a befektetési hitelek esetében érvényes adókedvezményekről.

Az adatok azonban arról tanúskodnak, hogy hosszas mérlegelés után a befektetők egy része a lakhatási célú hitelek mellett teszi le a voksát. A tavaly árverezésre került ingatlanok 80 százaléka olyan városrészben található, amely a befektetési céllal vásárlók paradicsomaként híresült el.

A mérleg nyelvének billenésében főszerepet játszott az önrész mértéke, amely, mint kockázatcsökkentő faktor szerepel a befektetési hitelek feltételei között. A 15 százalékos önrész szükségességét bizonyította, hogy több kisbefektető is végül a megvásárolt ingatlan eladása mellett döntött, mert nem tudta a bérleti díjakban érvényesíteni a megnövekedett törlesztőrészleteket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakhatási célú hitelek jogosulatlan felhasználása azonban csalásnak minősül, és komoly büntetést von maga után, amely egy extra szerződéskötési díjban és büntetőkamatban nyilvánul meg.

Ez akár több ezer fontnyi veszteséget is jelenthet évente a normál befektetési hitelekhez képest. Így abban az esetben, ha valaki hosszabb távra elutazik és szeretné ez időre kiadni a lakását, érdemes engedélyeztetni ezt, a büntetéseket elkerülendő.

Hazánk nem találkozhatunk ilyen megkülönböztetéssel, már ami a lakáshiteleket illeti. A globális trend azonban nálunk is érezteti hatását az önrészek csökkenésén keresztül. Eddig ugyanis csakis közvetlen állami támogatás igénybevétele mellett lehet önrész nélkül lakáshitelhet jutni, a jelek szerint azonban a bankok megszegték a mindezidáig érvényben lévő aranyszabályt: a finanszírozási arányt több bank is 90 százalék felé emelte.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59