Lakáshitelesek kis csalásai - nagy lehet az ára

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 15:00

A hitelkamatok rohamos emelkedése érdekes és kevéssé etikus banki gyakorlatok tömegére hívta fel mind a lakosság, mind pedig a pénzügyi felügyelet figyelmét. A jelek szerint nem elég azonban az egyik félben keresni a hibát, a hitelfelvevők ugyancsak megtesznek mindent, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a befektetésükből.

A kalapács alá kerülő ingatlanok vizsgálatakor derült fény arra, hogy több esetben a befektetési céllal vásárló britek olyan hitelkonstrukciókat vettek igénybe, melyekre nem voltak jogosultak. Nagy-Britanniában ugyanis a bankok megkülönböztetik a befektetési és lakhatási céllal vásárlókat, előbbieknek kedvezőtlenebb feltételeket biztosítva.

A lakáshatási célú hitelek esetében a kamatok alacsonyabbak voltak, a kamatkülönbség azonban elenyészett a jóval nagyobb tömeget alkotó befektetőkért folytatott harcban, így manapság már önmagában a kamat nem jelent csábítást.

Az adókedvezmény és a nagyobb finanszírozási arány azonban annál inkább. A lakhatási célú ingatlanok esetében ugyanis a hitelösszeg maximuma akár a piaci érték 95-100 százalékát is elérheti, míg ugyanez az arány a befektetési célú hitelek esetében csak 85 százalék.

Emellett a lakáshatási célú ingatlanok esetében eltekintenek a tőkenyereség-adótól, bár ebben az esetben a kisbefektetőknek le kell mondani a befektetési hitelek esetében érvényes adókedvezményekről.

Az adatok azonban arról tanúskodnak, hogy hosszas mérlegelés után a befektetők egy része a lakhatási célú hitelek mellett teszi le a voksát. A tavaly árverezésre került ingatlanok 80 százaléka olyan városrészben található, amely a befektetési céllal vásárlók paradicsomaként híresült el.

A mérleg nyelvének billenésében főszerepet játszott az önrész mértéke, amely, mint kockázatcsökkentő faktor szerepel a befektetési hitelek feltételei között. A 15 százalékos önrész szükségességét bizonyította, hogy több kisbefektető is végül a megvásárolt ingatlan eladása mellett döntött, mert nem tudta a bérleti díjakban érvényesíteni a megnövekedett törlesztőrészleteket.

A lakhatási célú hitelek jogosulatlan felhasználása azonban csalásnak minősül, és komoly büntetést von maga után, amely egy extra szerződéskötési díjban és büntetőkamatban nyilvánul meg.

Ez akár több ezer fontnyi veszteséget is jelenthet évente a normál befektetési hitelekhez képest. Így abban az esetben, ha valaki hosszabb távra elutazik és szeretné ez időre kiadni a lakását, érdemes engedélyeztetni ezt, a büntetéseket elkerülendő.

Hazánk nem találkozhatunk ilyen megkülönböztetéssel, már ami a lakáshiteleket illeti. A globális trend azonban nálunk is érezteti hatását az önrészek csökkenésén keresztül. Eddig ugyanis csakis közvetlen állami támogatás igénybevétele mellett lehet önrész nélkül lakáshitelhet jutni, a jelek szerint azonban a bankok megszegték a mindezidáig érvényben lévő aranyszabályt: a finanszírozási arányt több bank is 90 százalék felé emelte.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16