Ingatlanok féláron, átverés nélkül! Legyél jókor, jó helyen!

Pénzcentrum
2007. március 2. 06:30

Az előzetes jóslatok szerint a megszorítások negatív hatásokkal bírnak majd az általános fizetőképességre, s bár a gyakorlatban jelenleg még nem érzékelhető a változás, mindez oda vezethet, hogy egyre több ingatlan kerülhet kényszerből kalapács alá. Az adós szemszögéből nézve szomorú esemény azonban hasznot hozhat a szemfüles befektetőnek, aki így akár jóval a piaci ár alatt megszerezheti a kiszemelt ingatlant, s a későbbiekben realizálhatja a leütési ár és az eladási ár különbözetéből származó nyereséget. A következőkben az aukciós értékesítést vesszük górcső alá.

Korábban szenteltünk már néhány bekezdést a VPOP és az APEH által lefolytatott árverezéseknek általánosságban, az ingatlanárverésekről, és az itt uralkodó gyakorlatról illetve szabályokról külön azonban még nem esett szó. Az Ingatlanárverések.hu tulajdonosával, Szabó Ferenccel beszélgettünk az aukcióban rejlő lehetőségekről és a magyarországi piacról. Az internetes portál az APEH és a bíróságok által meghirdetett árveréseket gyűjti egy csokorba és egyéb szolgáltatásokkal kiegészítve, ehhez kínál gyorsabb és egyszerűbb hozzáférést (az oldalon megtalálható információk mindegyike nyilvános és egyéb forrásból is elérhető, a szolgáltatás lényege a teljes és összesített adatbázishoz való gyors hozzáférés biztosítása).

Honnan szerezhetünk tudomást az aukciókról, és hogyan licitálhatunk rajtuk?

Az aukciókról a már fent említett módon szerezhetünk tudomást, ezen kívül megtalálhatjuk őket az APEH honlapján, illetve a földhivatalokban kifüggesztve.

Licitálni a törvény betűi szerint minden cselekvőképes, 18. életévét betöltött magánszemély licitálhat, mint saját nevében, mind vállalat megbízásából, ha rendelkezik az ehhez szükséges iratokkal. Az árverésen való aktív részvétel feltétele ezenkívül, hogy a licitáló befizesse a becsérték 10 százalékát kitevő előleget. Ezt megteheti a helyszínen vagy átutalással (ebben az esetben azonban az átutalásnak meg kell érkeznie még a licit kezdete előtt).

Az árverés menetéről bővebb információ az alábbi cikkben olvasható:

Vedd meg amit elkoboztak! - Áron alul osztogatják?

30-50 százalékos ingatlanakció

Nincs oka gyanakvásra annak az licitálni kívánó potenciális vevőnek, aki az "akár 30-50 százalékkal olcsóbb ingatlanok" kifejezést látja egy weboldalon. Bár mindenképpen lényeges az akár szót figyelembe venni, a kedvezményes árú ingatlan nem átverés.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy ha az ingatlan a kikiáltási áron vagy a felett nem találna vevőre, akkor az árat a lakóingatlanok esetében a becsérték 70 százalékáig, egyéb ingatlanok esetében pedig az 50 százalékáig lehet leszállítani. Ha ezen az áron sem akadna vevő, az aukciót meg kell ismételni.

Mindebből következik, hogy az "akciós árat" senki sem garantálhatja számunkra, ez csupán egy lehetőség, amely szerencsés esetben hasznot hozhat számunkra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit vásárolhatsz akciós áron, és mit keres az átlagos vevő?

Az árverésre kerülő ingatlanok közel 30 százaléka Budapesten található - mondta el lapunknak Szabó Zoltán - a maradék 70 százalék zöme pedig a Dél-kelet Magyarországon, főként az alföldi régióban van. A Duna ezen a területen is erős választóvonalat jelent, nyugat felé haladva egyre csökken az árverésre ítélt ingatlanok ára, erős kapcsolatot mutatva a régiók gazdasági fejlettségével.

Az átlagos vásárló 10 millió forint alatt keres lakóingatlant, de az értékesítésre kerülő ingatlanok között találhatunk alig ezer forintos, de több százmilliós ingatlant is. Emellett a "termékskála" is nagyon széles, téli kerttől, garázson keresztül kastélyt és ipartelepet is vásárolhatunk.

Veszélyes a vásár?

Az aukciós kultúrájáról híres Egyesült Államok gazdasági újságai sorra az ingatlanaukciós-befektetésben rejlő veszélyekre fizetnek, melynek okát főként a kisbefektetői hozzá nem értésben látják.

Az egyik kockázatot valóban az jelenti, hogy a kisbefektető csupán az árat figyelve olyan ingatlanokat is megvásárolhat, amely a későbbiekben csupán nehezen értékesíthető, így az ügylet egyéb tényezőit megvizsgálva annak megkötése elvileg nem lenne releváns.

Ezen kívül gondot okozhat még a tisztázatlan tulajdoni viszony, de hazánkban az árveréseket a tulajdoni lap alapján folytatják le, s az eladás a kifizetés után megtámadhatatlan.

Az adósság is hasonlóképpen kiegyenlítésre kerül attól függetlenül, hogy az ingatlan milyen áron kelt el, az új tulajdonos tiszta lappal indul.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm