1 °C Budapest

Ingatlanok féláron, átverés nélkül! Legyél jókor, jó helyen!

Pénzcentrum
2007. március 2. 06:30

Az előzetes jóslatok szerint a megszorítások negatív hatásokkal bírnak majd az általános fizetőképességre, s bár a gyakorlatban jelenleg még nem érzékelhető a változás, mindez oda vezethet, hogy egyre több ingatlan kerülhet kényszerből kalapács alá. Az adós szemszögéből nézve szomorú esemény azonban hasznot hozhat a szemfüles befektetőnek, aki így akár jóval a piaci ár alatt megszerezheti a kiszemelt ingatlant, s a későbbiekben realizálhatja a leütési ár és az eladási ár különbözetéből származó nyereséget. A következőkben az aukciós értékesítést vesszük górcső alá.

Korábban szenteltünk már néhány bekezdést a VPOP és az APEH által lefolytatott árverezéseknek általánosságban, az ingatlanárverésekről, és az itt uralkodó gyakorlatról illetve szabályokról külön azonban még nem esett szó. Az Ingatlanárverések.hu tulajdonosával, Szabó Ferenccel beszélgettünk az aukcióban rejlő lehetőségekről és a magyarországi piacról. Az internetes portál az APEH és a bíróságok által meghirdetett árveréseket gyűjti egy csokorba és egyéb szolgáltatásokkal kiegészítve, ehhez kínál gyorsabb és egyszerűbb hozzáférést (az oldalon megtalálható információk mindegyike nyilvános és egyéb forrásból is elérhető, a szolgáltatás lényege a teljes és összesített adatbázishoz való gyors hozzáférés biztosítása).

Honnan szerezhetünk tudomást az aukciókról, és hogyan licitálhatunk rajtuk?

Az aukciókról a már fent említett módon szerezhetünk tudomást, ezen kívül megtalálhatjuk őket az APEH honlapján, illetve a földhivatalokban kifüggesztve.

Licitálni a törvény betűi szerint minden cselekvőképes, 18. életévét betöltött magánszemély licitálhat, mint saját nevében, mind vállalat megbízásából, ha rendelkezik az ehhez szükséges iratokkal. Az árverésen való aktív részvétel feltétele ezenkívül, hogy a licitáló befizesse a becsérték 10 százalékát kitevő előleget. Ezt megteheti a helyszínen vagy átutalással (ebben az esetben azonban az átutalásnak meg kell érkeznie még a licit kezdete előtt).

Az árverés menetéről bővebb információ az alábbi cikkben olvasható:

Vedd meg amit elkoboztak! - Áron alul osztogatják?

30-50 százalékos ingatlanakció

Nincs oka gyanakvásra annak az licitálni kívánó potenciális vevőnek, aki az "akár 30-50 százalékkal olcsóbb ingatlanok" kifejezést látja egy weboldalon. Bár mindenképpen lényeges az akár szót figyelembe venni, a kedvezményes árú ingatlan nem átverés.

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy ha az ingatlan a kikiáltási áron vagy a felett nem találna vevőre, akkor az árat a lakóingatlanok esetében a becsérték 70 százalékáig, egyéb ingatlanok esetében pedig az 50 százalékáig lehet leszállítani. Ha ezen az áron sem akadna vevő, az aukciót meg kell ismételni.

Mindebből következik, hogy az "akciós árat" senki sem garantálhatja számunkra, ez csupán egy lehetőség, amely szerencsés esetben hasznot hozhat számunkra.

Mit vásárolhatsz akciós áron, és mit keres az átlagos vevő?

Az árverésre kerülő ingatlanok közel 30 százaléka Budapesten található - mondta el lapunknak Szabó Zoltán - a maradék 70 százalék zöme pedig a Dél-kelet Magyarországon, főként az alföldi régióban van. A Duna ezen a területen is erős választóvonalat jelent, nyugat felé haladva egyre csökken az árverésre ítélt ingatlanok ára, erős kapcsolatot mutatva a régiók gazdasági fejlettségével.

Az átlagos vásárló 10 millió forint alatt keres lakóingatlant, de az értékesítésre kerülő ingatlanok között találhatunk alig ezer forintos, de több százmilliós ingatlant is. Emellett a "termékskála" is nagyon széles, téli kerttől, garázson keresztül kastélyt és ipartelepet is vásárolhatunk.

Veszélyes a vásár?

Az aukciós kultúrájáról híres Egyesült Államok gazdasági újságai sorra az ingatlanaukciós-befektetésben rejlő veszélyekre fizetnek, melynek okát főként a kisbefektetői hozzá nem értésben látják.

Az egyik kockázatot valóban az jelenti, hogy a kisbefektető csupán az árat figyelve olyan ingatlanokat is megvásárolhat, amely a későbbiekben csupán nehezen értékesíthető, így az ügylet egyéb tényezőit megvizsgálva annak megkötése elvileg nem lenne releváns.

Ezen kívül gondot okozhat még a tisztázatlan tulajdoni viszony, de hazánkban az árveréseket a tulajdoni lap alapján folytatják le, s az eladás a kifizetés után megtámadhatatlan.

Az adósság is hasonlóképpen kiegyenlítésre kerül attól függetlenül, hogy az ingatlan milyen áron kelt el, az új tulajdonos tiszta lappal indul.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?