8 °C Budapest

Kész átverés? - Ingatlanok árverésről akár önrész nélkül

Pénzcentrum
2007. május 31. 05:40

Szeretnél az alacsonyabb árak reményében árverésen ingatlant vásárolni, de mindehhez mindenképpen a kereskedelmi bankok pénzügyi segítségére van szükséged? Első látásra szinte feloldhatatlan ellentét állja gátját vállalkozásodnak, a végrehajtás alatt álló ingatlanok lakáshitelből való megvásárlásának, a pénzintézetek egy része azonban megtalálta és alkalmazza is a megoldást, a következőkben megnézzük hogyan!

A hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük arról, hogy meghiteleznek-e végrehajtás alatt álló ingatlanokat, illetve abban az esetben, ha nyújtanak hitelt, milyen feltételekkel teszik azt, és mi a különlegessége ezen eljárásoknak. Cikkünk a pénzintézetek 2007. május 21. és 25. között adott válaszai alapján született meg.

Árverezik a házad? - ne remélj hitelt!

Szükségesnek tartjuk leszögezni, hogy a kereskedelmi bankok - fizetési múltjukra való tekintettel - nem nyújtanak hitelt azon hitelfelvevőknek, akik esetében végrehajtási joggal terhelt a birtokukban lévő ingatlan.

Ez a szabály azonban a végrehajtás alatt álló ingatlant megvásárolni szándékozó ügyfél esetében már nem érvényesül a lapunknak válaszoló bankok közül az UniCredit Bank, az OTP Bank és a Budapest Bank esetében.


Az ügylettől tartózkodó bankok azzal indokolták a döntésüket, hogy a végrehajtási joggal terhelt ingatlanok esetében problémát okoz, hogy a hitelszerződésből eredő teljes követelésnek a végrehajtó letéti számlájára kell megérkeznie, aki csak ez alapján tudja töröltetni a végrehajtási jogot.

Ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg a tulajdonjog átruházás meg nem történik, tehát az átmeneti időszakban, a hitelintézet fedezet nélkül marad. Természetesen a szabad felhasználású, jövedelemalapú hitelek erre az esetre is megoldást nyújthatnak, kérdést csupán a megoldás ára jelent.

Különleges ügyletek: kalapácsütés és hitelszerződés

Mint azt már a fent leírtakból megtudhattuk, a végrehajtási joggal terhelt ingatlanok esetében a gondot a hitel fedezete, illetve az átmeneti időszakra vonatkozó fedezetlenség okozza, hiszen a hitelfolyósítástól a tulajdonjogi viszonyok rendezéséig eltelő időszakban a bank fedezet nélkül marad.

Ingatlanárverésen való vásárlás esetében a teljes vételárat a licitet követő 15 munkanapon belül kell kiegyenlítenünk a végrehajtói letéti számlára történő befizetéssel vagy ide való átutalással, és csal ezután történhet meg a végrehajtási jog törlése.

Néhány kereskedelmi bank azonban felvállalja ezt a kockázatot és maximum az árverésen megállapított ár erejéig hitelez a kérelmezőnek. A hitelezési folyamat nem tér el az "átlagos ügyfelek" esetében alkalmazott procedúrától, különlegessége abban áll, hogy a hitelminősítési folyamat és a hitelfolyósítás alatt a végrehajtási eljárást szüneteltetik, tehát kinyújtják az eredetileg rendelkezésre álló 15 napos fizetési periódust.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árverésen megszületett vételár erejéig adott hitelt összegét két részre osztják fel: először is kifizetik a végrehajtási eljárás keretében megállapított adósságot, a fennmaradó részt pedig az ingatlan előző tulajdonosának utalják át.

Az ügylet kockázatát a leendő vevő és hitelfelvevő szempontjából az jelenti, hogy negatív hitelelbírálat esetében elveszíti a 10 százalékos előleget is, melyet a hitelfelvevő számlájára még az árverés előtt befizetett.

Csábító lehetőség: alacsonyabb önrész?

Az ügylet igazi előnyét az jelenti, hogy a "normál" hitelelbírálati eljáráshoz hasonlóan a forgalmi értéket és így a hitelbiztosítéki értéket is az értékbecslő ítélete alapján határozza meg és az nem kapcsolódik semmilyen módon a végrehajtási eljárásban megállapított árhoz.

Ennélfogva a finanszírozási arányt is az ingatlan értéke határozza meg, így előfordulhat, hogy az árverésen megállapított ár olyan alacsony, hogy az átlagos 70 százalékos hitel/hitelbiztosítéki arány jóval nagyobb finanszírozási arányt jelenthet, s így jelentős mértékben csökkenhet az önrész.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár jelentős kockázatot rejthet magában a végrehajtási alatt álló ingatlanok hitelből való megvásárlása, igen vonzó tényező, hogy az árverésen megszülető árak alacsony volta miatt jelentős megnőhet a finanszírozási arány ezen ingatlanok esetében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm