-5 °C Budapest

Kész átverés? - Ingatlanok árverésről akár önrész nélkül

Pénzcentrum
2007. május 31. 05:40

Szeretnél az alacsonyabb árak reményében árverésen ingatlant vásárolni, de mindehhez mindenképpen a kereskedelmi bankok pénzügyi segítségére van szükséged? Első látásra szinte feloldhatatlan ellentét állja gátját vállalkozásodnak, a végrehajtás alatt álló ingatlanok lakáshitelből való megvásárlásának, a pénzintézetek egy része azonban megtalálta és alkalmazza is a megoldást, a következőkben megnézzük hogyan!

A hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük arról, hogy meghiteleznek-e végrehajtás alatt álló ingatlanokat, illetve abban az esetben, ha nyújtanak hitelt, milyen feltételekkel teszik azt, és mi a különlegessége ezen eljárásoknak. Cikkünk a pénzintézetek 2007. május 21. és 25. között adott válaszai alapján született meg.

Árverezik a házad? - ne remélj hitelt!

Szükségesnek tartjuk leszögezni, hogy a kereskedelmi bankok - fizetési múltjukra való tekintettel - nem nyújtanak hitelt azon hitelfelvevőknek, akik esetében végrehajtási joggal terhelt a birtokukban lévő ingatlan.

Ez a szabály azonban a végrehajtás alatt álló ingatlant megvásárolni szándékozó ügyfél esetében már nem érvényesül a lapunknak válaszoló bankok közül az UniCredit Bank, az OTP Bank és a Budapest Bank esetében.


Az ügylettől tartózkodó bankok azzal indokolták a döntésüket, hogy a végrehajtási joggal terhelt ingatlanok esetében problémát okoz, hogy a hitelszerződésből eredő teljes követelésnek a végrehajtó letéti számlájára kell megérkeznie, aki csak ez alapján tudja töröltetni a végrehajtási jogot.

Ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg a tulajdonjog átruházás meg nem történik, tehát az átmeneti időszakban, a hitelintézet fedezet nélkül marad. Természetesen a szabad felhasználású, jövedelemalapú hitelek erre az esetre is megoldást nyújthatnak, kérdést csupán a megoldás ára jelent.

Különleges ügyletek: kalapácsütés és hitelszerződés

Mint azt már a fent leírtakból megtudhattuk, a végrehajtási joggal terhelt ingatlanok esetében a gondot a hitel fedezete, illetve az átmeneti időszakra vonatkozó fedezetlenség okozza, hiszen a hitelfolyósítástól a tulajdonjogi viszonyok rendezéséig eltelő időszakban a bank fedezet nélkül marad.

Ingatlanárverésen való vásárlás esetében a teljes vételárat a licitet követő 15 munkanapon belül kell kiegyenlítenünk a végrehajtói letéti számlára történő befizetéssel vagy ide való átutalással, és csal ezután történhet meg a végrehajtási jog törlése.

Néhány kereskedelmi bank azonban felvállalja ezt a kockázatot és maximum az árverésen megállapított ár erejéig hitelez a kérelmezőnek. A hitelezési folyamat nem tér el az "átlagos ügyfelek" esetében alkalmazott procedúrától, különlegessége abban áll, hogy a hitelminősítési folyamat és a hitelfolyósítás alatt a végrehajtási eljárást szüneteltetik, tehát kinyújtják az eredetileg rendelkezésre álló 15 napos fizetési periódust.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árverésen megszületett vételár erejéig adott hitelt összegét két részre osztják fel: először is kifizetik a végrehajtási eljárás keretében megállapított adósságot, a fennmaradó részt pedig az ingatlan előző tulajdonosának utalják át.

Az ügylet kockázatát a leendő vevő és hitelfelvevő szempontjából az jelenti, hogy negatív hitelelbírálat esetében elveszíti a 10 százalékos előleget is, melyet a hitelfelvevő számlájára még az árverés előtt befizetett.

Csábító lehetőség: alacsonyabb önrész?

Az ügylet igazi előnyét az jelenti, hogy a "normál" hitelelbírálati eljáráshoz hasonlóan a forgalmi értéket és így a hitelbiztosítéki értéket is az értékbecslő ítélete alapján határozza meg és az nem kapcsolódik semmilyen módon a végrehajtási eljárásban megállapított árhoz.

Ennélfogva a finanszírozási arányt is az ingatlan értéke határozza meg, így előfordulhat, hogy az árverésen megállapított ár olyan alacsony, hogy az átlagos 70 százalékos hitel/hitelbiztosítéki arány jóval nagyobb finanszírozási arányt jelenthet, s így jelentős mértékben csökkenhet az önrész.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár jelentős kockázatot rejthet magában a végrehajtási alatt álló ingatlanok hitelből való megvásárlása, igen vonzó tényező, hogy az árverésen megszülető árak alacsony volta miatt jelentős megnőhet a finanszírozási arány ezen ingatlanok esetében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?