Mitől mozog a forintárfolyam, tényezők a piac mögött - az MNB válaszol

Pénzcentrum
2007. július 23. 09:23

A mai napon folytatódik fórum sorozatunk, ahol továbbra is a jegybank szakértőit lehet kérdezni a legutóbbi MNB szemle aktuális témáiról. A mai és holnapi napon Kiss M. Norbert közgazdasági elemző és Pintér Klára vezető elemző válaszolnak a "Hogyan hatnak egymásra a makrogazdasági információk, a devizapiaci tranzakciók és az árfolyam?" címmel megjelent írás tematikájához kapcsolódó kérdésekre.

Fórum

Az MNB-szemlében megjelent írásban a forint-euro árfolyam, a fundamentumok és a devizapiaci tranzakciók közötti kapcsolatrendszert elemezték. Eredményeik visszaigazolják a nemzetközi tapasztalatokat: a makrogazdasági bejelentések hatása részben közvetlenül, az árfolyam azonnali elmozdulásával, részben közvetetten, a hír által kiváltott devizapiaci tranzakciók információközvetítő hatásán keresztül épül be az árfolyamba.

Tapasztalataik alapján a makrogazdasági hírbejelentések és az egyirányú tranzakciókból származó vételi/eladási nyomás is befolyásolja mind az árfolyam szintjét, mind a volatilitását (ingadozását). A tapasztalataik azt is mutatják, hogy előre bejelentett időpontban történő adatközlések környékén az egyirányú tranzakciók nagyobb mértékben mozdítják el az árfolyamot, mint normál körülmények között.

Az elemzést a hagyományosan használt makrogazdasági indikátorok - infláció, GDP stb. - mellett a jegybanki kommunikáció hatására is kiterjesztik. A jegybanki kommunikáció figyelembevételével kialakított modell az árfolyamváltozás számottevő részét képes megmagyarázni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megnyitott fórum célja, hogy az MNB-szemle című kiadványban felvetett kérdések kapcsán nyújtson további információkat az érdeklődőknek.

Fórum

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?