17 °C Budapest

Mitől mozog a forintárfolyam, tényezők a piac mögött - az MNB válaszol

Pénzcentrum
2007. július 23. 09:23

A mai napon folytatódik fórum sorozatunk, ahol továbbra is a jegybank szakértőit lehet kérdezni a legutóbbi MNB szemle aktuális témáiról. A mai és holnapi napon Kiss M. Norbert közgazdasági elemző és Pintér Klára vezető elemző válaszolnak a "Hogyan hatnak egymásra a makrogazdasági információk, a devizapiaci tranzakciók és az árfolyam?" címmel megjelent írás tematikájához kapcsolódó kérdésekre.

Fórum

Az MNB-szemlében megjelent írásban a forint-euro árfolyam, a fundamentumok és a devizapiaci tranzakciók közötti kapcsolatrendszert elemezték. Eredményeik visszaigazolják a nemzetközi tapasztalatokat: a makrogazdasági bejelentések hatása részben közvetlenül, az árfolyam azonnali elmozdulásával, részben közvetetten, a hír által kiváltott devizapiaci tranzakciók információközvetítő hatásán keresztül épül be az árfolyamba.

Tapasztalataik alapján a makrogazdasági hírbejelentések és az egyirányú tranzakciókból származó vételi/eladási nyomás is befolyásolja mind az árfolyam szintjét, mind a volatilitását (ingadozását). A tapasztalataik azt is mutatják, hogy előre bejelentett időpontban történő adatközlések környékén az egyirányú tranzakciók nagyobb mértékben mozdítják el az árfolyamot, mint normál körülmények között.

Az elemzést a hagyományosan használt makrogazdasági indikátorok - infláció, GDP stb. - mellett a jegybanki kommunikáció hatására is kiterjesztik. A jegybanki kommunikáció figyelembevételével kialakított modell az árfolyamváltozás számottevő részét képes megmagyarázni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megnyitott fórum célja, hogy az MNB-szemle című kiadványban felvetett kérdések kapcsán nyújtson további információkat az érdeklődőknek.

Fórum

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?