Már látszik az alagút vége - javulóban a helyzetünk

Pénzcentrum
2007. július 19. 08:32

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös Fogyasztói Bizalom Index felmérése szerint 2007 júniusában a lakosság nagyobb része tartja jelen anyagi helyzetét kielégítőnek, s pozitívan tekintenek a jövőbe is. Az öttényezős komplex index növekedéséhez szintén hozzájárult a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóságot és az ország gazdasági helyzetére vonatkozó rövidtávú várakozásokat tükröző indexérték emelkedése.

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért Komplex Fogyasztói Bizalom Index 2007 júniusában több mint 15 pontot javult a tavaly decemberi mélyponthoz képest és 158,6 pontos értéket ért el.

A tavalyi évet jellemző folyamatos csökkenés után négy komponens növekedése is hozzájárult a komplex index kedvezőbb értékéhez: legnagyobb mértékben a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai javultak (6 ponttal), de a jelenlegi anyagi helyzet az előző év fényében történő megítélése is javult; mindazonáltal növekedett a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság is (1 százalékponttal). Az ország gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásokat vizsgálva kiderül, hogy azok rövidtávon pozitívabbak (1 százalékpontnyi növekedés tapasztalható 2006 decemberéhez képest); 5 éves távlatban azonban a márciusi 55 százalékhoz képest a megkérdezetteknek már csak 49 százaléka véli úgy, hogy javulni fog a helyzet.

A munkanélküliségre és hitelkamatokra vonatkozó várakozások számottevően nem változtak az előző negyedévhez képest. 2006 decemberéhez képest ugyanakkor történt változás, hiszen míg akkor az 50 százalékot is meghaladta azoknak az aránya, akik növekvő hitelkamatokra számítottak, addig 2007 júniusában tízből négyen vélekedtek így.

Kilenc százalékpontot esett azoknak az aránya is, akik egy év távlatában növekvő árakra számítanak: ez a csoport most 78 százalékos arányt képvisel. A megkérdezettek átlagosan 8,9 százalékos inflációval számolnak, ez szintén javulás a decemberi 12 százalékos prognózisukhoz képest.

A 2006. évben mért kimagasló 55 százalékhoz képest idén júniusban 46 százalékra csökkent azok hányada, akik valamilyen nagyobb vásárláshoz hajlandók lennének hitelt felvenni. Emellett nőtt azoknak a száma is, akik megtakarításaikból finanszíroznának egy-egy nagyobb beszerzést.

A majdnem egy éve tartó csökkenés után a 2006. decemberben mért 56 százalékról 2007 márciusában 59 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint érdemes tartós fogyasztási cikkeket vásárolni, ám júniusra ez az arány 58 százalékra mérséklődött.

A lakáspiac folyamatos változásával párhuzamosan ingadozik azok aránya, akik úgy gondolják, hogy jelenleg lakást eladni, illetve vásárolni kedvezőbb. Ez az arány 2007 júniusában az eladás irányába billentette a mérleget: 20-ról 23 százalékra nőtt a lakást értékesíteni kívánók aránya, míg 48-ról 43 százalékra csökkent azon válaszadók hányada, akik szerint a jelen feltételek a vásárlásnak kedveznek.


A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19