6 °C Budapest

Lakáshitel félpénzért: melyik bankot célozzam meg?

Pénzcentrum
2007. július 6. 05:40

Az elmúlt hónapokban minden alkalommal, amikor a kereskedelmi bankok honlapjait végigböngésztük akciós lakáshitel-konstrukciók után kutatva, elmondhattuk, hogy a bankok újabb és újabb kedvezményekkel és újdonságokkal bombázzák a lakást hitelből vásárolni szándékozó potenciális ügyfeleket. A nyári szünet elérkeztével azonban a friss ajánlatok áradata is elapadt, jelezve a hitelszezonként jellemzett nyári hónapok megérkeztét.

2007. július ötödikén látogattuk sorra a hazai pénzintézetek honlapjait, hogy megtudjuk vajon a nyári forróság közepette milyen akciókkal próbálják feléleszteni a bankok a vásárlási kedvet. A kinti hőmérséklet azonban láthatóan lehűtötte a hitelezők akciózási kedvét, így a legtöbb helyen csupán némileg módosított kedvezményekkel és augusztus 31-ben meghatározott határidőkkel találkozhatunk.


Lefulladt a gőzhenger: eddig robogott, most húzzák


Igazi újdonsággal csupán a Budapest Bank és az Erste esetében találkozhatunk, előbbi a maximális hitelösszeg kitolásával szeretne minél nagyobb célközönséget elérni, míg utóbbi a kamatkedvezmények helyett inkább a kezelési költségek elengedésével próbálja egyszerűsíteni a sok esetben bonyolult, több szálon futó számításokat, amelyek szinte lehetetlenné teszik a költségek önálló kiszámítását.


A Budapest Bank lakásvásárlási célra adott hiteleire vonatkozóan megnövelte a maximális hitelösszeget, melyet az ingatlan forgalmi értékének (piaci értékének) 95 százalékában határozott meg. Ez azt jelenti, hogy egy tíz milliós lakás megszerzése már fél millió forint önerő ellenében is elérhetővé válik.


Kamatkedvezmények: ne számíts meglepetésekre!


A kamatkedvezményekre vonatkozó táblázatban alig tapasztaltunk változást a két hónappal ezelőtti állapothoz képest: mint ahogy azt már az előbbiekben is megemlítettük, az Erste Bank leiratkozott az akciós kamatot ígérő bankok listájáról. Ezenkívül azonban csupán annyi történt, hogy néhány pénzintézet kibővítette azon hitelkonstrukciók körét, amelyben csökkentett kamatot biztosít a hitelfolyósítás utáni néhány hónapban.


 

Az MKB akciója keretében az 1 éves, illetve a három hónapos kamatperiódussal rendelkező svájci frank alapú lakáshitelek esetében is csökkentet kamatot ajánl, amely mindekét esetben a hitel futamidejének első évére vonatkozik.


Nincs új a Nap alatt: a célok maradnak, az eszközök sem változnak


Természetesen az akciók célja továbbra is, hogy egyrészt létrehozza azon hosszú távú kapcsolatot, amely egy lakáshitel esetében a bank és az ügyfél között kialakul, másrészt a kapcsolat adta lehetőségeket a lehető legteljesebb mértékben kiaknázza.


A hitelfelvételre való ösztönzés természetesen a kezdeti időszakban felmerülő költségek csökkentésén keresztül valósul meg, amely megnyilvánulhat akár az igényléssel, illetve folyósítással kapcsolatos költségek mérséklésében vagy elengedésében, vagy a folyósítás utáni időszakban jellemző terhek, így a kamat időszakos csökkentésében.


Utóbbival már foglalkoztunk, így most az igényléssel, illetve a folyósítással kapcsolatos költségek következnek. Az értékbecslési díj megfizetését elkerülni kívánó lakásvásárlók (ez körülbelül 30-40 ezer forintos költséget jelent) az Ersténél, az Inter-Európa Banknál és az UniCredit Banknál találhatnak rá a megfelelő konstrukcióra.


Az igényléssel és a folyósítással kapcsolatos költségek mérséklésében pedig a Budapest Bank, az IEB, a CIB és a Raiffeisen jeleskedtek. Persze érdemes megnézni az akciós feltételek igénybevételéhez szükséges kritériumokat, a kedvezményeknek ugyanis a legtöbb esetben ára van.


A bankok többsége számlanyitáshoz, illetve csoportos beszedési megbízás megadásához köti a kedvezmények igénybevételét, melyen tetten érhető a bankok másodlagos szándéka a kedvezményekkel: az ügyfelek hosszú távon való megtartása.

Tuti befutó a hitelkártya: mi rejlik a sorok között?


Az elmúlt két hónapban megkétszereződött azon bankoknak a száma, amelyek pozitív hitelelbírálat esetén hitelkártyát adnak ajándékba, illetve egyszerűsített hitelkártya igénylési lehetőséget biztosítanak ügyfeleik számára.


Az UniCredit Bank és az Erste továbbra is megajándékozza ügyfeleit egy előre meghatározott hitelkerettel rendelkező hitelkártyával, a CIB és az IEB viszonyt bizonyos feltételek megléte mellett felajánlja az egyszerűsített igénylés lehetőségét.


A CIB ajánlata szerint 50 százalékkal csökkentett első éves díj ellenében igényelhet az ügyfél 200 ezer forintos hitelkerettel rendelkező kártyát, míg az IEB a munkabér odautalása, bankkártya igénylése és 2 csoportos megbízás megadása esetén ad a főadósnak és adóstársának egy-egy 100 ezer forintos kerettel rendelkező hitelkártyát.

A K&H folytatja két hónappal ezelőtt megkezdett akcióját, melynek keretében az ügyfelek saját maguk választhatnak a bank által megnevezett akciók közül, így valóban olyan feltételek mellett juthatnak kedvezményekhez, amelyek megfelelnek igényeiknek.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?