7 °C Budapest

Akciós lakáshitel és célkereszt - te még hiszel a...?

Pénzcentrum
2007. március 13. 08:00

Eljött a tavasz, és a jó idő várhatóan meghozza majd a vásárlási kedvet a lakáspiacon is. A megnövekedett érdeklődésre való felkészülés jegyében a kereskedelmi bankok is újabb kedvezményversenybe kezdtek a vásárlók kegyeiért, amely indokolta, hogy némileg aktualizáljuk a két hónappal ezelőtt megjelent akciós lakáskörképünkben által lefestett képet a piacon megtalálható kedvezményes lehetőségekről.

Az ingatlanpiaci szakértők által elmondottak szerint bár néhány idei évre vonatkozó jóslat megvalósulni látszik, sem a várt kereslet-visszaesés, sem a prognosztizált migráció nem tapasztalható hazánk ingatlanpiacán. Új és használt lakás után is megvan a kereslet, amely természetesen a hazai piacon tevékenykedő pénzintézetek számára is ügyfélkörük bővítésére ad lehetőséget. A verseny éleződésének azonban természetes velejárója, hogy a speciális előnyök biztosítására való törekvés következtében az intézmények lázas akciócsatába kezdenek.

Újra működésben az akciós gőzhenger...

A kereskedelmi bankok honlapjait böngészve alig találkozunk olyan bankkal, aki nem szeretne kedvezmény adásával magához csalogatni ügyfeleket, s hosszú távon aktívvá tenni azokat. A szemfüles hitelfelvevő, aki rászánja a kellő időt, merthogy az akciós hirdetmények végigböngészéséhez kell bőven, biztosan talál majd az ő lehetőségeihez szabott kedvezménycsomagot. Kutatásunkat 2007. március 9-én végeztük, az itt olvasható információ a kereskedelmi bankok holnapjairól származik.

Bővült a kedvezmények köre

A január közepén megjelent lakáshitel-körképünkben leírtak közül a jelenlegi akció áradatra is igaz, hogy erős kiegyenlítődés tapasztalható a hitelfelvételkor fizetendő díjak és járulékok elengedése, illetve a követelmények könnyítése és a kamatkedvezmények száma között.

Újra kedveltté vált a hitelfolyósítási díjak, járulékok és az értékbecslési díj elengedése, míg a kereskedelmi bankok nagy többsége valamilyen kamatkedvezményt biztosít az első féléves kamatperiódusra vagy az első évre vonatkozóan.


Érdekes jelenség azonban, hogy a hitelintézetek csak a svájci frankban felvehető lakáshiteleket akciózzák, amely mögött egyrészt állhat a fogyasztói igényeknek való megfelelés kényszere (hiszen a hazai hitelállomány növekedésének 80 százalékát a tavalyi évben is a svájci frank alapú hitelek tették ki), másrészt tekinthető ez a legolcsóbb hitelkonstrukció népszerűsítésének, amely bár nagyobb kockázat mellett, de szélesebb közönség számára teszi elérhetővé a hitelfelvételt.

Kezdeti költségek: ég veletek!

A kezdeti költségek közül a legtöbb bank esetében a hitelfolyósítással kapcsolatos díjak és járulékok, illetve az értékbecslési díj tartoznak az elengedésre szánt összegek körébe. A folyósítási jutalék esetében az általános tendencia, hogy a kereskedelmi bankok, mint az IEB, a Raiffeisen és az Este is bizonyos feltételek teljesülése esetén elengedik a hitelfolyósítással kapcsolatos költségek 50 százalékát. Az itt szabott feltételekről a későbbiekben még szót ejtünk.

Értékbecslési díjtól az Unicredit Bank, a CIB és az Erste szolgáltatásainak igénybevételekor szabadulhat meg a hitelt felvenni kívánó, többszörös fedezet esetén azonban csakis a CIB téríti meg a befogadott hitelek esetében az összes ingatlan után a díjat. Az Erste és az Unicredit ugyanis csupán egy ingatlan után vállalja át ezt a költséget.

Az OTP Bank február 19. és március 30. között benyújtott kérelmekre vonatkozó akciója keretében az előbbiekkel ellentétben elengedi a közjegyzői díjat, egy ingatlanra vonatkozóan az értékmegállapítási-, az ügyintézői-, és a fedezetkezelési díjat, amely 5 millió forint hitelösszegnél mintegy 90.000 Ft megtakarítást jelent.

Akciós THM: megtakarítás az első fél évben

A januári körképünkben leírt tendencia tovább erősödik: folyamatosan szaporodik azoknak a hitelintézeteknek a száma, melyek kedvezményes kamatokkal szeretnék magukhoz csalogatni a hitelfelvevőket.

Ez a kedvezmény azonban általában csakis féléves kamatperiódusú hitelekre vonatkozik, s természetesen csak az első peridusra. Ez alól kivétel képez a CIB, amely a hitel első évére biztosítja a kedvezményesebb feltételeket.

Nyúlik a futamidő, nő a felvehető összeg...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kereskedelmi bankok az élesedő verseny generálta kihívásokra a potenciális ügyfelek körének bővítésével adnak választ, amelyet egyfelől az "elérhetőbb" konstrukciók kiemelésén, másrészt a feltételek enyhítésén keresztül próbálnak elérni.

Ezt a célt szolgálja az egyre nyúló futamidő és az egyre zsugorodó önrész, amely azonban mindkét fél számára komoly veszélyeket rejt magában. A hitelfelvevő akár 35 évre is eladósíthatja magát, s már a 30 milliós lakást is elérhető válik a jelenleg érvényben lévő akciókban való részvétellel.

A jövedelemigazolás és a minimálbérrel rendelkezők számára is biztosított hitelfelvételi lehetőség továbbra is szerepel egyes lakáshitel-piaci szereplők ajánlatában. Mindazok számára azonban, akik tudják igazolni, hogy jövedelmeik valóban lehetővé teszik a hitelkifizetését, érdemes benyújtani a kívánt igazolást, hiszen a nagyobb kockázat vállalásának fejében a hitelintézetek általában magasabb díjak alkalmazásával élnek.

0 százalék önrész pótfedezet nélkül: kihaló fajok...

Előző körképünk elkészültekor még arról számolhattunk be, hogy több bank is felajánlja ügyfelei számára azt a lehetőséget, hogy pótfedezettel vagy akár annak bevonása nélkül is a megvásárlandó ingatlan teljes piaci értékére igényelhet hitelt. Mára csupán a CIB maradt, aki pótfedezet ellenében hajlandó a teljes összeget meghitelezni.

Sűrűsödnek a feltételek, szaporodnak az ajándékok

Az akcióban való részvételt a kereskedelmi bankok szinte mindegyike bizonyos feltételek teljesüléséhez köti, melyek célja, hogy a lakáshitel akciót igénybe vevő ügyfelek a bank aktív számlahasználójává váljanak.

Így a CIB, az Erste, az IEB, az Unicredit, a Raiffeisen és a Budapest Bank is jövedelem ideutalásához köti az akcióban való részvételt, amelyet az előbbi bankok a Budapest Bank, kivételével, kiegészítenek havi 2 darab csoportos beszedési megbízás megadására vonatkozó feltétellel egy meghatározott időszakra nézve.

Újra "divatba" jött a hitelkártyák ajándékozása, az Unicredit 200 000, míg az Erste a hitelösszeg nagyságától függően 150, illetve 300 ezer forintos hitelkerettel rendelkező hitelkártyát ajándékoz a lakáshitel mellé. A Raiffeisen ezzel szemben 30 ezer forintos Kika vásárlási utalvánnyal lepi meg a számlájukat aktívan használó ügyfeleket.

Ezen kívül ismét piacon az MKB "2 hetes" akciója, melynek keretében a bank vállalja, hogy abban az esetben, ha 2 hét alatt nem folyósítja a hitelösszeget, a kamatokat az első évben ő fizeti az ügyfél "helyett".

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 16:36
Az Everton és a Liverpool mai, szerda esti találkozója akár sorsdöntő is lehet a bajnoki címért foly...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm