Nem éri meg törleszteni a lakáshitelt? Nincs vesztenivaló...

Pénzcentrum
2007. június 26. 14:00

Generációkon át tartotta magát az alapszabály, hogy elsőként mindig a jelzáloghitelt kell visszafizetni, a többi tartozás rendezése csak ezután következhet, hogy ne veszhessen el a hosszú évek alatt felhalmozott home equity. Úgy tűnik, ez a hüvelykujj-szabály már korántsem olyan egyértelmű, legalábbis a legfrissebb kutatás erre világít rá.

Az Experian Group adatai szerint az alacsony önerős konstrukciókat választók egyre inkább a jelzáloghitel törlesztésükkel esnek késedelembe, míg a hitelkártya tartozásukat egyre pontosabban rendezik.

A logika elég egyszerű: az alacsony önerős hitelt választóknak gyakorlatilag alig van vesztenivalójuk, hiszen a legtöbben 0%-os saját erővel vágtak bele a vásárlásba és ha azóta még az ingatlanjuk értéke is csökkent, akkor könnyen előfordulhat, hogy többel tartoznak, mint amit a lakás ér.

A hitelkártyák ezzel szemben egyre fontosabb szerepet játszanak az emberek mindennapi életében, hiszen a tengerentúlon a legtöbben már ezekkel a plasztikokkal tankolnak, vásárolnak és fizetésről fizetésre hitelből élnek.

Az Experian adatai szerint 2003 és 2006 között 32-ről 36%-ra emelkedett azon alacsony önerős jelzáloghitelesek aránya, akik több mint 30 napos fizetési késedelemben vannak. A hitelkártyák esetében a legalább 30 napos késedelemben lévők aránya 2003 és 2006 között 32-ről 24%-ra csökkent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Experian rávilágít ugyanakkor, hogy a klasszikus, rendes önerős hitelt választók továbbra is a jelzáloghitel törlesztést tartják elsődlegesnek és jóval kevésbé függnek a hitelkártyáktól, mint jobban eladósodott társaik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16