18 °C Budapest

Nem éri meg törleszteni a lakáshitelt? Nincs vesztenivaló...

Pénzcentrum
2007. június 26. 14:00

Generációkon át tartotta magát az alapszabály, hogy elsőként mindig a jelzáloghitelt kell visszafizetni, a többi tartozás rendezése csak ezután következhet, hogy ne veszhessen el a hosszú évek alatt felhalmozott home equity. Úgy tűnik, ez a hüvelykujj-szabály már korántsem olyan egyértelmű, legalábbis a legfrissebb kutatás erre világít rá.

Az Experian Group adatai szerint az alacsony önerős konstrukciókat választók egyre inkább a jelzáloghitel törlesztésükkel esnek késedelembe, míg a hitelkártya tartozásukat egyre pontosabban rendezik.

A logika elég egyszerű: az alacsony önerős hitelt választóknak gyakorlatilag alig van vesztenivalójuk, hiszen a legtöbben 0%-os saját erővel vágtak bele a vásárlásba és ha azóta még az ingatlanjuk értéke is csökkent, akkor könnyen előfordulhat, hogy többel tartoznak, mint amit a lakás ér.

A hitelkártyák ezzel szemben egyre fontosabb szerepet játszanak az emberek mindennapi életében, hiszen a tengerentúlon a legtöbben már ezekkel a plasztikokkal tankolnak, vásárolnak és fizetésről fizetésre hitelből élnek.

Az Experian adatai szerint 2003 és 2006 között 32-ről 36%-ra emelkedett azon alacsony önerős jelzáloghitelesek aránya, akik több mint 30 napos fizetési késedelemben vannak. A hitelkártyák esetében a legalább 30 napos késedelemben lévők aránya 2003 és 2006 között 32-ről 24%-ra csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Experian rávilágít ugyanakkor, hogy a klasszikus, rendes önerős hitelt választók továbbra is a jelzáloghitel törlesztést tartják elsődlegesnek és jóval kevésbé függnek a hitelkártyáktól, mint jobban eladósodott társaik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24