Nem éri meg törleszteni a lakáshitelt? Nincs vesztenivaló...

Pénzcentrum
2007. június 26. 14:00

Generációkon át tartotta magát az alapszabály, hogy elsőként mindig a jelzáloghitelt kell visszafizetni, a többi tartozás rendezése csak ezután következhet, hogy ne veszhessen el a hosszú évek alatt felhalmozott home equity. Úgy tűnik, ez a hüvelykujj-szabály már korántsem olyan egyértelmű, legalábbis a legfrissebb kutatás erre világít rá.

Az Experian Group adatai szerint az alacsony önerős konstrukciókat választók egyre inkább a jelzáloghitel törlesztésükkel esnek késedelembe, míg a hitelkártya tartozásukat egyre pontosabban rendezik.

A logika elég egyszerű: az alacsony önerős hitelt választóknak gyakorlatilag alig van vesztenivalójuk, hiszen a legtöbben 0%-os saját erővel vágtak bele a vásárlásba és ha azóta még az ingatlanjuk értéke is csökkent, akkor könnyen előfordulhat, hogy többel tartoznak, mint amit a lakás ér.

A hitelkártyák ezzel szemben egyre fontosabb szerepet játszanak az emberek mindennapi életében, hiszen a tengerentúlon a legtöbben már ezekkel a plasztikokkal tankolnak, vásárolnak és fizetésről fizetésre hitelből élnek.

Az Experian adatai szerint 2003 és 2006 között 32-ről 36%-ra emelkedett azon alacsony önerős jelzáloghitelesek aránya, akik több mint 30 napos fizetési késedelemben vannak. A hitelkártyák esetében a legalább 30 napos késedelemben lévők aránya 2003 és 2006 között 32-ről 24%-ra csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Experian rávilágít ugyanakkor, hogy a klasszikus, rendes önerős hitelt választók továbbra is a jelzáloghitel törlesztést tartják elsődlegesnek és jóval kevésbé függnek a hitelkártyáktól, mint jobban eladósodott társaik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 27. 11:47
Többszörös paradoxon nehezíti az öngondoskodás előretörését: az infláció épp felemészti a megtakarít...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17