4 °C Budapest

Lakáshitelt egyetlen hét alatt? Ha nem figyelsz, egy hónapig is várhatsz...

Pénzcentrum
2007. június 21. 05:55

A többség általában tisztában van azzal, mit is jelent jelzáloghitelt felvenni. Azonban már előfordulhat, hogy a hitelfelvétel folyamata nem olyan világos. Korántsem mindegy ugyanis, hogy az adott bank a tulajdoni lap széljegyére bejegyzett jelzálogjogra folyósít-e már hitelt, vagy meg kell várni a teljes bejegyzést. Nézzük meg, mi a különbség, s mi jellemző a hazai jelzáloghitelezési piacra.

Tulajdoni lap

Mi is egyáltalán az a széljegy? Először is nem árt, ha tisztázunk néhány fogalmat! A tulajdoni lap három résszel rendelkezik: az első rész az ingatlan adatait tartalmazza, a második rész szolgál a tulajdonosok azonosítására, a harmadik rész pedig az úgynevezett "teherlap", ide kerülnek bejegyzésre az ingatlanon fennálló jogokat.

A tulajdoni lap első részében, még az ingatlan adatai előtt kerülnek rögzítésre a széljegyzések, ezek tanúsítják azt, hogy megindult, folyamatban van egy eljárás. Több esetben tehát már erre is kaphatunk hitelt.

Ki ad - ki nem ad - 8 nap alatt a Föld körül?

Vegyes képet mutat jelenleg a jelzáloghitelek piaca, ugyanis bankja válogatja, hogy már ad-e hitelt nekünk a széljegyzés ellenében, azonban általánosan érvényesülő tendencia, hogy egyre többen döntenek a széljegyen történő bejegyzés ellenében történő folyósítás mellett.

A változatos piaci képet megerősítette dr. Zádori János, az FHB Bank sajtófőnöke is, aki elmondta, hogy a kereskedelmi bankoknál a teljes bejegyzést az államilag támogatott hitelek esetében kell kivárni, de itt a törvényi szabályozásból eredően maximum 8 nap telhet el a benyújtás után.

Varga Marianna, az Első Lakáshitel (ELLA) Bank marketingigazgatója hozzátette, a piacon minden bank folyósít széljegyre, kivéve a jelzálogbankokat, a széljegyre történő folyósítás pedig már legalább 2 éve jelen van a piacon.

Komócsi Sándor, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója szerint is egyre inkább a széljegyre történő folyósítás felé mozognak a piaci szereplők. Az ügyvezető igazgató hozzátette, az UniCredit Bank még az elsők között vezette be a széljegyes finanszírozást, "2003-2004-ben, amikor a jelzáloghitelek értékesítése jelentősen felfutott, az UniCredit Bank már széljegy megléte esetén is folyósított ügyfeleinek jelzáloghiteleket".

Miért jó, ha kaphatunk?

Akinek már volt dolga a Földhivatallal, tisztában lehet vele, hogy az ügyintézés általában hosszadalmas, és igen fárasztó. Így tehát egyre inkább egyértelművé válik, mit is jelent a széljegyes folyósítás, jóval hamarabb juthatunk hozzá a hitelhez, mintha meg kellene várnunk a tulajdoni lapra történő végleges felvezetést.

Ezt alátámasztotta Kómocsi Sándor is, s hozzátette, hogy a szerződéskötéssel együtt aláírt önálló zálogszerződések, illetve zálogjog-bejegyzési kérelmek akár még az aláírás napján eljuttathatóak az illetékes Földhivatalhoz. A következő munkanapon pedig már kikérhető a széljegyes tulajdoni lap, amelyre folyósítanak, így nem kell megvárni a zálogjog tényleges bejegyzését.

Varga Mariannától megtudtuk, hogy míg a teljes zálogjog-bejegyzés ideje 1 hónap, addig a széljegyes folyósítás 1 hét alatt is megtörténhet, így tehát jelentős a különbség a két módszer között.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?