13 °C Budapest

Lakáshitelt egyetlen hét alatt? Ha nem figyelsz, egy hónapig is várhatsz...

Pénzcentrum
2007. június 21. 05:55

A többség általában tisztában van azzal, mit is jelent jelzáloghitelt felvenni. Azonban már előfordulhat, hogy a hitelfelvétel folyamata nem olyan világos. Korántsem mindegy ugyanis, hogy az adott bank a tulajdoni lap széljegyére bejegyzett jelzálogjogra folyósít-e már hitelt, vagy meg kell várni a teljes bejegyzést. Nézzük meg, mi a különbség, s mi jellemző a hazai jelzáloghitelezési piacra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tulajdoni lap

Mi is egyáltalán az a széljegy? Először is nem árt, ha tisztázunk néhány fogalmat! A tulajdoni lap három résszel rendelkezik: az első rész az ingatlan adatait tartalmazza, a második rész szolgál a tulajdonosok azonosítására, a harmadik rész pedig az úgynevezett "teherlap", ide kerülnek bejegyzésre az ingatlanon fennálló jogokat.

A tulajdoni lap első részében, még az ingatlan adatai előtt kerülnek rögzítésre a széljegyzések, ezek tanúsítják azt, hogy megindult, folyamatban van egy eljárás. Több esetben tehát már erre is kaphatunk hitelt.

Ki ad - ki nem ad - 8 nap alatt a Föld körül?

Vegyes képet mutat jelenleg a jelzáloghitelek piaca, ugyanis bankja válogatja, hogy már ad-e hitelt nekünk a széljegyzés ellenében, azonban általánosan érvényesülő tendencia, hogy egyre többen döntenek a széljegyen történő bejegyzés ellenében történő folyósítás mellett.

A változatos piaci képet megerősítette dr. Zádori János, az FHB Bank sajtófőnöke is, aki elmondta, hogy a kereskedelmi bankoknál a teljes bejegyzést az államilag támogatott hitelek esetében kell kivárni, de itt a törvényi szabályozásból eredően maximum 8 nap telhet el a benyújtás után.

Varga Marianna, az Első Lakáshitel (ELLA) Bank marketingigazgatója hozzátette, a piacon minden bank folyósít széljegyre, kivéve a jelzálogbankokat, a széljegyre történő folyósítás pedig már legalább 2 éve jelen van a piacon.

Komócsi Sándor, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója szerint is egyre inkább a széljegyre történő folyósítás felé mozognak a piaci szereplők. Az ügyvezető igazgató hozzátette, az UniCredit Bank még az elsők között vezette be a széljegyes finanszírozást, "2003-2004-ben, amikor a jelzáloghitelek értékesítése jelentősen felfutott, az UniCredit Bank már széljegy megléte esetén is folyósított ügyfeleinek jelzáloghiteleket".

Miért jó, ha kaphatunk?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akinek már volt dolga a Földhivatallal, tisztában lehet vele, hogy az ügyintézés általában hosszadalmas, és igen fárasztó. Így tehát egyre inkább egyértelművé válik, mit is jelent a széljegyes folyósítás, jóval hamarabb juthatunk hozzá a hitelhez, mintha meg kellene várnunk a tulajdoni lapra történő végleges felvezetést.

Ezt alátámasztotta Kómocsi Sándor is, s hozzátette, hogy a szerződéskötéssel együtt aláírt önálló zálogszerződések, illetve zálogjog-bejegyzési kérelmek akár még az aláírás napján eljuttathatóak az illetékes Földhivatalhoz. A következő munkanapon pedig már kikérhető a széljegyes tulajdoni lap, amelyre folyósítanak, így nem kell megvárni a zálogjog tényleges bejegyzését.

Varga Mariannától megtudtuk, hogy míg a teljes zálogjog-bejegyzés ideje 1 hónap, addig a széljegyes folyósítás 1 hét alatt is megtörténhet, így tehát jelentős a különbség a két módszer között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?