Unod a bankod? - Néhány tanács a váltás előtt

Pénzcentrum
2007. június 12. 12:00

Ha meguntuk, hogy órákat kell sorban állni a bankfiókban, nem működik a számosztó rendszer (vagy egyáltalán nincs), ha napokba kerül amíg egy megbízás teljesül, vagy éppen hónapokon keresztül hitegetnek egy hitellel, és ráadásul a konkurencia kedvezőbb feltételeket ajánl akkor nincs mit tenni váltani kell.

Mielőtt azonban rászánjuk magunkat a drasztikus lépésre miszerint szakítunk a múlttal nem árt ha körülnézünk egy kicsit jobban az "akciós" konstrukció háza táján, nehogy a tranzakció végén rosszul jöjjünk ki a dologból, és ne veszítsünk fölöslegesen se időt, se pénzt !

Első és legfontosabb dolog, hogy a kedvezményesen ajánlott konstrukció minden költségét - különös tekintettel a tranzakciós díjakra - hasonlítsuk össze a már meglévő termékünk díjszabásaival. A különböző bankok díjtáblázatait a PSZÁF honlapján is megtalálhatjuk. Miután megtörtént az összevetés - és még mindig több érv szól az új pénzintézet mellet mint ellene - fogjunk hozzá.

Nyissuk meg az bankszámlánkat azelőtt mielőtt megszüntetnénk a régit, sokan itt követik el az első hibát majd a későbbiekben látjuk, hogy miért. Az új számla megnyitásakor akkor is helyezzünk el némi pénzt rajta ha az ügyintéző váltig állítja, hogy egy fillér nélkül is meg lehet nyitni. Mivel ezzel elkerülhető az, hogy a legelső számlakivonatunk már negatív egyenleget mutat mert beterhelték az első havi számlavezetési díjat a bankkártya költségéről nem is beszélve. Ezért van az, hogy sokan meglepődve (gyakran értetlenkedve) bámulják a papírt és csak azt kérdezik maguktól: miért ?

Ne felejtsünk el az új számlánkról ügyfélkártyát kérni, amelyen szerepelnek ügyfél-azonosító adataink. Ezzel megkönnyíthetjük az új számlaszámunk bejelentését az érintett szervezetek irányába, amiből általában van elég (munkáltató, közüzemi számlák, hiteltörlesztések, stb.), és ha esetleg elfelejtettük volna valamelyiket akkor sincs gond mivel megvan még a régi számlánk amin nyomon tudjuk követni az eseményeket (kivéve az aki megszüntette és csak a felszólító levélből és a büntető kamatból értesül a mulasztásról).

Fontos számba vennünk a régi bankunk által kibocsátott bankkártyákat és az általuk kifizetett összegeket is. Mivel ha egy kártyás tranzakciót indítunk (pénzt veszünk fel, vagy vásárolunk) akkor az elköltött/felvett összeg zárolás alá kerül a számlánkon és azt csak azután könyvelik el ha arról a bank visszajelzést kap az elfogadó helytől(ami néhány napba is belekerülhet). Ezért van az, hogy gyakran nem is tudjuk azonnal megszüntetni a számlát illetve, hogy azon bizonyos összeget rajta kell hagynunk. Amennyiben a régi bankszámlánkon valamennyi függő művelet teljesült, sor kerülhet a régi bankszámlánk lezárására. Ez csak akkor lehetséges, ha a számla egyenlege nem mutat tartozást. Ha maradt némi pénzünk akkor kérhetjük annak az új bankszámlára való átutalását vagy kézpénzben történő kifizetését. Az átutalás mindig, a pénztárnál történő kézpénzes kifizetés pedig gyakran díjköteles, ami a fennmaradó összegből kerül levonásra.

A legtöbb hitelintézetnél a kártyát a szerződés felmondása után rövidesen inaktiválják, így a bank által a számlához kibocsátott bankkártyát a számla megszüntetését követően rendszerint már nem tudjuk használni. A kártyát a bankok általában már a felmondás alkalmával visszakérik, tekintettel arra, hogy a kártya a bank tulajdonát képezi. Amennyiben a bank nem szólít fel minket a kártya visszaszolgáltatására - például elektronikus bankkártyák esetében - ne lepődjünk meg, ha esetleges használatakor a bankautomata nyeli azt el automatikusan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bármely számlánk megszüntetése előtt kötelesek vagyunk kiegyenlíteni a megszüntetni kívánt számlával kapcsolatban a bankkal szemben fennálló tartozásunkat (folyószámlahitel), ami ez esetben azonnal esedékessé válik.

A számlaszerződést kifejezett írásbeli nyilatkozattal kell felmondani! A számla lemerítése vagy az a tény, hogy a számlát már nem használjuk a szerződést nem szünteti meg (mert ha ez így lenne akkor nagyon sok embernek kellene minden hónapban új számlát nyitnia mert a havi fizetést teljes egészében leveszi) A számlavezetési díjat a bank mindaddig felszámítja, ameddig a felmondásról nem értesül. A számla tényleges megszüntetésére a bank üzletszabályzata szerint a felmondást követő meghatározott idő elteltével (pl. 0-30 nap a fentiekben felsorolt okok miatt, mivel még "beeshet" néhány kártyás tranzakció visszajelzése) kerül sor. A számla megszüntetése személyes ügyintézést igényel, általában egy formanyomtatvány kitöltésével történik. A számla megszüntetése egyes bankokban díjköteles.

Amennyiben telebank, mobilbank vagy internetbank szolgáltatást is tartozott a régi számlánkhoz, akkor ezek is megszűnnek a számlával együtt.

Amennyiben lekötött betét is tartozik a folyószámlánkhoz akkor azt fel kell bontanunk (ezt érdemes a fordulónapon megtenni, mert akkor nincs kamatvesztés) és szintén elutalnunk az új számlára. Ha a folyószámlahitelünkön kívül (amit mindenképpen vissza kell fizetnünk megszüntetéskor) más hitelünk is van az adott banknál (mondjuk lakáshitel) és nincs kikötve a hitelszerződésben, hogy csak arra a számlára folyósítanak illetve, hogy csak onnan lehet törleszteni akkor minden további nélkül megszüntethetjük a számlát, csak ne felejtsünk el az új "helyen" egy átutalási megbízást vagy beszedési megbízást adni amivel tovább törleszthetjük a hitel részleteit.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem