10 °C Budapest

Lakáshiteles csalás milliókért: így gazdagszanak a profik!

Pénzcentrum
2007. június 4. 13:00

Első látásra abszurdnak hangzik, hogy egy meghirdetett ingatlant az irányárnál jóval drágábban vegyünk meg, pedig ez a tengerentúlon menő jelzáloghiteles csalások első lépése. Nincs szó másról, minthogy a vevő, egy ingatlanügynökkel és egy értékbecslővel szövetkezve, felbecsülteti az ingatlant többre, mint a meghirdetett ára, a hivatalos értékbecslésre alapozva 100%-ig megfinanszíroztatja a vásárlást a bankkal, majd pár hónap múlva már nem is fizeti a törlesztő-részletet, a bank pedig viheti a hitelösszegnél értéktelenebb ingatlant.

Az USA-ban a jelzáloghiteles csalások mára olyan komoly problémát jelentenek, hogy felderítésükbe az FBI is bekapcsolódott. 2004 és 2006 között 17 127-ről 35 617-re emelkedett a hatóságokhoz bejelentett esetek száma, melyek együttesen csaknem 1 milliárd dolláros kárt okoztak a hitelintézeteknek.

A tranzakció felépítése rendkívül egyszerű: egy 500 ezer dollárért meghirdetett ingatlant felbecsültetnek 600 ezerre, a bank ezt az összeget folyósítja, az eladó azonban a többletet átutalja a vevőnek, aki cserébe az irányáron megvette a házat. A visszautalt pénzen az ügynök, az értékbecslő és a vevő osztozik.

Általában egy vevő rögtön több ingatlant is vásárol így, hiszen a nemfizetés által hitelbesorolása romlik, így időben kell lépni.

Az FBI jelentése kiemeli, hogy a hamis értékbecsléseknek hólabda-hatása is van, a mesterségesen felpumpált értékek ugyanis bekerülnek az ingatlan-nyilvántartásba, így a későbbi tranzakciók szempontjából árazási alapul szolgálhatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?