3 °C Budapest

Itt egy újabb lehetőség vállalkozás beindításához!

Pénzcentrum
2007. június 1. 12:00

A legtöbb esetben gondot okoz a megfelelő forrás megteremtése valamely vállalkozás beindításához. Ma már azonban egyre több lehetőség közül választhatunk, a pályázatok, állami támogatások mellett számos bank kínál jelzálog fedezete mellett nyújtott, szabad felhasználású hitelt kezdő vállalkozások számára is. Nézzük, mit érdemes ezekről tudni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mire jó ez a konstrukció?

Induló vállalkozásokra jellemző, hogy azért nem tudnak hitelhez jutni, mert nem képesek a hitelbírálathoz elengedhetetlen, lezárt pénzügyi évet felmutatni. Ezt lehet kikerülni egy jelzálogalapú hitellel, ugyanis induló vállalkozás esetében nem kell beadni lezárt beszámolót.

Mire jegyeztethetünk be jelzálogot? Céges ingatlanra, sőt néhány esetben akár termőföldre is be lehet jegyeztetni, azonban mi most nem ezt az esetet vesszük figyelembe, hiszen egy induló mikrovállalkozás aligha tud saját vállalati ingatlant felmutatni.

Így tehát marad a magáningatlan fedezete mellett nyújtott hitel. Vagyis a hitelt felvenni kívánó vállalkozás fedezetként ajánl fel valamely, tehermentes magáningatlant, amely Magyarországon található.

A jelzálogalapú hitel mellett szól a hitelbírálat gyorsasága, az igényelt hitelösszeghez általánosságban 30 napon belül hozzá lehet férni. Sőt, esetenként a Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával is kombinálható a hitel felvétele, így megkönnyítve a feltételeket.

Az ingatlanfedezetű hitelek szabadon felhasználhatóak, így bármely cél esetén megfelelő finanszírozási forma lehet ez vállalkozások számára. Ráadásul a konstrukcióból fakadóan nem szükséges üzleti, pénzügyi terv benyújtása sem.

Az egyes bankoknál eltérő lehet, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a hiteligénylőnek, az általános előírás a maximum 250 millió forint előző éves árbevétel (akad, ahol a határszám 700 millió forint).

Emellett általánosságban feltételként jelentkezik az adott banknál történő számlavezetés is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a magáningatlan szolgál a hitel fedezeteként, vagyis, ha a vállalkozás fizetésképtelenné válik, elárverezhetik az ingatlant, amely jelentős kockázati tényező lehet.

Mit kínálnak az egyes bankok?

Körbenéztünk néhány banki honlapon (különös tekintettel a kondíciós listákra), hol és milyen feltételekkel lehetséges magáningatlan fedezete mellett vállalkozói jelzáloghitel felvétele.

A hitel összege természetesen a felajánlott ingatlan értékének függvénye, ahogyan a kamatok is általánosságban egyedileg kerülnek meghatározásra. Forinthitel mellett devizában (euró, svájci frank, dollár) denominált hitelek felvételére is lehetőség nyílik a legtöbb bank esetében.


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?