5 °C Budapest

Itt egy újabb lehetőség vállalkozás beindításához!

Pénzcentrum
2007. június 1. 12:00

A legtöbb esetben gondot okoz a megfelelő forrás megteremtése valamely vállalkozás beindításához. Ma már azonban egyre több lehetőség közül választhatunk, a pályázatok, állami támogatások mellett számos bank kínál jelzálog fedezete mellett nyújtott, szabad felhasználású hitelt kezdő vállalkozások számára is. Nézzük, mit érdemes ezekről tudni!

Mire jó ez a konstrukció?

Induló vállalkozásokra jellemző, hogy azért nem tudnak hitelhez jutni, mert nem képesek a hitelbírálathoz elengedhetetlen, lezárt pénzügyi évet felmutatni. Ezt lehet kikerülni egy jelzálogalapú hitellel, ugyanis induló vállalkozás esetében nem kell beadni lezárt beszámolót.

Mire jegyeztethetünk be jelzálogot? Céges ingatlanra, sőt néhány esetben akár termőföldre is be lehet jegyeztetni, azonban mi most nem ezt az esetet vesszük figyelembe, hiszen egy induló mikrovállalkozás aligha tud saját vállalati ingatlant felmutatni.

Így tehát marad a magáningatlan fedezete mellett nyújtott hitel. Vagyis a hitelt felvenni kívánó vállalkozás fedezetként ajánl fel valamely, tehermentes magáningatlant, amely Magyarországon található.

A jelzálogalapú hitel mellett szól a hitelbírálat gyorsasága, az igényelt hitelösszeghez általánosságban 30 napon belül hozzá lehet férni. Sőt, esetenként a Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával is kombinálható a hitel felvétele, így megkönnyítve a feltételeket.

Az ingatlanfedezetű hitelek szabadon felhasználhatóak, így bármely cél esetén megfelelő finanszírozási forma lehet ez vállalkozások számára. Ráadásul a konstrukcióból fakadóan nem szükséges üzleti, pénzügyi terv benyújtása sem.

Az egyes bankoknál eltérő lehet, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a hiteligénylőnek, az általános előírás a maximum 250 millió forint előző éves árbevétel (akad, ahol a határszám 700 millió forint).

Emellett általánosságban feltételként jelentkezik az adott banknál történő számlavezetés is.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a magáningatlan szolgál a hitel fedezeteként, vagyis, ha a vállalkozás fizetésképtelenné válik, elárverezhetik az ingatlant, amely jelentős kockázati tényező lehet.

Mit kínálnak az egyes bankok?

Körbenéztünk néhány banki honlapon (különös tekintettel a kondíciós listákra), hol és milyen feltételekkel lehetséges magáningatlan fedezete mellett vállalkozói jelzáloghitel felvétele.

A hitel összege természetesen a felajánlott ingatlan értékének függvénye, ahogyan a kamatok is általánosságban egyedileg kerülnek meghatározásra. Forinthitel mellett devizában (euró, svájci frank, dollár) denominált hitelek felvételére is lehetőség nyílik a legtöbb bank esetében.


 

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10