14 °C Budapest

Itt az utolsó lehetőség - kamu vagy tényleg nincs többé?

Pénzcentrum
2007. május 25. 05:55

Lakáshitel? Jelzálog? A statisztikák szerint az alacsony kamatok miatt a legtöbben a deviza alapú lakáshitelhez folyamodnak, azonban a hazai bankok többségének kínálatában szerepel az állami kamattámogatásos, illetve a piaci kamatozású forint jelzáloghitel is. Szerkesztőségünk információi szerint ez utóbbi megszüntetésére készülhet az egyik bank, ezért megkérdeztünk néhány pénzintézetet, ki mit tervez. Nézzük, milyen válaszokat kaptunk!

Kiket kérdeztünk meg?

Kérdéseinkre válaszok a Budapest Banktól, a CIB Banktól, az Erste Banktól, az IEB Banktól, a K&H Banktól, az MKB Banktól, az OTP Banktól, illetve a Raiffeisen Banktól érkeztek.

Mit lehet tudni erről az üzletágról?

Az egyes banki válaszok ráerősítettek arra, amit már előzetesen is sejthettünk, nevezetesen hogy a piaci kamatozású forint jelzáloghitel egy kevésbé népszerű formája a lakáshitelezésnek.

A Budapest Bank válaszában inkább az állami kamattámogatású jelzáloghiteleket emelte ki, az új szerződések állományának ez a termék 20-25 százalékát teszik ki. Ezzel szemben az értékesítésben a piaci kamatozású jelzáloghitelezés 4-5 százalékot képvisel.

Azok, akik felveszik ezt a hiteltípust, nem "kényszeríthetőek" tipikusan egy csoportba, vagyis nem mutatható ki egy speciális ügyfélkör, amely ezt igénybe veszi. A Budapest Banknál nem tapasztalható magasabb arány a piaci kamatozású forint jelzáloghiteleken belül a bedőlt, vagyis a nem fizető ügyfelek száma tekintetében.

A CIB Bank esetében is az államilag támogatott forint alapú ingatlanfedezetes konstrukciók felé billen a mérleg nyelve, hiszen az államilag támogatott hitelek volumene jelentősen magasabb, mint a piaci kamatozású hiteleké, az arány 85 - 15 százalék.

A forint alapú hitelek igénylésének száma a CIB Banknál is rendkívül alacsony, sőt az ilyen konstrukcióval rendelkező ügyfelek is jellemzően valamilyen deviza alapú hitellel igyekszenek kiváltani a már meglévő tartozásukat.

A CIB Banknál általában azok az ügyfelek szeretnének piaci kamatozású forint jelzáloghitelt felvenni, akik tartanak az árfolyamkockázattól, illetve azok akik rövidebb futamidőben gondolkodnak. A CIB Banknál sem jellemző magasabb bedőlési arány ezeknél a konstrukcióknál.

Az Erste Banknál a bank hivatalosan adott válaszlevele alapján jelenleg senki nem veszi igénybe ezt a konstrukciót, így tehát ennek aránya a teljes jelzáloghitel-volumenen belül 0 százalék. A Bank még ennek ellenére sem tervezi megszüntetni a konstrukciót.

Az Inter-Európa Banknál ugyanerre erősítettek rá, forint alapú hitelt szinte kizárólag azok igényelnek, akik jogosultak a kamattámogatásra. Az újonnan folyósított ügyletek mintegy 50%-a piaci kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitel, 40%-a pedig piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitel, de ezek túlnyomó része külföldi devizában denominált. Az állami kamattámogatású hitelek aránya így 10 százalék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az IEB-nél is vegyes az ügyfélkör, amely ezt a konstrukciót választja, a bedőlési arány a banknál minden jelzáloghitel-típusnál alacsony szinten található.

A K&H Bank esetében is hasonló helyzetről számolhatunk be, az elenyésző népszerűségi fok legfőbb oka a bank szerint az, hogy a K&H Bank lehetőséget biztosít ügyfeleinek arra, hogy egy alkalommal konvertálhassa deviza alapú hitelét forintra. Emiatt az ügyfelek inkább hajlandóak vállalni az árfolyamkockázatot.

A MKB Bank válaszában szintén kiemelte, hogy a deviza alapú, illetve államilag támogatott hitelek népszerűbben a piaci kamatozásúnál. Az ez utóbbi iránt jelentkező kereslet stagnáló szinten áll. Mind az államilag támogatott, mind a piaci kamatozású forint alapú hitelek aránya elenyésző az értékesítésben.

AZ MKB Bank esetében is elmondható, hogy nem lehet leszűkíteni a hitelt felvevők körét, mindazonáltal a bank szerint azok hajlandóak ilyen hitelt felvenni, akik nem szeretnének árfolyamkockázatot vállalni, illetve nem felelnek meg az államilag támogatott hitelek feltételeinek. Ebben az esetben sincs eltérés a bedőlési arányok között.

A Raiffeisen Banknál is minimális igény merül fel a konstrukció iránt, s minimális az új értékesítésen belüli arány. A Raiffeisennél sem tervezik a konstrukciók megszüntetését.

Az OTP Bank sem kívánja a konstrukciót megszüntetni, mivel a bank célja az ügyféligények minél szélesebb körű kiszolgálása.

Akkor most megszűnik vagy sem?

A kérdéseinkre adott hivatalos banki válaszok alapján egyértelműen azt mondhatjuk, hogy egyik, ezzel foglalkozó intézet sem kívánja ezt a konstrukciót megszűntetni. Hogy mit hoz a jövő azt azonban nem tudhatjuk, információink birtokában azonban nem lepődnénk meg, ha a közeljövőben mégis akadna, aki levenné a palettáról a hitelt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem