17 °C Budapest

Itt az utolsó lehetőség - kamu vagy tényleg nincs többé?

Pénzcentrum
2007. május 25. 05:55

Lakáshitel? Jelzálog? A statisztikák szerint az alacsony kamatok miatt a legtöbben a deviza alapú lakáshitelhez folyamodnak, azonban a hazai bankok többségének kínálatában szerepel az állami kamattámogatásos, illetve a piaci kamatozású forint jelzáloghitel is. Szerkesztőségünk információi szerint ez utóbbi megszüntetésére készülhet az egyik bank, ezért megkérdeztünk néhány pénzintézetet, ki mit tervez. Nézzük, milyen válaszokat kaptunk!

Kiket kérdeztünk meg?

Kérdéseinkre válaszok a Budapest Banktól, a CIB Banktól, az Erste Banktól, az IEB Banktól, a K&H Banktól, az MKB Banktól, az OTP Banktól, illetve a Raiffeisen Banktól érkeztek.

Mit lehet tudni erről az üzletágról?

Az egyes banki válaszok ráerősítettek arra, amit már előzetesen is sejthettünk, nevezetesen hogy a piaci kamatozású forint jelzáloghitel egy kevésbé népszerű formája a lakáshitelezésnek.

A Budapest Bank válaszában inkább az állami kamattámogatású jelzáloghiteleket emelte ki, az új szerződések állományának ez a termék 20-25 százalékát teszik ki. Ezzel szemben az értékesítésben a piaci kamatozású jelzáloghitelezés 4-5 százalékot képvisel.

Azok, akik felveszik ezt a hiteltípust, nem "kényszeríthetőek" tipikusan egy csoportba, vagyis nem mutatható ki egy speciális ügyfélkör, amely ezt igénybe veszi. A Budapest Banknál nem tapasztalható magasabb arány a piaci kamatozású forint jelzáloghiteleken belül a bedőlt, vagyis a nem fizető ügyfelek száma tekintetében.

A CIB Bank esetében is az államilag támogatott forint alapú ingatlanfedezetes konstrukciók felé billen a mérleg nyelve, hiszen az államilag támogatott hitelek volumene jelentősen magasabb, mint a piaci kamatozású hiteleké, az arány 85 - 15 százalék.

A forint alapú hitelek igénylésének száma a CIB Banknál is rendkívül alacsony, sőt az ilyen konstrukcióval rendelkező ügyfelek is jellemzően valamilyen deviza alapú hitellel igyekszenek kiváltani a már meglévő tartozásukat.

A CIB Banknál általában azok az ügyfelek szeretnének piaci kamatozású forint jelzáloghitelt felvenni, akik tartanak az árfolyamkockázattól, illetve azok akik rövidebb futamidőben gondolkodnak. A CIB Banknál sem jellemző magasabb bedőlési arány ezeknél a konstrukcióknál.

Az Erste Banknál a bank hivatalosan adott válaszlevele alapján jelenleg senki nem veszi igénybe ezt a konstrukciót, így tehát ennek aránya a teljes jelzáloghitel-volumenen belül 0 százalék. A Bank még ennek ellenére sem tervezi megszüntetni a konstrukciót.

Az Inter-Európa Banknál ugyanerre erősítettek rá, forint alapú hitelt szinte kizárólag azok igényelnek, akik jogosultak a kamattámogatásra. Az újonnan folyósított ügyletek mintegy 50%-a piaci kamatozású szabad felhasználású jelzáloghitel, 40%-a pedig piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitel, de ezek túlnyomó része külföldi devizában denominált. Az állami kamattámogatású hitelek aránya így 10 százalék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az IEB-nél is vegyes az ügyfélkör, amely ezt a konstrukciót választja, a bedőlési arány a banknál minden jelzáloghitel-típusnál alacsony szinten található.

A K&H Bank esetében is hasonló helyzetről számolhatunk be, az elenyésző népszerűségi fok legfőbb oka a bank szerint az, hogy a K&H Bank lehetőséget biztosít ügyfeleinek arra, hogy egy alkalommal konvertálhassa deviza alapú hitelét forintra. Emiatt az ügyfelek inkább hajlandóak vállalni az árfolyamkockázatot.

A MKB Bank válaszában szintén kiemelte, hogy a deviza alapú, illetve államilag támogatott hitelek népszerűbben a piaci kamatozásúnál. Az ez utóbbi iránt jelentkező kereslet stagnáló szinten áll. Mind az államilag támogatott, mind a piaci kamatozású forint alapú hitelek aránya elenyésző az értékesítésben.

AZ MKB Bank esetében is elmondható, hogy nem lehet leszűkíteni a hitelt felvevők körét, mindazonáltal a bank szerint azok hajlandóak ilyen hitelt felvenni, akik nem szeretnének árfolyamkockázatot vállalni, illetve nem felelnek meg az államilag támogatott hitelek feltételeinek. Ebben az esetben sincs eltérés a bedőlési arányok között.

A Raiffeisen Banknál is minimális igény merül fel a konstrukció iránt, s minimális az új értékesítésen belüli arány. A Raiffeisennél sem tervezik a konstrukciók megszüntetését.

Az OTP Bank sem kívánja a konstrukciót megszüntetni, mivel a bank célja az ügyféligények minél szélesebb körű kiszolgálása.

Akkor most megszűnik vagy sem?

A kérdéseinkre adott hivatalos banki válaszok alapján egyértelműen azt mondhatjuk, hogy egyik, ezzel foglalkozó intézet sem kívánja ezt a konstrukciót megszűntetni. Hogy mit hoz a jövő azt azonban nem tudhatjuk, információink birtokában azonban nem lepődnénk meg, ha a közeljövőben mégis akadna, aki levenné a palettáról a hitelt.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?