23 °C Budapest

Kamatemelés visszamenőleg? Túl messzire mentek a bankok...

Pénzcentrum
2007. május 24. 16:00

A hitelkártyákat érintő üzleti gyakorlat szabályainak szigorítását célzó jogszabály van előkészülőben az Egyesült Államokban, ahol a helyzet már odáig fajult, hogy a bankok visszamenőleges hatállyal változtatják a plasztikok kamatait.

A szigorítás célkitűzései között szerepel, hogy a havi számlakivonatoknak érthetőbbeknek kell lenniük és a bankoknak a jelenleginél jóval hamarabb kell értesíteniük ügyfeleiket, ha módosítani szeretnék a meghirdetett hitelkártyakamatokat.

A jelenlegi 15 nap helyett a módosítás előtt legalább 45 nappal be kellene jelenteni minden kondícióváltozást. A jövőben a bankok nem mondhatják azt egy hitelkártyára, hogy az fix kamatozású, amennyiben nem rögzítik, hogy meddig garantálják a meghirdetett fix rátát. (Jelenleg a fix kamatozás kifejezés mindössze annyit garantál, hogy 15 nappal a kamatváltozás előtt értesítést kap az ügyfél.)

Míg a fogyasztóvédelmi csoportok ezzel az előterjesztéssel sem elégedettek, addig a bankok képviselői már most tiltakoznak, mondván hogy az előírás irracionálisan nagy többletköltséget jelenthet számukra, noha a törekvésekkel egyetértenek.

A fogyasztóvédők aggályosnak találják, hogy most egy kamatemelést a bank a már meglévő egyenlegre is felszámít, azaz visszamenőleg változtatja meg a hitelfelvétel kondícióit.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?