Ez a bankkártya könnyen meglephet! Mire figyelj?

Pénzcentrum
2007. május 8. 12:00

Egyre gyakrabban olvashatunk mostanában arról, hogy újabb és újabb hitelkártyák jelennek meg a piacon, illetve hogy a jövő mindenképpen ezeké a plasztikoké. A betéti kártyák piacán a növekedés üteme meg sem közelíti a hitelkártyákét, akad azonban egy harmadik kategória is, melyről ha lehet még kevesebbet tudunk: ez az ún. terhelési vagy charge kártya. A következőkben rávilágítunk, mire is jó a terhelési kártya, illetve hogy miben különbözik a többi típustól, valamint áttekintjük, hogy hol is tart ez a piaci szegmens hazánkban.

Mitől terhelési a kártya?

A charge kártya meghatározásához érdemes abból kiindulni, hogyan működik egy klasszikus hitelkártya, majd a különbségek felvázolásával rögtön érthetővé válik, miben más ez a harmadik féle plasztik.

A hitelkártya okos használatáról korábban többször is részletesen beszámoltunk, így jelen összeállításunkban csak röviden térünk ki arra, hogy is működik ez a konstrukció. Alapesetben a bank megállapítja a hitelkeretünket, majd a kártyával ennek terhére vásárolhatunk. Mivel van egy ún. kamatmentes periódus (általában maximum 45 nap), így érdemes ezidő alatt visszafizetnünk teljes tartozásunkat, hogy ingyen használhassuk a bank pénzét. Amennyiben azonban ezt nem akarjuk megtenni, általában a tartozás 5%-át (de minimum egy meghatározott összeget) mindenképpen vissza kell fizetnünk a hitelfelvételt követő hónapban, a fennmaradó tartozás pedig kamatkötelessé válik, a felvétel időpontjától.

A terhelési kártya annyiban különbözik az előbb vázolttól, hogy itt nem feltétlenül állapítanak meg hitelkeretet, azaz a bankok egy meglehetősen magas éves kártyadíj fejében korlátlan összeget hitelezhetnek a kártyabirtokosnak. A kockázat limitálása miatt ennél a kártyafajtánál nincs lehetőség a tartozásunkat görgetni, azaz nem elég 5%-ot visszafizetni, a teljes tartozást ki kell egyenlíteni a türelmi időszak végén.

Itthon is van ilyen?

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a hazánkban forgalomban lévő plasztikok 82%-a betéti kártya, 17%-a hitelkártya, a fennmaradó 1% pedig charge kártya. Terhelési kártyát jelenleg 4 bank és egy pénzügyi vállalkozás ajánl ügyfeleinek, a piac nagy részét azonban az AMEX aranykártya bevezetésével elvitte az OTP.

Növekedés tekintetében korántsem olyan vonzó ez a szegmens, hiszen míg a hitelkártyák száma 2006 első felében az előző év azonos időszakához képest 50%-kal nőtt, addig a terhelési kártyáknál csak 10%-os volt az emelkedés mértéke, amint az az alábbi grafikonon is látszik.

A terhelési kártyákat elsősorban az teszi érdekessé, hogy birtokosaik a többi típushoz képest is jobban előnyben részesítik a vásárlási tranzakciókat a készpénzfelvétellel szemben. (Ez persze nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy akad olyan charge kártya a piacon, melynél 4%, de minimum 2150 Ft a készpénzfelvétel díja, míg a vásárlás természetesen díjmentes.) A jegybank adatai szerint egyébként a terhelési kártyákat gyakrabban használják birtokosaik, mint a hitelkártyákat, a használat terén az utóbbi hónapokban tapasztalható növekedés pedig egyértelműen a kereskedői hálózat kiszélesedésére vezethető vissza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2006 első félévében összesen csaknem 8 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak a charge kártya birtokosok, míg a hitelkártyák esetében ez az érték majdnem 99 milliárdos, a betéti kártyáknál pedig 2715 milliárdos. A terhelési kártyáknál a forgalom értékbeli megoszlását bemutató grafikonon jól látszik az OTP abszolút elsősége, az AMEX kártya ugyanis letarolta ezt a szűk piaci szegmenst.

Az AMEX kártyák elfogadottságával mostanra szinte nem lehet probléma hazánkban, ugyanis csaknem 14 ezer üzletben lehet már ilyen plasztikkal vásárolni, mellyel az American Express a harmadik legelfogadottabb védjeggyé vált Magyarországon. (Továbbra is a MasterCard és a Visa a domináns, mintegy 21-21 ezer elfogadóhellyel.)

Az OTP mellett a piacon a Citibank van még nyomatékosabban jelen, mely a Diners Club kártyák kizárólagos hazai forgalmazója. A magas éves díjra ezen példán keresztül is könnyen rávilágíthatunk, ez a tétel ugyanis a lakossági plasztik esetében csaknem 20 000 Ft-ra tehető. Amennyiben az ügyfél mégsem fizeti vissza határidőre teljes tartozását, 4%-os, de minimum 3200 Ft-os késedelmi díjjal kell számolnia.

A költés tehát a charge kártyával is kamatmentes, amennyiben azonban kifutunk az időből, horribilis sarcba futhatunk bele. Összességében a terhelési kártyák szegmense marginális terület a hazai piacon, annyit azonban minden bizonnyal nem árt tudni, hogy miben különbözik ez a plasztik az ismertebb fajtáktól.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm