23 °C Budapest

Ez a bankkártya könnyen meglephet! Mire figyelj?

Pénzcentrum
2007. május 8. 12:00

Egyre gyakrabban olvashatunk mostanában arról, hogy újabb és újabb hitelkártyák jelennek meg a piacon, illetve hogy a jövő mindenképpen ezeké a plasztikoké. A betéti kártyák piacán a növekedés üteme meg sem közelíti a hitelkártyákét, akad azonban egy harmadik kategória is, melyről ha lehet még kevesebbet tudunk: ez az ún. terhelési vagy charge kártya. A következőkben rávilágítunk, mire is jó a terhelési kártya, illetve hogy miben különbözik a többi típustól, valamint áttekintjük, hogy hol is tart ez a piaci szegmens hazánkban.

Mitől terhelési a kártya?

A charge kártya meghatározásához érdemes abból kiindulni, hogyan működik egy klasszikus hitelkártya, majd a különbségek felvázolásával rögtön érthetővé válik, miben más ez a harmadik féle plasztik.

A hitelkártya okos használatáról korábban többször is részletesen beszámoltunk, így jelen összeállításunkban csak röviden térünk ki arra, hogy is működik ez a konstrukció. Alapesetben a bank megállapítja a hitelkeretünket, majd a kártyával ennek terhére vásárolhatunk. Mivel van egy ún. kamatmentes periódus (általában maximum 45 nap), így érdemes ezidő alatt visszafizetnünk teljes tartozásunkat, hogy ingyen használhassuk a bank pénzét. Amennyiben azonban ezt nem akarjuk megtenni, általában a tartozás 5%-át (de minimum egy meghatározott összeget) mindenképpen vissza kell fizetnünk a hitelfelvételt követő hónapban, a fennmaradó tartozás pedig kamatkötelessé válik, a felvétel időpontjától.

A terhelési kártya annyiban különbözik az előbb vázolttól, hogy itt nem feltétlenül állapítanak meg hitelkeretet, azaz a bankok egy meglehetősen magas éves kártyadíj fejében korlátlan összeget hitelezhetnek a kártyabirtokosnak. A kockázat limitálása miatt ennél a kártyafajtánál nincs lehetőség a tartozásunkat görgetni, azaz nem elég 5%-ot visszafizetni, a teljes tartozást ki kell egyenlíteni a türelmi időszak végén.

Itthon is van ilyen?

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a hazánkban forgalomban lévő plasztikok 82%-a betéti kártya, 17%-a hitelkártya, a fennmaradó 1% pedig charge kártya. Terhelési kártyát jelenleg 4 bank és egy pénzügyi vállalkozás ajánl ügyfeleinek, a piac nagy részét azonban az AMEX aranykártya bevezetésével elvitte az OTP.

Növekedés tekintetében korántsem olyan vonzó ez a szegmens, hiszen míg a hitelkártyák száma 2006 első felében az előző év azonos időszakához képest 50%-kal nőtt, addig a terhelési kártyáknál csak 10%-os volt az emelkedés mértéke, amint az az alábbi grafikonon is látszik.

A terhelési kártyákat elsősorban az teszi érdekessé, hogy birtokosaik a többi típushoz képest is jobban előnyben részesítik a vásárlási tranzakciókat a készpénzfelvétellel szemben. (Ez persze nem is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy akad olyan charge kártya a piacon, melynél 4%, de minimum 2150 Ft a készpénzfelvétel díja, míg a vásárlás természetesen díjmentes.) A jegybank adatai szerint egyébként a terhelési kártyákat gyakrabban használják birtokosaik, mint a hitelkártyákat, a használat terén az utóbbi hónapokban tapasztalható növekedés pedig egyértelműen a kereskedői hálózat kiszélesedésére vezethető vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2006 első félévében összesen csaknem 8 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak a charge kártya birtokosok, míg a hitelkártyák esetében ez az érték majdnem 99 milliárdos, a betéti kártyáknál pedig 2715 milliárdos. A terhelési kártyáknál a forgalom értékbeli megoszlását bemutató grafikonon jól látszik az OTP abszolút elsősége, az AMEX kártya ugyanis letarolta ezt a szűk piaci szegmenst.

Az AMEX kártyák elfogadottságával mostanra szinte nem lehet probléma hazánkban, ugyanis csaknem 14 ezer üzletben lehet már ilyen plasztikkal vásárolni, mellyel az American Express a harmadik legelfogadottabb védjeggyé vált Magyarországon. (Továbbra is a MasterCard és a Visa a domináns, mintegy 21-21 ezer elfogadóhellyel.)

Az OTP mellett a piacon a Citibank van még nyomatékosabban jelen, mely a Diners Club kártyák kizárólagos hazai forgalmazója. A magas éves díjra ezen példán keresztül is könnyen rávilágíthatunk, ez a tétel ugyanis a lakossági plasztik esetében csaknem 20 000 Ft-ra tehető. Amennyiben az ügyfél mégsem fizeti vissza határidőre teljes tartozását, 4%-os, de minimum 3200 Ft-os késedelmi díjjal kell számolnia.

A költés tehát a charge kártyával is kamatmentes, amennyiben azonban kifutunk az időből, horribilis sarcba futhatunk bele. Összességében a terhelési kártyák szegmense marginális terület a hazai piacon, annyit azonban minden bizonnyal nem árt tudni, hogy miben különbözik ez a plasztik az ismertebb fajtáktól.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?