0 °C Budapest

Betétakciók karácsony előtt: forrósodik a bejgli...

Pénzcentrum
2006. november 9. 13:00

A közeledő karácsonyi láz a jelek szerint nem hagyja érintetlenül a kereskedelmi bankok kínálatát sem, akik a kamatadó bevezetését megelőző betételhelyezési csúcs után, a rövid távú betétek felé fordultak, és egyre magasabb kamatokkal ösztönöznek arra, hogy az új teher ellenére ebben a formában fialtassuk forintjainkat. Lássuk, megéri-e még a következő egy hónapra lekötni a karácsonyi vásárlásra rászánt pénzünket, kifizeti-e a bank az egyik ajándékot?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kamatadó bevezetését megelőző néhány hét alatt rekordmennyiségű betétet gyűjtöttek be a magyar kereskedelmi bankok, azonban szeptember 1-jével nem állt meg az élet a bankszektorban sem, így az augusztusi hosszú távú lekötések után előtérbe került a rövid távú forrásszerzés.

A jegybanki kamatemelés lassabban érezhető hatása, és a fent említett körülmények miatt a kamatemelés fokozódása e hónap elején következett csak be, a magasabb kamatokért azonban egyre inkább megtornáztatják az ügyfeleket, főleg azokat, akik a pillanatnyi akciókat kihasználva egyik banktól másikba úsztatják megtakarításaikat.

Lássuk mitől döglik a légy!

A következő táblázatban foglaltuk össze a kereskedelmi bankok akciós betéteinek feltételeit, vagyis a futamidőt, a minimális lekötési összeget és az erre kapható kamatokat. Az összehasonlíthatóság kedvéért minden esetben az Egységes Betéti Kamatláb Mutatót (EBKM) vettük alapul. (Az lekötött betétek kondícióit a kereskedelmi bankok honlapjáról gyűjtöttük össze 2006. november 8-án.)

 

A táblázatból egyértelműen kitűnik, a bankok által legkedveltebb időtartamnak a 2 hónapos lekötés számít, de szép számmal akadnak azok is, akik 4 hónapos futamidőre ajánlanak kiemelkedő hozamot. Ha azonban valóban a karácsonyi ajándékra szánt pénzünket szeretnénk egy kicsit megnövelni a betételhelyezéssel, akkor sem kell megijednünk, 30 napos futamidőre is találunk ajánlatot.

A minimális betét összege általában 50-100 ezer forint, az akciós termékek esetében ez 200.000 illetve 500.000 forintra növekszik meg. Az igencsak kedvezményes kamatokra való tekintettel azonban sok esetben felső határt is meghatároznak, bár az átlagosan több száz millió forintos értékhatár a kisbefektetőket nem érinti.

A legkedvezőbb ajánlatnak a K&H ajánlata bizonyult, amelynek esetében a reálkamat a várakozásoknál magasabb infláció ellenére is pozitív lesz, így a kamatadó befizetése után is jobban járhatunk, mintha otthon őrizgettük volna pénzünket.

Tekeredik a kondíciós kígyó...

Az általában december 31-ig tartó akciók keretében azonban szinte kivétel nélkül csak újonnan elhelyezett betétek vehetnek részt, kivéve a K&H Bank ajánlatát, amelynek keretében a már banknál elhelyezett pénzösszegek is részt vehetnek, de csakis egyéb feltételek teljesülése mellett (garantált szerkezetű betéti alapot kell jegyezni, vagy hozamlánc életbiztosítást kell kötni az akciós betét összegével megegyező mértékben).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A HVB és az MKB Bank is folyószámlanyitáshoz köti az akciós betételhelyezésben való részvételt, így a HVB által ajánlott 3 hónapos 9 százalékos lekötést akkor vehetjük igénybe, ha a legalább 1 millió forintnyi lekötött pénzünk mellé Privát Plusz vagy Nonstop bankszámlát nyitunk, és az ehhez az első évben ingyenesen igényelhető bankkártyával legalább háromszor, összesen 30 ezer forint értékben vásárolunk.

Az MKB Bank két és négy hónapra is kiemelkedő kamatokat ajánl, ha személyesen kötjük meg a szerződést, és Kivételes Folyószámlával vagy Exkluzív Szolgáltatáscsomaggal rendelkezünk vagy igényeljük azt. De találkozhatunk olyan megoldással is, mint például az Erste Bank esetében, amikor a folyószámla aktív használatához vagy bérátutaláshoz kötik a kedvezmények igénybevételét.

Az OTP Bank november 6. és december 1. közötti időszakra meghirdetett betétakciója keretében azonban egész más feltételekkel dolgozik, az akciókat ugyanis nem számlanyitáshoz kötötte, hanem a megtakarítások mértékének függvényében biztosít annak mértékétől függő kamatkedvezményeket. 100 000 forintos pluszbefektetésre 6,5, míg millión felülire 7 százalékot kaphatunk, ha az eredetileg elhelyezett megtakarításaink összege nem éri el az 1 millió forintot.

Az egyetlen kivétel

Az Erste Bank az egyetlen a piacon, aki kamatkedvezményt nem csupán egy ciklusra ad, akciójának keretében 1 százalék kamatprémiumot fizet a 2 hónapos futamidejű Erste Aktív Betét esetén azoknak, akik legalább 30 csoportos megbízást adtak, vagy bankkártyájukkal legalább 50 ezer forint értékben vásároltak a két hónap alatt. Azoknak, akik esetében mind a két feltétel teljesül, a bank megduplázza a prémiumot, így annak értéke 2 százalék lesz. A betétet a két hónap után automatikusan meghosszabbítják és a kedvezményeket is megkapjuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39