Betétakciók karácsony előtt: forrósodik a bejgli...

Pénzcentrum
2006. november 9. 13:00

A közeledő karácsonyi láz a jelek szerint nem hagyja érintetlenül a kereskedelmi bankok kínálatát sem, akik a kamatadó bevezetését megelőző betételhelyezési csúcs után, a rövid távú betétek felé fordultak, és egyre magasabb kamatokkal ösztönöznek arra, hogy az új teher ellenére ebben a formában fialtassuk forintjainkat. Lássuk, megéri-e még a következő egy hónapra lekötni a karácsonyi vásárlásra rászánt pénzünket, kifizeti-e a bank az egyik ajándékot?

A kamatadó bevezetését megelőző néhány hét alatt rekordmennyiségű betétet gyűjtöttek be a magyar kereskedelmi bankok, azonban szeptember 1-jével nem állt meg az élet a bankszektorban sem, így az augusztusi hosszú távú lekötések után előtérbe került a rövid távú forrásszerzés.

A jegybanki kamatemelés lassabban érezhető hatása, és a fent említett körülmények miatt a kamatemelés fokozódása e hónap elején következett csak be, a magasabb kamatokért azonban egyre inkább megtornáztatják az ügyfeleket, főleg azokat, akik a pillanatnyi akciókat kihasználva egyik banktól másikba úsztatják megtakarításaikat.

Lássuk mitől döglik a légy!

A következő táblázatban foglaltuk össze a kereskedelmi bankok akciós betéteinek feltételeit, vagyis a futamidőt, a minimális lekötési összeget és az erre kapható kamatokat. Az összehasonlíthatóság kedvéért minden esetben az Egységes Betéti Kamatláb Mutatót (EBKM) vettük alapul. (Az lekötött betétek kondícióit a kereskedelmi bankok honlapjáról gyűjtöttük össze 2006. november 8-án.)

 

A táblázatból egyértelműen kitűnik, a bankok által legkedveltebb időtartamnak a 2 hónapos lekötés számít, de szép számmal akadnak azok is, akik 4 hónapos futamidőre ajánlanak kiemelkedő hozamot. Ha azonban valóban a karácsonyi ajándékra szánt pénzünket szeretnénk egy kicsit megnövelni a betételhelyezéssel, akkor sem kell megijednünk, 30 napos futamidőre is találunk ajánlatot.

A minimális betét összege általában 50-100 ezer forint, az akciós termékek esetében ez 200.000 illetve 500.000 forintra növekszik meg. Az igencsak kedvezményes kamatokra való tekintettel azonban sok esetben felső határt is meghatároznak, bár az átlagosan több száz millió forintos értékhatár a kisbefektetőket nem érinti.

A legkedvezőbb ajánlatnak a K&H ajánlata bizonyult, amelynek esetében a reálkamat a várakozásoknál magasabb infláció ellenére is pozitív lesz, így a kamatadó befizetése után is jobban járhatunk, mintha otthon őrizgettük volna pénzünket.

Tekeredik a kondíciós kígyó...

Az általában december 31-ig tartó akciók keretében azonban szinte kivétel nélkül csak újonnan elhelyezett betétek vehetnek részt, kivéve a K&H Bank ajánlatát, amelynek keretében a már banknál elhelyezett pénzösszegek is részt vehetnek, de csakis egyéb feltételek teljesülése mellett (garantált szerkezetű betéti alapot kell jegyezni, vagy hozamlánc életbiztosítást kell kötni az akciós betét összegével megegyező mértékben).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A HVB és az MKB Bank is folyószámlanyitáshoz köti az akciós betételhelyezésben való részvételt, így a HVB által ajánlott 3 hónapos 9 százalékos lekötést akkor vehetjük igénybe, ha a legalább 1 millió forintnyi lekötött pénzünk mellé Privát Plusz vagy Nonstop bankszámlát nyitunk, és az ehhez az első évben ingyenesen igényelhető bankkártyával legalább háromszor, összesen 30 ezer forint értékben vásárolunk.

Az MKB Bank két és négy hónapra is kiemelkedő kamatokat ajánl, ha személyesen kötjük meg a szerződést, és Kivételes Folyószámlával vagy Exkluzív Szolgáltatáscsomaggal rendelkezünk vagy igényeljük azt. De találkozhatunk olyan megoldással is, mint például az Erste Bank esetében, amikor a folyószámla aktív használatához vagy bérátutaláshoz kötik a kedvezmények igénybevételét.

Az OTP Bank november 6. és december 1. közötti időszakra meghirdetett betétakciója keretében azonban egész más feltételekkel dolgozik, az akciókat ugyanis nem számlanyitáshoz kötötte, hanem a megtakarítások mértékének függvényében biztosít annak mértékétől függő kamatkedvezményeket. 100 000 forintos pluszbefektetésre 6,5, míg millión felülire 7 százalékot kaphatunk, ha az eredetileg elhelyezett megtakarításaink összege nem éri el az 1 millió forintot.

Az egyetlen kivétel

Az Erste Bank az egyetlen a piacon, aki kamatkedvezményt nem csupán egy ciklusra ad, akciójának keretében 1 százalék kamatprémiumot fizet a 2 hónapos futamidejű Erste Aktív Betét esetén azoknak, akik legalább 30 csoportos megbízást adtak, vagy bankkártyájukkal legalább 50 ezer forint értékben vásároltak a két hónap alatt. Azoknak, akik esetében mind a két feltétel teljesül, a bank megduplázza a prémiumot, így annak értéke 2 százalék lesz. A betétet a két hónap után automatikusan meghosszabbítják és a kedvezményeket is megkapjuk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 1. 20:26
Bennfentes iparági szakértők becslései szerint nagyjából évi 9-11 millió euróba, meccsenként lebontv...
Bankmonitor  |  2023. június 1. 16:31
2023. július 1-től a megtakarításos élet- és nyugdíjbiztosításokat az eddigi 15 százalékos személyi...
Kiszámoló  |  2023. június 1. 10:53
Magyarország költségvetése nagyon nagy bajban van, nagyjából ezer sebből vérzik. Idénre másfél száza...
Holdblog  |  2023. június 1. 09:36
Viszonylag alacsony részvényhányaddal, mérsékelt kockázattal sikerült az utóbbi tíz év legjobb abszo...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?