9 °C Budapest

Megvan a bankkártyás csalások felelőse!

Pénzcentrum
2007. május 4. 13:00

Az egész történet két évvel ezelőtt vette kezdetét, Amerikában a St.Paul melletti Marshalls diszkont áruházban. A nyomozók mostanra már biztosak abban, hogyan juthattak hozzá illetéktelenek a vásárlók bankkártyáinak adataihoz, sőt az azokhoz kapcsolódó személyes információkhoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyomozás kiderítette, hogy az egészért valószínűleg a Marshall diszkontáruház anyavállalata, a TJX felelős. A hackerek egy teleszkópszerű antennát irányítottak a bolt felé, és egy laptop segítségével dekódolták az árleolvasó készülék, a pénztárgépek, valamint a bolt számítógépei közti adatfolyamot.

Mint utólag kiderült a TJX számos alapvető intézkedést nem tett meg a vezeték nélküli hálózaton zajló kommunikáció biztonságossá tételének érdekében. Egyesek szerint a wi-fi hálózatuk egyszerűen sérülékenyebb volt, mint a legtöbb otthoni vezeték nélküli hálózat.

A Forrester Research piackutató cég számításai szerint az összes, a csaláshoz kapcsolódó költség meghaladhatja az 1 milliárd dollárt öt év alatt. Egyes becslések szerint pedig mintegy 200 millió kártya számához jutottak hozzá a hackerek.

A vezeték nélküli hálózatok egyébként 2000-ben indultak virágzásnak, ekkor az adatok titkosítására a WEP kódolási rendszert alkalmazták, azonban 2001-re már világossá vált, hogy ez nem a megfelelő módszer. Ma a WPA kódolást tartják a legbiztonságosabbnak, számos amerikai kereskedelmi hálózat át is váltott erre a rendszerre, azonban a TJX ezt elmulasztotta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sőt, egy későbbi vizsgálat során kiderült, hogy a TJX nem használt tűzfalakat sem a számítógépein, sőt számos gépről hiányoztak az adatok kódolásához, titkosításához szükséges eszközök is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?