A készpénz napjai meg vannak számlálva

Pénzcentrum
2007. március 26. 11:13

Az európai betéti kártyabirtokosok háromnegyede (73%) kedvezően fogadná, ha már meglévő betéti kártyáját egész Európában egységesen használható plasztikra cserélnék - áll a MasterCard megbízásából készült tanulmányban.

A felmérés - mely során a KRC Kutatóintézet 3000 belga, francia, német, holland, lengyel és angol betéti kártyabirtokost kérdezett meg a MasterCard nevében - rámutatott, hogy tízből nyolc fogyasztó (80%) szeretné, ha betéti kártyáját a saját országában megszokott feltételekkel használhatná bárhol Európában.

Ugyanakkor a fogyasztók tájékozottsága arról, hogy az Egységes Európai Fizetési Övezet (SEPA) milyen előnyöket hoz majd a kártyás fizetés területén meglehetősen alacsony. 2008. január 1-től a SEPA övezet egész területén ugyanis olyan fizetési kártyákat kell kibocsátani, melyek kártyabirtokok számára lehetővé teszik, hogy tartózkodási helyüktől függetlenül ugyanazokkal a feltételekkel, jogokkal és kötelezettségekkel hajtsanak végre kártyás fizetést, mintha ezt saját országukban tennék.

Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke elmondta: "Jelenleg a SEPA csupán pénzügyi körökben használt kifejezés, jóllehet az utca emberének is fontos tudnia a kártyás fizetést érintő változásokról. Betéti kártyáját minden kártyabirtokos azonos feltételekkel tudja majd használni bárhol a SEPA területén. Amint arra a kutatásunk is rámutatott, a fogyasztók tájékozottsága ebben a témában hagy némi kívánni valót maga után, azonban afelől nincs kétségünk, hogy az európai betéti kártyabirtokosok messze menőkig támogatják az elképzelést."

"Nap, mint nap egyre több ember ismeri fel a betéti kártya előnyeit, és fordít hátat készpénz mindennapi használatnak. Kutatásunk eredménye szerint az európai betéti kártyabirtokosok egyetértenek abban, hogy a 10 és 199 euró közti fizetések végzéséhez a betéti kártya a legmegfelelőbb eszköz, ezen összeghatáron felül pedig a hitelkártya nyújt ideális megoldást. Ismerve a küszöbön álló változásokat elmondhatjuk, hogy készpénz korának végéhez értünk és eljött a bankkártyák ideje. Az embereknek végre megadatik a lehetőség, hogy Európa szerte ugyanolyan kényelmesen és biztonságosan használják bankkártyáikat, mintha azt saját országukban tennék a minimálisra csökkentve a készpénz használatot, melynek átlagos költségei jelenleg meghaladják a 100 euró/fő éves összeget."

Európaszerte tíz betéti kártyatulajdonosból kevesebb, mint egy (9%) hallott már a SEPA Kártya Irányelvek szerint bekövetkező változásokról, ami azt mutatja, hogy a jelenleginél jóval többet kell tenni az elképzelés megismertetéséért. A tájékozottság szintje az átlagosnál még alacsonyabb Hollandiában (2%), Franciaországban (3%), az Egyesült Királyságban (5%), Németországban (5%) és Belgiumban (8%). Ugyanakkor a vizsgált országok közül legutóbb csatlakozott Lengyelország esetében háromból egy (29%) ember hallotta már ugyan a SEPA kifejezést, de ebben a körben is csak igen kevesen (9%) mondhatják el, hogy ismerik az Egységes Európai Fizetési Övezet szerint bekövetkező változások részleteit. Az alaposan tájékozottak aránya az összes vizsgált európai országban kevesebb, mint 1%.

A SEPA növeli a betéti kártyahasználat gyakoriságát

Miután a felmérésben résztvevőket tájékoztatták a SEPA előnyeiről, a válaszadók kétszer olyan nagy számban vallották, hogy szívesen használják majd bankkártyájukat külföldön is a kiskereskedelmi termékek (üzemanyag, élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek) vásárlására, illetve éttermi fogyasztás kiegyenlítésére. Mindez azt mutatja, hogy a bankkártyás fizetést érintő változásokról folyatott felvilágosító program megnövelheti a betéti kártyahasználatot.

A kutatás rámutatott, hogy jelenleg tíz kártyabirtokosból négy (38%) fizet szívesen az üzemanyagért betéti kártyájával külföldi utazások alkalmával, a SEPA életbe lépését követően azonban ez az arány előre láthatólag tízből hétre (68%) nő.

A betéti kártyabirtokosok véleménye megoszlik arról, hogy a bankok (34%) vagy a fogyasztók (33%) járnak majd jól a SEPA-val.

Az Egységes Európai Fizetési Övezet működéséről tízből négy kártyabirtokos (40%) szerint a bankok, háromból egy (34%) felhasználó szerint a fogyasztói szervezetek szolgáltatnak majd információt. A bankok tájékoztatásában a franciák (68%) bíznak a legjobban, míg a britek (27%) és hollandok (24%) a legkevésbé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A készpénz napjai meg vannak számlálva

A fogyasztók szívesebben nyúlnak a zsebükbe a betéti kártyájukért, mint a készpénzükért, hiszen tízből nyolc (80%) megkérdezett szerint a kártyahasználat kényelmesebb, és háromból két (67%) válaszadó szerint biztonságosabb, mint a készpénzes fizetés.

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a készpénz kora már a múlté és igazolják a betéti kártya kibocsátás tavalyi évben megfigyelt növekedését, mely 287 millió kibocsátott kártyával a Maestro márkajelzésű kártyák 5,7%-os gyarapodását hozta 2006-ban.

A MasterCard szerint az európai fogyasztók egyre gyakrabban használják bankkártyáikat. Tízből négy (39%) betéti kártyabirtokos mondja azt, hogy többször használja kártyáját, mint az előző évben. Tizenkettőből mindössze egy (8%) válaszadó nyilatkozott úgy, hogy csökkentette a kártya használatát.

A betéti kártya elősegíti a pénzügyek átláthatóságát

A MasterCard felmérése arra is rávilágított, hogy - szemben a készpénz-pártiak 34%-ával - az európai fogyasztók közel fele szerint a betéti kártya elősegíti a pénzügyek átláthatóságát. A kutatásban vizsgált hat európai ország közül, a franciák képviselték a legnagyobb arányban (70%) ezt az álláspontot.

A jövőbeni szolgáltatások nagy eséllyel növelik a kártyahasználatot

A MasterCard felmérése szerint a jövőben számos tervezett betéti kártyaszolgáltatás növelheti a fogyasztói kártyahasználatot. A válaszadók túlnyomó többsége ugyanis úgy véli, hogy a betéti kártyahasználat mellett szól a bankkártya csalások elleni védelem (91%), az elfogadó helyek számának növelése (87%) és az a tény, hogy a betéti kártya európaszerte ugyanazokkal a feltételekkel használható majd (86%).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?