23 °C Budapest

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Pénzcentrum
2007. március 26. 11:13

Az európai betéti kártyabirtokosok háromnegyede (73%) kedvezően fogadná, ha már meglévő betéti kártyáját egész Európában egységesen használható plasztikra cserélnék - áll a MasterCard megbízásából készült tanulmányban.

A felmérés - mely során a KRC Kutatóintézet 3000 belga, francia, német, holland, lengyel és angol betéti kártyabirtokost kérdezett meg a MasterCard nevében - rámutatott, hogy tízből nyolc fogyasztó (80%) szeretné, ha betéti kártyáját a saját országában megszokott feltételekkel használhatná bárhol Európában.

Ugyanakkor a fogyasztók tájékozottsága arról, hogy az Egységes Európai Fizetési Övezet (SEPA) milyen előnyöket hoz majd a kártyás fizetés területén meglehetősen alacsony. 2008. január 1-től a SEPA övezet egész területén ugyanis olyan fizetési kártyákat kell kibocsátani, melyek kártyabirtokok számára lehetővé teszik, hogy tartózkodási helyüktől függetlenül ugyanazokkal a feltételekkel, jogokkal és kötelezettségekkel hajtsanak végre kártyás fizetést, mintha ezt saját országukban tennék.

Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke elmondta: "Jelenleg a SEPA csupán pénzügyi körökben használt kifejezés, jóllehet az utca emberének is fontos tudnia a kártyás fizetést érintő változásokról. Betéti kártyáját minden kártyabirtokos azonos feltételekkel tudja majd használni bárhol a SEPA területén. Amint arra a kutatásunk is rámutatott, a fogyasztók tájékozottsága ebben a témában hagy némi kívánni valót maga után, azonban afelől nincs kétségünk, hogy az európai betéti kártyabirtokosok messze menőkig támogatják az elképzelést."

"Nap, mint nap egyre több ember ismeri fel a betéti kártya előnyeit, és fordít hátat készpénz mindennapi használatnak. Kutatásunk eredménye szerint az európai betéti kártyabirtokosok egyetértenek abban, hogy a 10 és 199 euró közti fizetések végzéséhez a betéti kártya a legmegfelelőbb eszköz, ezen összeghatáron felül pedig a hitelkártya nyújt ideális megoldást. Ismerve a küszöbön álló változásokat elmondhatjuk, hogy készpénz korának végéhez értünk és eljött a bankkártyák ideje. Az embereknek végre megadatik a lehetőség, hogy Európa szerte ugyanolyan kényelmesen és biztonságosan használják bankkártyáikat, mintha azt saját országukban tennék a minimálisra csökkentve a készpénz használatot, melynek átlagos költségei jelenleg meghaladják a 100 euró/fő éves összeget."

Európaszerte tíz betéti kártyatulajdonosból kevesebb, mint egy (9%) hallott már a SEPA Kártya Irányelvek szerint bekövetkező változásokról, ami azt mutatja, hogy a jelenleginél jóval többet kell tenni az elképzelés megismertetéséért. A tájékozottság szintje az átlagosnál még alacsonyabb Hollandiában (2%), Franciaországban (3%), az Egyesült Királyságban (5%), Németországban (5%) és Belgiumban (8%). Ugyanakkor a vizsgált országok közül legutóbb csatlakozott Lengyelország esetében háromból egy (29%) ember hallotta már ugyan a SEPA kifejezést, de ebben a körben is csak igen kevesen (9%) mondhatják el, hogy ismerik az Egységes Európai Fizetési Övezet szerint bekövetkező változások részleteit. Az alaposan tájékozottak aránya az összes vizsgált európai országban kevesebb, mint 1%.

A SEPA növeli a betéti kártyahasználat gyakoriságát

Miután a felmérésben résztvevőket tájékoztatták a SEPA előnyeiről, a válaszadók kétszer olyan nagy számban vallották, hogy szívesen használják majd bankkártyájukat külföldön is a kiskereskedelmi termékek (üzemanyag, élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek) vásárlására, illetve éttermi fogyasztás kiegyenlítésére. Mindez azt mutatja, hogy a bankkártyás fizetést érintő változásokról folyatott felvilágosító program megnövelheti a betéti kártyahasználatot.

A kutatás rámutatott, hogy jelenleg tíz kártyabirtokosból négy (38%) fizet szívesen az üzemanyagért betéti kártyájával külföldi utazások alkalmával, a SEPA életbe lépését követően azonban ez az arány előre láthatólag tízből hétre (68%) nő.

A betéti kártyabirtokosok véleménye megoszlik arról, hogy a bankok (34%) vagy a fogyasztók (33%) járnak majd jól a SEPA-val.

Az Egységes Európai Fizetési Övezet működéséről tízből négy kártyabirtokos (40%) szerint a bankok, háromból egy (34%) felhasználó szerint a fogyasztói szervezetek szolgáltatnak majd információt. A bankok tájékoztatásában a franciák (68%) bíznak a legjobban, míg a britek (27%) és hollandok (24%) a legkevésbé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A készpénz napjai meg vannak számlálva

A fogyasztók szívesebben nyúlnak a zsebükbe a betéti kártyájukért, mint a készpénzükért, hiszen tízből nyolc (80%) megkérdezett szerint a kártyahasználat kényelmesebb, és háromból két (67%) válaszadó szerint biztonságosabb, mint a készpénzes fizetés.

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a készpénz kora már a múlté és igazolják a betéti kártya kibocsátás tavalyi évben megfigyelt növekedését, mely 287 millió kibocsátott kártyával a Maestro márkajelzésű kártyák 5,7%-os gyarapodását hozta 2006-ban.

A MasterCard szerint az európai fogyasztók egyre gyakrabban használják bankkártyáikat. Tízből négy (39%) betéti kártyabirtokos mondja azt, hogy többször használja kártyáját, mint az előző évben. Tizenkettőből mindössze egy (8%) válaszadó nyilatkozott úgy, hogy csökkentette a kártya használatát.

A betéti kártya elősegíti a pénzügyek átláthatóságát

A MasterCard felmérése arra is rávilágított, hogy - szemben a készpénz-pártiak 34%-ával - az európai fogyasztók közel fele szerint a betéti kártya elősegíti a pénzügyek átláthatóságát. A kutatásban vizsgált hat európai ország közül, a franciák képviselték a legnagyobb arányban (70%) ezt az álláspontot.

A jövőbeni szolgáltatások nagy eséllyel növelik a kártyahasználatot

A MasterCard felmérése szerint a jövőben számos tervezett betéti kártyaszolgáltatás növelheti a fogyasztói kártyahasználatot. A válaszadók túlnyomó többsége ugyanis úgy véli, hogy a betéti kártyahasználat mellett szól a bankkártya csalások elleni védelem (91%), az elfogadó helyek számának növelése (87%) és az a tény, hogy a betéti kártya európaszerte ugyanazokkal a feltételekkel használható majd (86%).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 23:22
Épp a Media1 főszerkesztőjének az NNI-nél zajló kihallgatásának kezdetén indult újabb kibertámadás p...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM