A készpénz napjai meg vannak számlálva

Pénzcentrum
2007. március 26. 11:13

Az európai betéti kártyabirtokosok háromnegyede (73%) kedvezően fogadná, ha már meglévő betéti kártyáját egész Európában egységesen használható plasztikra cserélnék - áll a MasterCard megbízásából készült tanulmányban.

A felmérés - mely során a KRC Kutatóintézet 3000 belga, francia, német, holland, lengyel és angol betéti kártyabirtokost kérdezett meg a MasterCard nevében - rámutatott, hogy tízből nyolc fogyasztó (80%) szeretné, ha betéti kártyáját a saját országában megszokott feltételekkel használhatná bárhol Európában.

Ugyanakkor a fogyasztók tájékozottsága arról, hogy az Egységes Európai Fizetési Övezet (SEPA) milyen előnyöket hoz majd a kártyás fizetés területén meglehetősen alacsony. 2008. január 1-től a SEPA övezet egész területén ugyanis olyan fizetési kártyákat kell kibocsátani, melyek kártyabirtokok számára lehetővé teszik, hogy tartózkodási helyüktől függetlenül ugyanazokkal a feltételekkel, jogokkal és kötelezettségekkel hajtsanak végre kártyás fizetést, mintha ezt saját országukban tennék.

Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke elmondta: "Jelenleg a SEPA csupán pénzügyi körökben használt kifejezés, jóllehet az utca emberének is fontos tudnia a kártyás fizetést érintő változásokról. Betéti kártyáját minden kártyabirtokos azonos feltételekkel tudja majd használni bárhol a SEPA területén. Amint arra a kutatásunk is rámutatott, a fogyasztók tájékozottsága ebben a témában hagy némi kívánni valót maga után, azonban afelől nincs kétségünk, hogy az európai betéti kártyabirtokosok messze menőkig támogatják az elképzelést."

"Nap, mint nap egyre több ember ismeri fel a betéti kártya előnyeit, és fordít hátat készpénz mindennapi használatnak. Kutatásunk eredménye szerint az európai betéti kártyabirtokosok egyetértenek abban, hogy a 10 és 199 euró közti fizetések végzéséhez a betéti kártya a legmegfelelőbb eszköz, ezen összeghatáron felül pedig a hitelkártya nyújt ideális megoldást. Ismerve a küszöbön álló változásokat elmondhatjuk, hogy készpénz korának végéhez értünk és eljött a bankkártyák ideje. Az embereknek végre megadatik a lehetőség, hogy Európa szerte ugyanolyan kényelmesen és biztonságosan használják bankkártyáikat, mintha azt saját országukban tennék a minimálisra csökkentve a készpénz használatot, melynek átlagos költségei jelenleg meghaladják a 100 euró/fő éves összeget."

Európaszerte tíz betéti kártyatulajdonosból kevesebb, mint egy (9%) hallott már a SEPA Kártya Irányelvek szerint bekövetkező változásokról, ami azt mutatja, hogy a jelenleginél jóval többet kell tenni az elképzelés megismertetéséért. A tájékozottság szintje az átlagosnál még alacsonyabb Hollandiában (2%), Franciaországban (3%), az Egyesült Királyságban (5%), Németországban (5%) és Belgiumban (8%). Ugyanakkor a vizsgált országok közül legutóbb csatlakozott Lengyelország esetében háromból egy (29%) ember hallotta már ugyan a SEPA kifejezést, de ebben a körben is csak igen kevesen (9%) mondhatják el, hogy ismerik az Egységes Európai Fizetési Övezet szerint bekövetkező változások részleteit. Az alaposan tájékozottak aránya az összes vizsgált európai országban kevesebb, mint 1%.

A SEPA növeli a betéti kártyahasználat gyakoriságát

Miután a felmérésben résztvevőket tájékoztatták a SEPA előnyeiről, a válaszadók kétszer olyan nagy számban vallották, hogy szívesen használják majd bankkártyájukat külföldön is a kiskereskedelmi termékek (üzemanyag, élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek) vásárlására, illetve éttermi fogyasztás kiegyenlítésére. Mindez azt mutatja, hogy a bankkártyás fizetést érintő változásokról folyatott felvilágosító program megnövelheti a betéti kártyahasználatot.

A kutatás rámutatott, hogy jelenleg tíz kártyabirtokosból négy (38%) fizet szívesen az üzemanyagért betéti kártyájával külföldi utazások alkalmával, a SEPA életbe lépését követően azonban ez az arány előre láthatólag tízből hétre (68%) nő.

A betéti kártyabirtokosok véleménye megoszlik arról, hogy a bankok (34%) vagy a fogyasztók (33%) járnak majd jól a SEPA-val.

Az Egységes Európai Fizetési Övezet működéséről tízből négy kártyabirtokos (40%) szerint a bankok, háromból egy (34%) felhasználó szerint a fogyasztói szervezetek szolgáltatnak majd információt. A bankok tájékoztatásában a franciák (68%) bíznak a legjobban, míg a britek (27%) és hollandok (24%) a legkevésbé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A készpénz napjai meg vannak számlálva

A fogyasztók szívesebben nyúlnak a zsebükbe a betéti kártyájukért, mint a készpénzükért, hiszen tízből nyolc (80%) megkérdezett szerint a kártyahasználat kényelmesebb, és háromból két (67%) válaszadó szerint biztonságosabb, mint a készpénzes fizetés.

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a készpénz kora már a múlté és igazolják a betéti kártya kibocsátás tavalyi évben megfigyelt növekedését, mely 287 millió kibocsátott kártyával a Maestro márkajelzésű kártyák 5,7%-os gyarapodását hozta 2006-ban.

A MasterCard szerint az európai fogyasztók egyre gyakrabban használják bankkártyáikat. Tízből négy (39%) betéti kártyabirtokos mondja azt, hogy többször használja kártyáját, mint az előző évben. Tizenkettőből mindössze egy (8%) válaszadó nyilatkozott úgy, hogy csökkentette a kártya használatát.

A betéti kártya elősegíti a pénzügyek átláthatóságát

A MasterCard felmérése arra is rávilágított, hogy - szemben a készpénz-pártiak 34%-ával - az európai fogyasztók közel fele szerint a betéti kártya elősegíti a pénzügyek átláthatóságát. A kutatásban vizsgált hat európai ország közül, a franciák képviselték a legnagyobb arányban (70%) ezt az álláspontot.

A jövőbeni szolgáltatások nagy eséllyel növelik a kártyahasználatot

A MasterCard felmérése szerint a jövőben számos tervezett betéti kártyaszolgáltatás növelheti a fogyasztói kártyahasználatot. A válaszadók túlnyomó többsége ugyanis úgy véli, hogy a betéti kártyahasználat mellett szól a bankkártya csalások elleni védelem (91%), az elfogadó helyek számának növelése (87%) és az a tény, hogy a betéti kártya európaszerte ugyanazokkal a feltételekkel használható majd (86%).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem