10 °C Budapest

Sötét felhők gyülekeznek: mi történik a lízingpiacon?

Pénzcentrum
2007. április 5. 08:30

2006-ban a pénzügyi vállalkozások ügyfélkihelyezésein belül az újautó-értékesítés visszaesése és a gépjármű-finanszírozás változatlanul magas súlya jelentette a legfőbb kockázatot - derül ki a PSZÁF legfrissebb jelentéséből.

A szegmensben megfigyelhető, hogy a profit magas szinten tartása érdekében a pénzügyi vállalkozások egyre nagyobb kockázatot vállalnak, mely az önerő mérséklődése mellett a futamidők kitolódásában ölt testet.

A negatív tendenciák között kell megemlíteni a visszavett autók számának valószínűsíthető emelkedését, bár a finanszírozók csak a legvégső megoldásként veszik vissza a járművet, hiszen egy autót átlagosan 2-3 hónap alatt lehet értékesíteni, addig pedig pótlólagos költségek merülnek fel vele kapcsolatban (pl. tárolni és őrizni kell).

Tavaly a pénzügyi vállalkozások körében teret nyert az ingatlanfinanszírozás, mely területen az ingatlanlízing terjedése mind az adósoknak mind a finanszírozóknak új típusú kockázatot jelent. Az ügyfelek a hosszú futamidő alatt pénzügyi nehézségeik miatt elveszíthetik a lakást, a lízingbe adók pedig egy esetleges tömeges bukáskor jelentős likviditási kockázattal néznek szembe.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?