Nem szabálysértő csak aggályos - PSZÁF a bankokról

Pénzcentrum
2007. január 30. 09:15

A PSZÁF szerint nem sért törvényt a bankoknak az állami támogatású lakáshitelekhez kapcsolódó díjképzése, ugyanakkor egyes pénzintézetek gyakorlata aggályos lehet az ügyfelek számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem talált okot a szankcióra annak a vizsgálatnak nyomán, amely a hazai pénzintézeteknek az állami támogatású lakáshitelekhez kapcsolódó díjképzését vizsgálta. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az OTP Bank tavaly januárban feloldotta a saját maga által korábban önkéntesen vállalt korlátozást és a továbbiakban nem maximálta havi 9 ezer forintban a lakáshitelek után levont kezelési költséget.

A felügyeleti vizsgálat során r egyértelműen bebizonyosodott, hogy egyes pénzintézetek gyakorlata bár nem szabálysértő, de aggályos lehet az ügyfelek számára. A PSZÁF épp ezért ajánlásban igyekezett meghatározni a pénzintézetek ügyféltájékoztatásának alapjait. Az ajánlás szerint a hitelintézeteknek pontosan meg kellene határozniuk azokat az okokat, eseményeket, amelyek kamat- vagy díjváltozást eredményeznek.

A PSZÁF kívánatosnak tartja, hogy a változtatás indoka szervesen kapcsolódjon a szerződési elem valós költségtartalmához - korábban volt példa arra, hogy az egyik bank azért emelt devizakamatot, mert a magyar jegybanki alapkamat nőtt. Az ajánlás szerint a megemelt költségeknek arányban kell állniuk a nyújtott szolgáltatásokkal, a díjemelkedésnek a valós költségek fedezetét kell szolgálnia, nem a bevételek növelését vagy máshol jelentkező veszteség fedezetét. Felügyeleti elvárás az is, hogy a hitelintézet akkor is minden esetben módosítsa feltételeit, ha az az ügyfél számára kedvező változást hoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?