2 °C Budapest

Nem szabálysértő csak aggályos - PSZÁF a bankokról

Pénzcentrum
2007. január 30. 09:15

A PSZÁF szerint nem sért törvényt a bankoknak az állami támogatású lakáshitelekhez kapcsolódó díjképzése, ugyanakkor egyes pénzintézetek gyakorlata aggályos lehet az ügyfelek számára.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem talált okot a szankcióra annak a vizsgálatnak nyomán, amely a hazai pénzintézeteknek az állami támogatású lakáshitelekhez kapcsolódó díjképzését vizsgálta. Az intézkedésre azt követően került sor, hogy az OTP Bank tavaly januárban feloldotta a saját maga által korábban önkéntesen vállalt korlátozást és a továbbiakban nem maximálta havi 9 ezer forintban a lakáshitelek után levont kezelési költséget.

A felügyeleti vizsgálat során r egyértelműen bebizonyosodott, hogy egyes pénzintézetek gyakorlata bár nem szabálysértő, de aggályos lehet az ügyfelek számára. A PSZÁF épp ezért ajánlásban igyekezett meghatározni a pénzintézetek ügyféltájékoztatásának alapjait. Az ajánlás szerint a hitelintézeteknek pontosan meg kellene határozniuk azokat az okokat, eseményeket, amelyek kamat- vagy díjváltozást eredményeznek.

A PSZÁF kívánatosnak tartja, hogy a változtatás indoka szervesen kapcsolódjon a szerződési elem valós költségtartalmához - korábban volt példa arra, hogy az egyik bank azért emelt devizakamatot, mert a magyar jegybanki alapkamat nőtt. Az ajánlás szerint a megemelt költségeknek arányban kell állniuk a nyújtott szolgáltatásokkal, a díjemelkedésnek a valós költségek fedezetét kell szolgálnia, nem a bevételek növelését vagy máshol jelentkező veszteség fedezetét. Felügyeleti elvárás az is, hogy a hitelintézet akkor is minden esetben módosítsa feltételeit, ha az az ügyfél számára kedvező változást hoz.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17