Megoldás végszükség esetére - kérj kölcsönt a családodtól!

Pénzcentrum
2006. december 12. 12:00

Bajban vagy a hiteleddel? Túlnőttek rajtad a törlesztőrészletek? Mielőtt még teljesen elvisz az eladósodás hulláma és a bank lefoglalja a lakásokat, érdemes elgondolkodnod azon, honnan teremthetnéd elő a fennmaradáshoz szükséges összeget. A válasz azonban nem feltétlenül a helyi nagymenő uzsorahiteleiben, vagy kétes hírű hitelközvetítőkben rejlik, jobban járhatsz, ha az ismerősi körödben vagy éppen a családi berkekben keresed a megoldást!

Virtuális hasábjainkon hónapról hónapra beszámolunk arról, hogy hogyan lehet elkerülni a teljes eladósodást, mit tegyél és főképpen mit ne tegyél, mely konstrukciókat ne válaszd ahhoz, hogy lakásod és autód a sajátod maradjon. Arról azonban, hogy mit tehetsz, ha baj van, BAR-listára kerültél, és fenyeget az árverezés veszélye, ritkábban esik szó. Lássuk hogy szabadulhatsz, ha szorul a hurok!

Az ötös útkereszteződésnél állva

Alapvetően öt dolgot tehetünk, ha megszorulunk. A legrosszabb megoldás, ha szó nélkül hagyjuk, hogy elárverezzék házunkat, lakásunkat, vagy lefoglalják lízingelt, vagy hitelre vásárolt autónkat. Ennél már egy fokkal jobb megoldást jelent, ha csináld maga módszerrel megpróbálod még azelőtt eladnia a ingatlan fedezetet, mielőtt a bank azt a hitelbiztosítéki értéken meghirdeti, vagy átmenetileg zálogba adhatod az ékszereinket vagy elzálogosítható vagyonodat, bár sajnos megvan a lehetősége, hogy azt soha többé nem látod viszont.

Kérhetünk kölcsön barátoktól, ismerősöktől is, bár eléggé nehéz lesz meggyőzni őket arról, hogy a pénzüket biztosan visszakapják majd. A legjobb megoldást azonban az jelentheti, ha a rokonságunkból (egyenes ági rokonságunkból) segít rajtunk valaki, hogy miért, az a következőkben részletesen tárgyaljuk majd.

Kölcsön a barátoktól

A Polgári Törvénykönyv és a hitelintézeti törvény szerint pénzügyi tevékenység üzletszerű elvégzésére csakis pénzügyi vállalkozás jogosult, a tevékenység folytatásához pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyes szükséges.

Így a magánszemélyek közötti rendszeres kölcsönök, még akkor is hogy ha nem uzsorakamatúak, illegálisak. A törvény azonban nem tiltja az egy egyszeri kölcsönszerződések létrejöttét, amelyeknek alap feltétele az üzletszerűség, vagyis a nyereség, és vagyonszerzésre irányuló magatartás hiánya.

A magánszemélyek között létrejövő kölcsönügyleteket azonban a gyakorlatban, az illegalitásba való süllyedéstől való félelmükben, az ügylet résztvevői nem foglalják írásba, és így semmilyen biztosítékuk nincs arra, hogy a kölcsönadó a pénzét valaha visszakapja. Így, ha szorult helyzetünkben baráttól, vagy ismerőstől kapunk segítséget, ne féljünk arról egyszeri pénzkölcsönadási szerződést írni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kölcsön a családtagoktól

Ennél azonban sokkal biztosabb, kényelmesebb és biztosítékkal telibb megoldás, ha a családunk tagjai segítenek ki bennünket a bajból, és ha megtehetik és hajlandók is megtenni, akkor mindenképpen inkább ezt a megoldást válasszuk az előzőkben említettel szemben.

A törvény lehetővé teszi, hogy a lejárt hitelkonstrukciókat családtagok vásárolhassák meg, így segítve az összesen 3 ezer milliárdnyi ingatlanfedezetű hitellel rendelkező magyar állampolgár 2-3 százalékán, akik hitele nem fizetettnek minősül. A vásárlásról a családtagnak törvényes papírja lesz, és a nem ingatlanfedezetű hitelek esetében, a jelzálog biztosítékát is megszerezheti.

Így a családtag válik jogosulttá a törlesztőrészletek beszedésére, s akár az eredeti hitelszerződésben szereplő kamatokat is érvényesítheti a adóssal szemben. Az új felállás azonban egy flexibilisebb konstrukció kialakítását eredményezheti, és ezáltal áthidalható válik a remélhetőleg átmeneti fizetésképtelenség időszaka.

Azonban, ha az adós mégsem fizetne, a bíróság előtt nincs különbség abban a tekintetben, hogy a felperes egy tőkeerős vállalat, vagy az adósságot átvállalt családtag.

Az előbb elmondottakat összegezve elmondhatjuk, hogy bár a családi hitelátvállalás, illetve hiteltartozás megvásárlása még nem alkalmazott széles körben, törvényes lehetőséget kínál szinte kilátástalan helyzetek megoldására.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 28. 23:22
78 éves korában érte őt a halál. Neve egybeforrt a hetilap sokáig legnépszerűbb rovatával.
Bankmonitor  |  2024. május 28. 16:50
A legjobb szabad felhasználású jelzáloghitelt keresed, de tanácstalan vagy, hogy miként indulj el? C...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
MNB Intézet  |  2024. május 28. 14:26
Az elmúlt négy év globális történései a központi bankokat több szempontból is nyomás alá helyezték....
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm