1 °C Budapest

Megoldás végszükség esetére - kérj kölcsönt a családodtól!

Pénzcentrum
2006. december 12. 12:00

Bajban vagy a hiteleddel? Túlnőttek rajtad a törlesztőrészletek? Mielőtt még teljesen elvisz az eladósodás hulláma és a bank lefoglalja a lakásokat, érdemes elgondolkodnod azon, honnan teremthetnéd elő a fennmaradáshoz szükséges összeget. A válasz azonban nem feltétlenül a helyi nagymenő uzsorahiteleiben, vagy kétes hírű hitelközvetítőkben rejlik, jobban járhatsz, ha az ismerősi körödben vagy éppen a családi berkekben keresed a megoldást!

Virtuális hasábjainkon hónapról hónapra beszámolunk arról, hogy hogyan lehet elkerülni a teljes eladósodást, mit tegyél és főképpen mit ne tegyél, mely konstrukciókat ne válaszd ahhoz, hogy lakásod és autód a sajátod maradjon. Arról azonban, hogy mit tehetsz, ha baj van, BAR-listára kerültél, és fenyeget az árverezés veszélye, ritkábban esik szó. Lássuk hogy szabadulhatsz, ha szorul a hurok!

Az ötös útkereszteződésnél állva

Alapvetően öt dolgot tehetünk, ha megszorulunk. A legrosszabb megoldás, ha szó nélkül hagyjuk, hogy elárverezzék házunkat, lakásunkat, vagy lefoglalják lízingelt, vagy hitelre vásárolt autónkat. Ennél már egy fokkal jobb megoldást jelent, ha csináld maga módszerrel megpróbálod még azelőtt eladnia a ingatlan fedezetet, mielőtt a bank azt a hitelbiztosítéki értéken meghirdeti, vagy átmenetileg zálogba adhatod az ékszereinket vagy elzálogosítható vagyonodat, bár sajnos megvan a lehetősége, hogy azt soha többé nem látod viszont.

Kérhetünk kölcsön barátoktól, ismerősöktől is, bár eléggé nehéz lesz meggyőzni őket arról, hogy a pénzüket biztosan visszakapják majd. A legjobb megoldást azonban az jelentheti, ha a rokonságunkból (egyenes ági rokonságunkból) segít rajtunk valaki, hogy miért, az a következőkben részletesen tárgyaljuk majd.

Kölcsön a barátoktól

A Polgári Törvénykönyv és a hitelintézeti törvény szerint pénzügyi tevékenység üzletszerű elvégzésére csakis pénzügyi vállalkozás jogosult, a tevékenység folytatásához pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyes szükséges.

Így a magánszemélyek közötti rendszeres kölcsönök, még akkor is hogy ha nem uzsorakamatúak, illegálisak. A törvény azonban nem tiltja az egy egyszeri kölcsönszerződések létrejöttét, amelyeknek alap feltétele az üzletszerűség, vagyis a nyereség, és vagyonszerzésre irányuló magatartás hiánya.

A magánszemélyek között létrejövő kölcsönügyleteket azonban a gyakorlatban, az illegalitásba való süllyedéstől való félelmükben, az ügylet résztvevői nem foglalják írásba, és így semmilyen biztosítékuk nincs arra, hogy a kölcsönadó a pénzét valaha visszakapja. Így, ha szorult helyzetünkben baráttól, vagy ismerőstől kapunk segítséget, ne féljünk arról egyszeri pénzkölcsönadási szerződést írni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kölcsön a családtagoktól

Ennél azonban sokkal biztosabb, kényelmesebb és biztosítékkal telibb megoldás, ha a családunk tagjai segítenek ki bennünket a bajból, és ha megtehetik és hajlandók is megtenni, akkor mindenképpen inkább ezt a megoldást válasszuk az előzőkben említettel szemben.

A törvény lehetővé teszi, hogy a lejárt hitelkonstrukciókat családtagok vásárolhassák meg, így segítve az összesen 3 ezer milliárdnyi ingatlanfedezetű hitellel rendelkező magyar állampolgár 2-3 százalékán, akik hitele nem fizetettnek minősül. A vásárlásról a családtagnak törvényes papírja lesz, és a nem ingatlanfedezetű hitelek esetében, a jelzálog biztosítékát is megszerezheti.

Így a családtag válik jogosulttá a törlesztőrészletek beszedésére, s akár az eredeti hitelszerződésben szereplő kamatokat is érvényesítheti a adóssal szemben. Az új felállás azonban egy flexibilisebb konstrukció kialakítását eredményezheti, és ezáltal áthidalható válik a remélhetőleg átmeneti fizetésképtelenség időszaka.

Azonban, ha az adós mégsem fizetne, a bíróság előtt nincs különbség abban a tekintetben, hogy a felperes egy tőkeerős vállalat, vagy az adósságot átvállalt családtag.

Az előbb elmondottakat összegezve elmondhatjuk, hogy bár a családi hitelátvállalás, illetve hiteltartozás megvásárlása még nem alkalmazott széles körben, törvényes lehetőséget kínál szinte kilátástalan helyzetek megoldására.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?