Megoldás végszükség esetére - kérj kölcsönt a családodtól!

Pénzcentrum
2006. december 12. 12:00

Bajban vagy a hiteleddel? Túlnőttek rajtad a törlesztőrészletek? Mielőtt még teljesen elvisz az eladósodás hulláma és a bank lefoglalja a lakásokat, érdemes elgondolkodnod azon, honnan teremthetnéd elő a fennmaradáshoz szükséges összeget. A válasz azonban nem feltétlenül a helyi nagymenő uzsorahiteleiben, vagy kétes hírű hitelközvetítőkben rejlik, jobban járhatsz, ha az ismerősi körödben vagy éppen a családi berkekben keresed a megoldást!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Virtuális hasábjainkon hónapról hónapra beszámolunk arról, hogy hogyan lehet elkerülni a teljes eladósodást, mit tegyél és főképpen mit ne tegyél, mely konstrukciókat ne válaszd ahhoz, hogy lakásod és autód a sajátod maradjon. Arról azonban, hogy mit tehetsz, ha baj van, BAR-listára kerültél, és fenyeget az árverezés veszélye, ritkábban esik szó. Lássuk hogy szabadulhatsz, ha szorul a hurok!

Az ötös útkereszteződésnél állva

Alapvetően öt dolgot tehetünk, ha megszorulunk. A legrosszabb megoldás, ha szó nélkül hagyjuk, hogy elárverezzék házunkat, lakásunkat, vagy lefoglalják lízingelt, vagy hitelre vásárolt autónkat. Ennél már egy fokkal jobb megoldást jelent, ha csináld maga módszerrel megpróbálod még azelőtt eladnia a ingatlan fedezetet, mielőtt a bank azt a hitelbiztosítéki értéken meghirdeti, vagy átmenetileg zálogba adhatod az ékszereinket vagy elzálogosítható vagyonodat, bár sajnos megvan a lehetősége, hogy azt soha többé nem látod viszont.

Kérhetünk kölcsön barátoktól, ismerősöktől is, bár eléggé nehéz lesz meggyőzni őket arról, hogy a pénzüket biztosan visszakapják majd. A legjobb megoldást azonban az jelentheti, ha a rokonságunkból (egyenes ági rokonságunkból) segít rajtunk valaki, hogy miért, az a következőkben részletesen tárgyaljuk majd.

Kölcsön a barátoktól

A Polgári Törvénykönyv és a hitelintézeti törvény szerint pénzügyi tevékenység üzletszerű elvégzésére csakis pénzügyi vállalkozás jogosult, a tevékenység folytatásához pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyes szükséges.

Így a magánszemélyek közötti rendszeres kölcsönök, még akkor is hogy ha nem uzsorakamatúak, illegálisak. A törvény azonban nem tiltja az egy egyszeri kölcsönszerződések létrejöttét, amelyeknek alap feltétele az üzletszerűség, vagyis a nyereség, és vagyonszerzésre irányuló magatartás hiánya.

A magánszemélyek között létrejövő kölcsönügyleteket azonban a gyakorlatban, az illegalitásba való süllyedéstől való félelmükben, az ügylet résztvevői nem foglalják írásba, és így semmilyen biztosítékuk nincs arra, hogy a kölcsönadó a pénzét valaha visszakapja. Így, ha szorult helyzetünkben baráttól, vagy ismerőstől kapunk segítséget, ne féljünk arról egyszeri pénzkölcsönadási szerződést írni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kölcsön a családtagoktól

Ennél azonban sokkal biztosabb, kényelmesebb és biztosítékkal telibb megoldás, ha a családunk tagjai segítenek ki bennünket a bajból, és ha megtehetik és hajlandók is megtenni, akkor mindenképpen inkább ezt a megoldást válasszuk az előzőkben említettel szemben.

A törvény lehetővé teszi, hogy a lejárt hitelkonstrukciókat családtagok vásárolhassák meg, így segítve az összesen 3 ezer milliárdnyi ingatlanfedezetű hitellel rendelkező magyar állampolgár 2-3 százalékán, akik hitele nem fizetettnek minősül. A vásárlásról a családtagnak törvényes papírja lesz, és a nem ingatlanfedezetű hitelek esetében, a jelzálog biztosítékát is megszerezheti.

Így a családtag válik jogosulttá a törlesztőrészletek beszedésére, s akár az eredeti hitelszerződésben szereplő kamatokat is érvényesítheti a adóssal szemben. Az új felállás azonban egy flexibilisebb konstrukció kialakítását eredményezheti, és ezáltal áthidalható válik a remélhetőleg átmeneti fizetésképtelenség időszaka.

Azonban, ha az adós mégsem fizetne, a bíróság előtt nincs különbség abban a tekintetben, hogy a felperes egy tőkeerős vállalat, vagy az adósságot átvállalt családtag.

Az előbb elmondottakat összegezve elmondhatjuk, hogy bár a családi hitelátvállalás, illetve hiteltartozás megvásárlása még nem alkalmazott széles körben, törvényes lehetőséget kínál szinte kilátástalan helyzetek megoldására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?