Nem kell félni, nem fog fájni (nyelviskola-körkép)

Pénzcentrum
2006. november 24. 12:00

Angol, német - persze, hogy mindenhol van Minden pesti tömegközlekedő találkozott már a szórólapozók sorfala jelenséggel, amely legalább olyan természetesen gátja az aluljáró-közlekedésnek, mint a bkv ellenőrök a mozgólépcsőről való leszállásnak, vagy mint a piros lámpa éjszaka. Ám bármilyen meglepő a különböző vadabbnál vadabb hirdetések között akadnak egész hasznosak is, legalábbis mint kutatásunk során kiderült sok esetben többet tudhatunk meg a szóróanyagokból, mint amit a nyelviskolák fontosnak tartanak láttatni a honlapjukon.

A következő néhány bekezdésben azok számára keressük a választ, akik nem a kötelező nyelvek (német, angol, francia, spanyol) tanulásában látnak perspektívát, hanem valamilyen úgymond egészen egyedi, kevesek beszélt nyelv tudásával szeretnék megcsinálni a szerencséjüket? Vajon többet kell-e áldozniuk a nagyobb haszon reményében, vagy termel elég nyelvtanárt az ELTE és a Pázmány ahhoz, hogy a nyelviskoláknak ne okozzon többletköltséget az ilyen tudással rendelkező tanárok alkalmazása?

Angol, német egy kutya

Nézzünk először annak utána, hogy milyen tanfolyamokat ajánlanak a különböző budapesti nyelviskolák a karácsonyi időszakra, vagyis mennyiből gazdagodhatunk még az idén egy kis nyelvtudással! (Az általunk közölt adatokat a nyelviskolák és stúdiók honlapjain gyűjtöttük össze 2006. november 22-én.)

A kínálat a nálunk felsoroltaknál természetesen nagyságrendekkel bővebb, de kutatásunk során főleg azokra a nyelviskolákra helyeztük a hangsúlyt, amelyek a német, az angol, a francia, az olasz és a spanyol mellett úgynevezett különleges nyelvekből is nagyobb választékot kínálnak fel.


Az angol és a német nyelvtanfolyamokat összefoglaló táblázatokból jól látszik, hogy a mezőny viszonylag kiegyenlített, a nyelvi tanodák, hogy le ne maradjanak, igazították egymáshoz áraikat. A legjobb árakkal a Budapest Nyelvstúdió,a Dint és a Katedra Nyelviskola rendelkezik, utóbbi méretéből fakadóan megengedheti magának a nagyobb akciókat. Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy ezek az iskolák általában nagyobb csoportokkal dolgoznak, amelyeket meg tudnak tölteni.

Ínyencséget kedvelőknek

Az egyre keresettebb keleti nyelvek közül egyedül az orosz az, lehet, hogy a tanárbőség miatt, amelyet a legtöbb kommersz nyelvekkel foglalkozó nyelviskola is oktat. Így viszonylag sok esetben találkoztunk a világ nyolcadik nagyhatalmának nyelvével a kínálatban. A Budapest Nyelvstúdió és a Dint Nyelviskola itt is versenyképes, bár a csoportok létszámát tekintve érdemes körülnéznünk még az Effy háza táján is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Választottuk egy ázsiai, egy közel-keleti és egy skandináv nyelvet is, hogy megtudjuk mennyit kell áldoznunk, ha valami igazán különlegessel szeretnénk foglalkozni, de inkább mellőznénk a bölcsész kari oktatás mélységeit, és nem szeretnénk például arab varázslást tanulni ahhoz, hogy arabul beszéljünk.

Megdöbbentő volt számunkra, hogy a legtöbb tanoda ugyanazon árakkal dolgozik mint a tradicionális nyelvek esetében. Csakis egy nyelviskolánál találkoztunk eltéréssel és ez az előbbiekben kiemelt katedra, amely három csoportra osztja az általa oktatott nyeleket: angol, legnagyobb európai nyelvek és a nyelvkülönlegességek. Utóbbiak árát, ha nem is nagyon, de meg kell fizetnünk, bár inkább arról van szó, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel, az angol oktatás költségeit csökkentette az intézmény.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk minden nyelvet tanulni vágyónak, bár nehezebb olyan iskolát és időpontot keríteni, amely megfelelő nekünk a ínyencségek tanulására, a magas tanfolyamáraktól való félelem semmiképpen se riasszon el minket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?