2 °C Budapest

Tudatlanság és érdektelenség - Így nehéz lesz jól dönteni...

Pénzcentrum
2006. november 21. 08:30

Elkeserítő eredményt hozott a Magyar Nemzeti Bank megbízásából a 14-30 éves magyar fiatalok körében készített közvélemény-kutatás, mely rávilágít arra, hogy a vizsgált csoport meglehetősen hiányos ismeretekkel rendelkezik a pénzügyi termékekről, szolgáltatásokról, melynek egyik oka az érdeklődés hiánya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbben ugyan felhasználói szinten igénybe veszik a szükséges banki szolgáltatásokat, az átutalást és a bankkártyát, nem jellemző azonban, hogy a szolgáltató, illetve a termék kiválasztása előtt tájékozódnának.

A 14-17 évesek nem tudják, mi a különbség a jegybank és a kereskedelmi bankok között. A fiatalok 10%-a rendelkezik folyószámlával, míg a 18-30 évesek körében ez az arány kétharmados.

A fiatalabbak passzívnak bizonyulnak a bankválasztáskor, elsősorban mások tanácsára hallgatnak, míg az időseknél a szolgáltatás minősége inkább játszik szerepet.

Ugyan mindkét vizsgált korcsoport többsége tudja, hogy a bankkártyával történő készpénzfelvétel pénzbe kerül, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy a kártyával történő fizetés díjmentes.

A többség úgy véli, hogy a hitelek ma már szükségszerűek, a devizanem, árfolyamkockázat és THM fogalmakat azonban alig ismerték a megkérdezettek, így nem meglepő, hogy a többség képtelen kockázati szempontból megkülönböztetni a termékeket.

A vizsgált pénzügyi szolgáltatások közül a nyugdíjpénztárak voltak a legkevésbé ismertek mindkét korcsoportban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18