Csökkentek a betéti kamatok, megcsappant az állomány

Pénzcentrum
2006. november 6. 14:00

A háztartási szektor lekötött betéteinek átlagos kamatlábai az elmúlt hónapok dinamikus növekedési trendjét megtörve minden lejárat esetében csökkentek - áll az MNB jelentésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A látra szóló betétek átlagkamatlába az elmúlt havi csökkenés után az augusztusi szinten maradt, értéke szeptemberben 2,37%-ot tett ki. A lekötött betétek kamatlábai a július óta megfigyelhető növekedési tendenciát megtörve csökkentek. A kamatadó bevezetése miatti augusztusi kiugróan magas kamatláb után legnagyobb mértékben a 2 éven túli lejáratú betétek átlagos kamatlába csökkent 240 bázisponttal, a csökkenés után az átlagos kamatláb szintje viszont a korábbinál 1 százalékponttal magasabb, 5% körüli.

Az elmúlt egy év során a lekötött betétek új szerződéseinek értéke 2006. szeptemberben volt a legalacsonyabb, 321,6 milliárd forintot tett ki.


A háztartások eurobetéteinek átlagos kamatlába az elmúlt egy évben lassú ütemben folyamatosan emelkedett. A látra szóló betétek átlagos kamatlába az egy évvel korábbi 0,5%-os szintről elérte a 0,8%-ot, a lekötött betéteké pedig a 3%-ot megközelítő szintre emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?