1 °C Budapest

Mi változik júliusban?

Pénzcentrum
2006. július 3. 11:00

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén július elsejével is sok mindenben változás tapasztalható. A következőben a hétköznapjaidat érintő intézkedésből szemezgethetsz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén július elsejével is sok mindenben változás tapasztalható. A következőben a hétköznapjaidat érintő intézkedésből szemezgethetsz.

Ezerhétszáz, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára változik, amelyekből 1400 drágább, háromszáz pedig olcsóbb lesz, az áremelkedés átlagosan 2-2, 5 százalékos, ezer gyógyszer esetében nem éri el a száz forintot sem.

A gyógyszert EU-konform vénypapírra írja fel ezen túl a háziorvos, ám a régi receptek egy hónapig még beválthatók lesznek. Az új receptek az uniós állampolgárok hazánkban történő betegellátását hivatott könnyíteni, illetve adataikat ez által könnyebben lehet rögzíteni.

A héten 10-12 százalékkal emelik a kenyér árát, a többletköltségeik miatt.

Magasabb minimálbért kapnak azok a munkavállalók, akik olyan munkakörben vannak, melyhez legalább középfokú végzettségre, szakképzettségre van szükség. A két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők 65 700 forintot kapnak júliustól, a többéves gyakorlattal rendelkezők pedig 68 800 forintos minimálbérre számíthatnak. Az 50 éven felüli munkavállalóknak nem kell igazolás, náluk automatikusan a 2 évnél hosszabb gyakorlati idővel kell számolni a garantált bérminimumot.

A hatályba lépett új cégtörvény alapján olcsóbb és egyszerűbb lesz elektronikus úton benyújtani a cégalapításhoz szükséges dokumentumokat. A cégbejegyzés díja ötezer forint lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az életbe lépő új társasági törvény lehetővé teszi a társaságok számára, hogy taggyűléseiket, közgyűléseiket elektronikus hírközlő eszközök segítségével (video-, telefon- vagy web-konferencia) tartsák meg, ennek feltételeiről a társaságoknak a társasági szerződésükben, alapszabályukban kell rendezniük.

Pénteken járt le a színlelt szerződések megszüntetésére, illetve átalakítására vonatkozó moratórium, az APEH kiemelt feladata lesz ennek az ellenőrzése.

A rendszeres szociális segélyből családi alapú támogatás lesz, a változás értelmében a segély nem fix összegű, hanem a jogosultsági jövedelemhatárig, tehát a nyugdíjminimum 90 százalékáig egészíti ki a család meglévő jövedelmét. A fogyasztási egységre eső segély alapja ennek értelmében, 23 220 forint lesz, amit a család nagyságától függő szorzóval szoroznak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?