2 °C Budapest

Mi változik júliusban?

Pénzcentrum
2006. július 3. 11:00

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén július elsejével is sok mindenben változás tapasztalható. A következőben a hétköznapjaidat érintő intézkedésből szemezgethetsz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén július elsejével is sok mindenben változás tapasztalható. A következőben a hétköznapjaidat érintő intézkedésből szemezgethetsz.

Ezerhétszáz, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára változik, amelyekből 1400 drágább, háromszáz pedig olcsóbb lesz, az áremelkedés átlagosan 2-2, 5 százalékos, ezer gyógyszer esetében nem éri el a száz forintot sem.

A gyógyszert EU-konform vénypapírra írja fel ezen túl a háziorvos, ám a régi receptek egy hónapig még beválthatók lesznek. Az új receptek az uniós állampolgárok hazánkban történő betegellátását hivatott könnyíteni, illetve adataikat ez által könnyebben lehet rögzíteni.

A héten 10-12 százalékkal emelik a kenyér árát, a többletköltségeik miatt.

Magasabb minimálbért kapnak azok a munkavállalók, akik olyan munkakörben vannak, melyhez legalább középfokú végzettségre, szakképzettségre van szükség. A két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők 65 700 forintot kapnak júliustól, a többéves gyakorlattal rendelkezők pedig 68 800 forintos minimálbérre számíthatnak. Az 50 éven felüli munkavállalóknak nem kell igazolás, náluk automatikusan a 2 évnél hosszabb gyakorlati idővel kell számolni a garantált bérminimumot.

A hatályba lépett új cégtörvény alapján olcsóbb és egyszerűbb lesz elektronikus úton benyújtani a cégalapításhoz szükséges dokumentumokat. A cégbejegyzés díja ötezer forint lesz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az életbe lépő új társasági törvény lehetővé teszi a társaságok számára, hogy taggyűléseiket, közgyűléseiket elektronikus hírközlő eszközök segítségével (video-, telefon- vagy web-konferencia) tartsák meg, ennek feltételeiről a társaságoknak a társasági szerződésükben, alapszabályukban kell rendezniük.

Pénteken járt le a színlelt szerződések megszüntetésére, illetve átalakítására vonatkozó moratórium, az APEH kiemelt feladata lesz ennek az ellenőrzése.

A rendszeres szociális segélyből családi alapú támogatás lesz, a változás értelmében a segély nem fix összegű, hanem a jogosultsági jövedelemhatárig, tehát a nyugdíjminimum 90 százalékáig egészíti ki a család meglévő jövedelmét. A fogyasztási egységre eső segély alapja ennek értelmében, 23 220 forint lesz, amit a család nagyságától függő szorzóval szoroznak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?