7 °C Budapest

Itt a vezér-csel! - 2 kiskapu az új törvény alól...

Pénzcentrum
2006. június 27. 08:30

Cégvezető, esetleg ügyvezető vagy, és nem tudod, mihez kezdj július 1-jétől, mert nem lesz munkaviszonyod a jogszabályok változása miatt? Netán azt hallottad, és félsz, hogy ha nem lesz munkaviszonyod, nem fogsz nyugdíjat és más juttatásokat kapni, melyek eddig jártak? A félelmek jogosak, de mi megsúgjuk, mi a megoldás!



Számos fórumon, köztük a Pénzcentrum hasábjain is olvashattunk, hallhattunk már arról, hogy 2006. július 1-jétől változik a gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.), és ezzel együtt az ügyvezetők jogállása is. Egy korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogy milyen hátrányokkal fog járni az ún. "társasági jogi jogviszony", ezeket a negatív hatásokat azonban kis ügyességgel el lehet kerülni.

Az ügyvezető nem állhat munkaviszonyban

Az új Gt. kimondja, hogy az ügyvezető tisztségét ezentúl ún. "társasági jogi jogviszony" keretében láthatja el, ami leginkább a megbízásra fog hasonlítani. A különbség az, hogy nem kell megbízási szerződés, hanem a taggyűlés fog dönteni az ügyvezetőt érintő kérdésekben, kezdve a díjazástól egészen a visszahívásig.

Az ezzel járó - és korábban már leírt - hátrányokat két módon lehet megkerülni és kiküszöbölni. Az első egy átmeneti megoldás: az új törvény ugyanis kimondja, hogy aki még 2006. július 1. előtt lett kinevezve ügyvezetőnek (jelenleg a kinevezés határozott időre, max. 5 évre szólhat), az kinevezése lejártáig - extrém esetben tehát 2011. június 30-ig - maradhat a régi szabályok szerint ügyvezető, vagyis munkaviszonyban láthatja el eddig tisztségét. Jelenleg az összes ügyvédi iroda ezen a módosításon dolgozik cégek százainál...

A Cégbíróságoknak és az ügyvédeknek tehát van mostanában elég feladatuk, mert minden cégnek érdekes módon éppen most jut eszébe ügyvezetője kinevezését meghosszabbítani, ameddig csak lehetséges. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ez a lehetőség csak 2006. június 30-ig áll fenn, ha utána hosszabbítunk és nyújtjuk be kérelmünket a Cégbírósághoz, az már a fent leírt új szabályoknak megfelelően fog történni, vagyis e határidőn túl a módosításnak nincs értelme.

A másik megoldást egy kettős jogviszony jelenti. A törvény ugyanis azt nem írja elő, hogy aki ügyvezető, az nem lehet egyben más tisztségben munkavállaló is ugyanazon cégnél. Kreálni kell tehát egy munkakört (pl.: pénzügyi, vagy személyügyi koordinátor, de lehet az illető akár sofőr is), amit az ügyvezető egyszerű munkavállalóként tölthet be, és így jogosulttá válik azokra a szolgáltatásokra, amelyek eddig is megillették.

A tényállás tehát a következő: van egy ügyvezető, aki ezen tisztségében képviseli a céget kifelé: hatóságok előtt, szerződések alkalmával, és eljár minden más ügyben. Ezért kaphat díjazást, amit a taggyűlés állapít meg, de ami után többek között a TB szolgáltatásaira sem jogosult. Az ügyvezetőt bármikor, indoklás nélkül vissza lehet hívni, el lehet küldeni, és mivel ő nem munkavállaló, nincs felmondási idő, vagy végkielégítés, akár már holnap útilaput köthetnek a talpára.

Emellett ügyvezetőnk dolgozik munkavállalóként, amiért rendes munkabért kap, van egy munkaszerződése, feladatait leírja a munkaköri leírás, és kapja a munkavállalóknak járó különböző juttatásokat. Ha pedig felmondanak neki, jár a felmondási idő, és végkielégítést is kaphat a feltételek megléte esetén.

Arra kell csak vigyázni, hogy emberünknek munkavállalóként nem lehet az a feladata, amit egy ügyvezetőnek kell csinálni, tehát nem írhatjuk bele a munkaköri leírásába, hogy képviseli a céget, eljár a hatóságok előtt stb., hanem kreálni kell neki valamilyen ettől eltérő feladatkört.

A gyakorlatban ez a kettős jogviszony ütközhet nehézségekbe, főként a munkáltatói jogok gyakorlása terén, amelyeket szintén külön művészet áthidalni. Ezekre a problémákra soron következő írásunkban fogunk rávilágítani, és itt adunk néhány megoldási tippet is, még mielőtt elvesznénk jól felépített jogi rendszerünk útvesztőiben.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem