18 °C Budapest

Itt a vezér-csel! - 2 kiskapu az új törvény alól...

Pénzcentrum
2006. június 27. 08:30

Cégvezető, esetleg ügyvezető vagy, és nem tudod, mihez kezdj július 1-jétől, mert nem lesz munkaviszonyod a jogszabályok változása miatt? Netán azt hallottad, és félsz, hogy ha nem lesz munkaviszonyod, nem fogsz nyugdíjat és más juttatásokat kapni, melyek eddig jártak? A félelmek jogosak, de mi megsúgjuk, mi a megoldás!Számos fórumon, köztük a Pénzcentrum hasábjain is olvashattunk, hallhattunk már arról, hogy 2006. július 1-jétől változik a gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.), és ezzel együtt az ügyvezetők jogállása is. Egy korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, hogy milyen hátrányokkal fog járni az ún. "társasági jogi jogviszony", ezeket a negatív hatásokat azonban kis ügyességgel el lehet kerülni.

Az ügyvezető nem állhat munkaviszonyban

Az új Gt. kimondja, hogy az ügyvezető tisztségét ezentúl ún. "társasági jogi jogviszony" keretében láthatja el, ami leginkább a megbízásra fog hasonlítani. A különbség az, hogy nem kell megbízási szerződés, hanem a taggyűlés fog dönteni az ügyvezetőt érintő kérdésekben, kezdve a díjazástól egészen a visszahívásig.

Az ezzel járó - és korábban már leírt - hátrányokat két módon lehet megkerülni és kiküszöbölni. Az első egy átmeneti megoldás: az új törvény ugyanis kimondja, hogy aki még 2006. július 1. előtt lett kinevezve ügyvezetőnek (jelenleg a kinevezés határozott időre, max. 5 évre szólhat), az kinevezése lejártáig - extrém esetben tehát 2011. június 30-ig - maradhat a régi szabályok szerint ügyvezető, vagyis munkaviszonyban láthatja el eddig tisztségét. Jelenleg az összes ügyvédi iroda ezen a módosításon dolgozik cégek százainál...

A Cégbíróságoknak és az ügyvédeknek tehát van mostanában elég feladatuk, mert minden cégnek érdekes módon éppen most jut eszébe ügyvezetője kinevezését meghosszabbítani, ameddig csak lehetséges. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ez a lehetőség csak 2006. június 30-ig áll fenn, ha utána hosszabbítunk és nyújtjuk be kérelmünket a Cégbírósághoz, az már a fent leírt új szabályoknak megfelelően fog történni, vagyis e határidőn túl a módosításnak nincs értelme.

A másik megoldást egy kettős jogviszony jelenti. A törvény ugyanis azt nem írja elő, hogy aki ügyvezető, az nem lehet egyben más tisztségben munkavállaló is ugyanazon cégnél. Kreálni kell tehát egy munkakört (pl.: pénzügyi, vagy személyügyi koordinátor, de lehet az illető akár sofőr is), amit az ügyvezető egyszerű munkavállalóként tölthet be, és így jogosulttá válik azokra a szolgáltatásokra, amelyek eddig is megillették.

A tényállás tehát a következő: van egy ügyvezető, aki ezen tisztségében képviseli a céget kifelé: hatóságok előtt, szerződések alkalmával, és eljár minden más ügyben. Ezért kaphat díjazást, amit a taggyűlés állapít meg, de ami után többek között a TB szolgáltatásaira sem jogosult. Az ügyvezetőt bármikor, indoklás nélkül vissza lehet hívni, el lehet küldeni, és mivel ő nem munkavállaló, nincs felmondási idő, vagy végkielégítés, akár már holnap útilaput köthetnek a talpára.

Emellett ügyvezetőnk dolgozik munkavállalóként, amiért rendes munkabért kap, van egy munkaszerződése, feladatait leírja a munkaköri leírás, és kapja a munkavállalóknak járó különböző juttatásokat. Ha pedig felmondanak neki, jár a felmondási idő, és végkielégítést is kaphat a feltételek megléte esetén.

Arra kell csak vigyázni, hogy emberünknek munkavállalóként nem lehet az a feladata, amit egy ügyvezetőnek kell csinálni, tehát nem írhatjuk bele a munkaköri leírásába, hogy képviseli a céget, eljár a hatóságok előtt stb., hanem kreálni kell neki valamilyen ettől eltérő feladatkört.

A gyakorlatban ez a kettős jogviszony ütközhet nehézségekbe, főként a munkáltatói jogok gyakorlása terén, amelyeket szintén külön művészet áthidalni. Ezekre a problémákra soron következő írásunkban fogunk rávilágítani, és itt adunk néhány megoldási tippet is, még mielőtt elvesznénk jól felépített jogi rendszerünk útvesztőiben.
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?