25 °C Budapest

Nekem senki nem mondhat fel?

Pénzcentrum
2006. június 28. 08:30

A gazdasági társaságokról szóló törvény (Gt.) 2006. július 1-jei hatályba lépését követően sok ügyvezetőnek kettős jogviszonya lesz, hogy ne essen el a munkavállalóknak járó juttatásoktól. Ez azonban a gyakorlatban számos problémával jár, melyekre igazán akkor döbbenünk rá, ha elénk kerül egy ilyen problémás szituáció, amelyre nem tudunk reagálni, mert a jogszabályalkotók nem adnak eligazítást.Mint korábban már elmondtuk, az ügyvezetők új, ún. "társasági jogi jogviszonyuk" mellett lehetnek munkavállalók is.

Itt a vezér-csel! - 2 kiskapu az új törvény alól...

Ez hozhat olyan szituációt, amely már önmagában is mosolygásra adhat okot: képzeljük csak el, hogy az egyik szobában közlik az illetővel ügyvezetői visszahívását, a másik szobában 5 perc múlva pedig megkapja a felmondó levelét azzal, hogy azért még jár neki 30 nap felmondási idő, amely alatt rossz esetben még dolgoznia is kell, és kap valamennyi végkielégítést is. Vagy visszahívják ugyan, de attól még marad a cégnél munkavállalóként, csak mert elfeledkeznek arról, hogy most már kettős a jogviszonya.

A fő probléma mégsem itt, hanem a munkáltató jogok gyakorlása kapcsán merül fel. De nézzük meg egy igen gyakori és életszerű példán keresztül a dolgot: adott egy kft, ahol férj és feleség, vagy két testvér (ami igen gyakori Magyarországon) 50-50%-ban tulajdonosok, illetve tagok, egyikük pedig emellett még a cég ügyvezetője is.

Tudnunk kell továbbá, hogy alapesetben a munkáltatói jogokat a cég munkavállalói felett az ügyvezető gyakorolja. A kérdés tehát akként vetődik fel, hogy ki gyakorolja az "ügyvezető - mint munkavállaló" felett a munkáltatói jogokat. Ő maga? Vagyis adott esetben saját magának kellene felmondania?

Ezért a társasági szerződés rendelkezhet úgy, hogy az "ügyvezető - mint munkavállaló" felett a munkáltatói jogokat a taggyűlés gyakorolja. Ezzel azonban még mindig nem oldottunk meg semmit képzeletbeli cégünknél, ugyanis a taggyűlés egyszerű többséggel (50% +1) hozza határozatait (többek között a munkavállalónak történő felmondást is). Az "ügyvezető - tag" ezért ha nem járul hozzá, akkor nem lehet őt gyakorlatilag soha elküldeni. Ennek persze csak akkor van jelentősége, ha nincs egyetértés a felek között, például válnak vagy hasonló.

Ezt persze nem gondolja végig az ember akkor, mikor még minden a rendes kerékvágásban halad, csak akkor szembesül az áthidalhatatlan problémával, mikor már bekövetkezett a baj. A megoldás tehát az lehet, ha előre gondolkodunk, és élünk az új Gt. adta lehetőségekkel. Ez pedig nem más, mint hogy a szabályok kb. 70-80 %-a diszpozitív lett, ami azt jelenti, hogy a törvény adta szabályoktól kedvünkre eltérhetünk egyes kérdésekben, ameddig az eltérés nem lesz ellentétes a Gt. alapvető szabályaival.

Jelen esetben tehát, ha családon belül, vagy 50-50%-os tulajdonrésszel akarunk céget létrehozni, és a két tag közül az egyik lesz az ügyvezető, belevehetjük a társasági szerződésbe, hogy az ügyvezető, mint munkavállaló felett a munkáltatói jogokat pl. csak a "nem ügyvezető tagok" gyakorolhatják, vagy elég a felmondáshoz 50%-os többség is, a plusz 1 szavazat nélkül.

Kijelenthetjük tehát, hogy az új szabályozás nemhogy megkönnyíti a cégek életét (hivatalosan ugyanis ez volt a fő vezérlő elv a kodifikáció során), de az új szabályok rákényszerítenek minket különböző kiskapuk keresésére, és ezzel még nagyobb összevisszaságot okoznak, mint ami eddig volt.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?