26 °C Budapest

A színlelt szerződések halála

Pénzcentrum
2006. június 7. 13:30

Még néhány hét és ütött a színlelt szerződések órája, ám továbbra is több százezer, sőt egyes becslések szerint egymillió ember sorsa kérdéses. Az APEH eddigi ellenőrzésein százöt cég bukott le, az adókülönbözet két és fél milliárd forint volt.

Még néhány hét és ütött a színlelt szerződések órája, ám továbbra is több százezer, sőt egyes becslések szerint egymillió ember sorsa kérdéses. Az APEH eddigi ellenőrzésein százöt cég bukott le, az adókülönbözet két és fél milliárd forint volt - írja a Magyar Hírlap.

Hiába jár le a hónap végén a színlelt szerződésekkel kapcsolatos adóamnesztia, az adószakértők és munkajogászok tapasztalatai szerint a cégek jelentős része nem hajlandó áttérni a munkaviszonyra. Utóbbi ugyanis sokkal drágább, hiszen a munkaadói járulékokat a foglalkoztatónak kell megfizetnie, szemben a számlás konstrukcióval, ahol ezek a terhek a foglalkoztatottra hárulnak.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nemcsak az újságírókat, színészeket, vagyonőröket érint a színlelt szerződések problémája, hanem széles társadalmi rétegeket. Pesszimista becslések szerint a magánszférában és a közszférában akár egymillió főt is, de több százezret mindenképp. Egyedül a multiknál ritka az ilyen szerződés. A közszféra sem érintetlen: az egészségügyben a túlórát és az ügyeletet oldják meg gyakran színlelt szerződéssel, de számláznak egyetemi tanárok is.

Csupán néhány szakma helyzetét rendezte valamennyire a kormány. Az őrző-védő cégek dolgozói például maradhatnak vállalkozók, a média és a művészvilág számára pedig ott az ekho, amely a munkaviszonynál kedvezőbb, a számlás verzióhoz képest viszont rosszabb adózási formát jelent.

A legtöbb verzión ráadásul a munkavállalók buknak. Sok cég ugyanis a munkavállalókra hárítaná a munkaviszonnyal járó többletterheket, így nekik minimum egyharmadával csökkenne a jövedelmük. Adóhivatali berkekben pedig olyan esetekről is hallanak, ahol elbocsátásokkal oldják meg a problémát.

Százöt cégnek már nincs választása. Ennyi vállalkozás akadt fenn eddig az adóellenőrök rostáján a kétszer meghosszabbított adómoratórium két és fél éve alatt

Az összesen 2330 szerződésre az adóhatóság két és fél milliárd forintos adó- és járulékkülönbözetet állapított meg, mellé még 300 milliós bírságot és pótlékot is kiszabott. A moratórium miatt azonban nem kellett fizetniük (ha módosítják a szerződéseket, megússzák a büntetést). A moratórium lejárta után azonban az APEH már élesben fogja ellenőrizni és keményen szankcionálja a színlelt szerződéseket alkalmazó cégeket
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?