Csapdában a magyar gazdaság - nem a régi "gyógyszerek" kellenek (CEMI)

Pénzcentrum
2006. április 19. 11:55

Csapdába került a magyar gazdaság - állítják a Central European Management Intelligence (CEMI) elemzői. A növekedés üteme lassul, az adósság egyre jelentősebb, a foglalkoztatottság alacsony, magasak az adók. A kitörési lehetőséget az államháztartás konszolidációja, a foglalkoztatás növekedése jelentheti a szekértők szerint. Európai példák azt igazolják, hogy az államháztartás reformja különösebb

növekedési áldozat nélkül is végrehajtható, mely egy sokkal versenyképesebb struktúrát hozhat.

Míg a 90-es évek végén Magyarország a közép-európai régió éllovasának számított, addig mára a sereghajtók közé tartozunk. A magyar adók jellemzően magasak, az adózás szerkezete nem korszerű. A foglalkoztatottság alacsony, a növekedés egyre jobban a fokozott eladósodásra épül. Egyre sürgetőbb, hogy megoldást találjunk a problémákra.

A CEMI szakértői és neves külföldi előadók május 3-án Budapesten a Portfolio.hu konferenciájának keretében vitatják meg bővebben a kérdést.

Egy "hagyományos megoldásnak" mutatkozna az árfolyam leértékelése, melyet számos országban (részben hazánkban is) próbáltak már, ugyanakkor az árfolyam gyengülése önmagában semmit sem old meg. Az árfolyamkorrekció csak akkor járhat érdemi előnyökkel, ha azt egyéb reformlépések, strukturális átalakítás kíséri. Barabás Gyula, A CEMI szakértője szerint jól példázza a spanyol, a portugál eset, valamint számos ázsiai ország is, hogy a leértékelés önmagában inkább csak recesszióhoz, az infláció megugrásához vezet, a siker kulcsa a kiegészítő intézkedésekben van. Ezen kiegészítő intézkedések között azonban döntő a fiskális konszolidáció.

A magyar gazdaság több problémával is kénytelen szembenézni, melyek egymással is összefüggnek. A foglalkoztatási szint alacsony, a közterhek rendszere olyan, mely nem segíti a foglalkoztatás bővülését. A felső SZJA kulcs túlzottan magas, az adóalap túl szűk, az adózás túl koncentrált, az adófizetők 10%-a adja az adóbevételek 60%-át. A CEMI szakértői szerint az ÁFA felső kulcsának korábban 25%-ról 20%-ra csökkentése helyett lényegesen ésszerűbb lépés lett volna olyan adómódosító lépést tenni, mely a kínálati tényezőkre -így a foglalkoztatásra- van inkább ösztönző hatással (SZJA kulcsok és járulékok csökkentése).

Jelenleg a foglalkoztatási szint hazánkban kb. 7%ponttal van az OECD átlag alatt. Csak az átlag elérése kb. 500-600 ezer új munkahelyet jelenthetne hazánk esetében. A CEMI megvizsgálta, hogy melyek azok a területek, ahol érdemi "fejlődésre" van lehetőség, hol alacsonyak nagyon a foglalkoztatási arányok. Elsősorban a fiatal korosztály sorolható ide (15-24 év), ezen túl a fiatal nők, kismamák (25-34 év) valamint az idősek (55 év felett). Ha ezekben a csoportokban a foglalkoztatási szinte sikerülne az EU átlag szintjére emelni, már az is kb. 400 ezer fős növekedést jelentene a foglalkoztatottságban. Amellett azonban, hogy kevesebben dolgozunk egy másik probléma is van, mégpedig, hogy kevesebbet. Az átlagos szolgálati idő mintegy 6 évvel kevesebb, mint az OECD átlagában. Összességében tehát olyan aktív foglalkoztatáspolitikára, olyan intézményi változásokra van szükség, mely az említett csoportokra koncentrálva növeli a foglalkoztatottságot, emellett emeli a szolgálati időt. Becslések szerint 100 ezer új foglalkoztatott kb. 150-200 mrd Ft-nyi egyenlegjavulást okoz a büdzsében (a plusz bevételeken és az elmaradt támogatások pozitív hatásán keresztül), 80 ezer új foglalkoztatott a GDP növekedési ütemét 1%ponttal fokozza.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A CEMI szakértői és neves külföldi előadók május 3-án Budapesten a Portfolio.hu konferenciájának keretében vitatják meg bővebben a kérdést.

A foglalkoztatási problémák hatékony kezeléséhez természetesen a gyökerekig kell visszamenni. Az oktatás szerkezete jelenleg igen torzult hazánkban. Ez nem jelent mást, minthogy a felsőoktatásban a fiatal korosztály túlzottan nagy hányada vesz részt, a szakképzés aránya pedig alacsony. Jelenleg a fiatal korosztály 44%-a vesz részt a felsőoktatás rendszerében, és ez az arány fokozatosan emelkedik. A CEMI szerint az oktatás olyan típusú átalakítása szükséges, mely a munkaerőpiaci igényekhez rugalmasabban alkalmazkodik.

Az előbbi gondolatokból látható, hogy a gyorsabb növekedés, a költségvetési bevételek növelésének legfontosabb forrása a foglalkoztatás növelése lehet. Ennek egyik legfőbb ösztönzője egyrészt a terhek csökkentése és arányosabb elosztása, másrészt az aktív foglalkoztatáspolitika, az oktatási rendszer rugalmasabbá tétele. Az adóalapok szélesítése, az egyenlőbb közteherviselés ebbe az irányba mutatna. Jelenleg az adózók közel 44%-a minimálbérre vagy annál kisebb összegre bejelentve, és ők a jövedelemadó mindössze 2%-át fizetik. A legfelső 10% ezzel szemben a befizetések közel 60%-át adja.


A foglalkoztatás növelése a költségvetés helyzetét az említettnek megfelelően ceteris paribus javítaná, ugyanakkor az egyenleg javítására más oldalról is szükség van. Látható, hogy folyó kiadások az elmúlt időszakban nagyon elszaladtak. Az egyenleget elsősorban ezek csökkentésén keresztül érdemes javítani, nem a beruházások visszafogásánál. A folyó kiadásokon belül elsősorban a transzfereknél, a működési költségeknél van mit lefaragni, ugyanakkor nem kell automatikusan pl. a nyugdíjak csökkentésre gondolni. Ehelyett inkább célszerű emelni a nyugdíjkorhatárt, illetve a nyugdíjazás feltételeit szigorúbbá tenni (jelenleg a nyugellátásban részesülők 1/3-a kedvezményes, rokkantnyugdíjas vagy előnyugdíjas).

A társadalombiztosítás rendszere nemcsak a nyugellátás, de az egészségügy oldaláról is átgondolásra szorul. A rendszere erősen túlterhelt. A megoldást nem feltétlenül több pénz pumpálása jelenti a rendszerbe, inkább a teljesítménymutatók bevezetése, a finanszírozás rendszerének átláthatóbbá tétele. Vadas László, a CEMI elemzője úgy véli, hogy nem feltétlenül a kevés pénz jelenti az alacsony szolgáltatási színvonal okát, inkább annak ésszerűtlen elosztása. A GDP arányos költés alapjában a magyar egészségügy nem marad el egy fejlett ország szintjétől.

Összességében a magyar gazdaság versenyképessé tétele a közterhek arányosabb és a kínálati oldalt jobban ösztönző strukturálása jelentené, ugyanakkor emellett a befolyó pénz felhasználását is hatékonyabbá kellene tenni. Az államháztartás reformja nem késleltethető tovább. A reform azonban nem kell, hogy kifejezetten fájdalmas legyen, ésszerű lépésekkel a növekedési áldozatok minimalizálhatók. Amennyire lehet, el kell kerülni azt a mechanizmust, ahol az egyensúlyi mutatók az árfolyam leértékelés miatt átmenetileg javulnak, de szerkezeti reformok hiányában tartós egyensúlyjavulás nem következik be.

A CEMI szakértői és neves külföldi előadók május 3-án Budapesten a Portfolio.hu konferenciájának keretében vitatják meg bővebben a kérdést.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?