-8 °C Budapest

Sokba kerülhet a tavaszi feltöltődés

Pénzcentrum
2006. április 6. 12:30

Végre beköszöntött a tavasz. Ilyenkor, aki csak teheti elindul a természetbe és megpróbál feltöltődni a hosszúra nyúlt tél után. Sokan felkerekednek és eldöntik, hogy vásárolnak maguknak néhány sporteszközt (a kerékpár az, ami ilyenkor a legjobban fogy). Általában sikerüli is választani a rengeteg akciós és alakalmi termék közül és persze a fizetéssel sem lehet semmi probléma, hiszen szinte keresve sem lehet már találni olyan üzletet ahol ne kínálnának "kedvezményes" hitelt. Néhány perc alatt nyélbe is üthetjük az üzletet és már rohanhatunk is a természet lágy ölére.

Végre beköszöntött a tavasz. Ilyenkor, aki csak teheti elindul a természetbe és megpróbál feltöltődni a hosszúra nyúlt tél után. Sokan felkerekednek és eldöntik, hogy vásárolnak maguknak néhány sporteszközt (a kerékpár az, ami ilyenkor a legjobban fogy). Általában sikerüli is választani a rengeteg akciós és alakalmi termék közül és persze a fizetéssel sem lehet semmi probléma, hiszen szinte keresve sem lehet már találni olyan üzletet ahol ne kínálnának "kedvezményes" hitelt. Néhány perc alatt nyélbe is üthetjük az üzletet és már rohanhatunk is a természet lágy ölére.
Amikor a mindennapi életben tartós fogyasztási cikkek megvásárlásához vagy szolgáltatások igénybevételéhez hitelre van szükségünk, fogyasztási kölcsönt veszünk igénybe. Drágák, viszont mégis kelendőek ezek a fajta hiteltermékek, kiváltképpen azok, amelyeknél a bank eltekint a fedezettől.
A fogyasztási kölcsönök egyik klasszikus formája az áruvásárlási hitel. Ennél a konstrukciónál csupán a törlesztőrészletek nagyságát szokták figyelembe venni a vásárlók, amely kisebb kölcsönökről lévén szó néhány ezer forintra rúg. Összességében azonban elmondható, hogy ez a legdrágább hitelfajta, mivel a bankok nem kérnek fedezetet a hitel mögé. Ezek a termékek általában 18-24 százalékos kamaton ketyegnek, de a hitel teljes hiteldíj mutatója (THM) amely a kamat mellett tartalmazza a járulékos költségeket is (kezelési költség, folyósítási jutalék, egyéb díjak, stb.) akár 40 százalékra isrúghat.
Korábban ezeket a  hiteleket egy-egy árucikk megvásárlásához nyújtották a bankok és általában 20 százalék önerő volt szükséges a felvételükhöz. Mára viszont megváltozott a helyzet, léteznek úgynevezett kerethitelek is, amelyeket több termék egy helyen való megvásárlásához kínálnak a pénzintézetek (jellemzően egy áruházban csak egy pénzintézetnél vehetünk fel áruhitelt, tehát nincs választási lehetőségünk), valamint 0 százalék önerővel és 30.000 Ft-os  jövedelemtől indítható konstrukciókkal is találkozhatunk.
Mennyibe kerül?
Bár ez a legdrágább fogyasztási hitel, mégis sokan ezt választják, mivel hozzájutásának feltételei a többi hitelnél kedvezőbbek, ugyanis az összes hitelelbíráláshoz szükséges dokumentumok (személyi igazolvány, adókártya, két darab utolsó havi közüzemi számla, bankszámlakivonat, nyugdíjas igazolvány, egyéni vállalkozóknál APEH jövedelemigazolás, munkáltatói igazolás) benyújtása után 1-2 órán belül meg is kaphatjuk a hitelt, és már vihetjük is haza a kiválasztott árucikket. A hitel összege 20.000 Ft-tól 2.000.000 Ft-ig terjedhet, futamidőt pedig fél és két év között választhatunk.

Ez az egyszerű és gyors hozzáférés általában többet nyom a latban az ügyfeleknél, mint a hitel költsége. Sok esetben nem elég csak az üzletekben kínált termék árát összehasonlítani, hanem a vásárláshoz felvett hitel költségét is figyelembe kell venni. Így fordulhat elő velünk az a helyzet, hogy az egyik helyen "akciós"-nak meghirdetett árucikk a hozzá kapcsolódó hitelkonstrukció miatt többe kerül mint a másik helyen normál áron egy másik bank hitelével. 
Vigyázzunk az olyan  estekkel is amelyekben  0% kamatot vagy 0% önerőt hirdetnek, mivel semmi nincs ingyen, ugyanis ilyenkor a bankok magasabb kezelési költséggel vagy egyéb felszámítandó díjjal dolgoznak. Előfordulhat olyan eset is, amikor a hitelnyújtó a hitel költségét előre levonja a hitel összegéből ilyenkor már eleve kevesebbet költhetünk, mint amennyit felvettünk.

A hitelkonstrukciók pontos leírását az általános szerződési feltételek között találjuk, amely minden szolgáltatónál rendelkezésünkre áll, ezt mindenképpen érdemes átböngészni a későbbi problémák elkerülése végett.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!