Plasztik-őrület

Pénzcentrum
2006. április 3. 13:00

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint év végén 7,4 millió plasztiklapot tartottak nyílván Magyarországon, ez 13 százalékkal több mint egy évvel korábban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A kibocsátásokból jelentős mennyiséget képviseltek a klasszikus, kamatmentes periódus mellett kínált, hitelkártyák. Számuk duplájára emelkedett, arányuk pedig nyolcról 14 százalékra nőtt.
A betéti kártyákon belül öt százalékot képviseltek a hitelkerethez kapcsolódó konstrukciók, viszont a charge rendszerű termékek súlya ezzel együtt sem éri el az egy százalékot, az összes kártyán belül.
A chipkártyák fejlődése szintén felgyorsult. A tavalyi év végén a kibocsátott kártyák 18 százaléka volt EMV-csippel ellátva, szemben a tavalyi öt százalékkal.
A bankjegykiadó automaták száma egyenletes ütemben nő. 2005 végén már több mint 3500 működött az országban. Viszont, mindössze egy százalékkal nőtt a Visa és MasterCard kártyákat elfogadó kereskedelmi egységek száma, az Amex-elfogadóhelyeké pedig 28 százalékkal csökkent.
Tavaly hazánkban a kártyákkal 209 millió műveletet hajtottak végre bankkártyával, mintegy 5249 millió forint értékben. A tételszám nyolc százalékkal, az érték pedig tizenöttel növekedett egy év alatt.
A tranzakciókon belül tovább csökkent a készpénzfelvételi műveletek aránya: tavaly százból 55 volt ilyen jellegű, ebből 51 ATM-s négy pedig POS-terminálos volt.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG