2 °C Budapest

További kamatemelést várnak Svájcban - drágul a devizahitel

Pénzcentrum
2006. március 30. 10:52

Élénkebb gazdasági növekedésre számítanak a korábbinál Svájcban. Az infláció moderált maradhat, ugyanakkor a kamatszint várhatóan emelkedik. A forint gyengülése és a kamatszint emelkedése együtt negatívan érinti a devizahiteleseket. A svájci gazdasági minisztérium becslése szerint a vártnál jobban élénkülhet a gazdaság az idei évben Svájcban. A növekedés elérheti a 2%-ot, ami a januári

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Élénkebb gazdasági növekedésre számítanak a korábbinál Svájcban. Az infláció moderált maradhat, ugyanakkor a kamatszint várhatóan emelkedik. A forint gyengülése és a kamatszint emelkedése együtt negatívan érinti a devizahiteleseket.

A svájci gazdasági minisztérium becslése szerint a vártnál jobban élénkülhet a gazdaság az idei évben Svájcban. A növekedés elérheti a 2%-ot, ami a januári előrejelzésnél 0.2%ponttal magasabb. 2007-ben a bővülés üteme enyhén lassulhat, a GDP növekedés 1.5%-ra mérséklődhet.

A növekedés élénkülésének ellenére az elemzők arra számítanak, hogy az inflációs nyomás érdemben nem erősödik. Az infláció 2006-ban 1.1%-ot tehet ki, 2007-ben 0.9%-ot.

A növekedési pálya élénkülése és a moderált infláció mellett a kamatszint további növekedése várható Svájcban. A svájci központi bank március közepén emelt utoljára az irányadó rátán. A monetáris intézmény a kamatsávot akkor 25 bp-tal növelte, ezzel folytatódott a fokozatos szigorítási politika. A svájci kamatcél-zóna akkor 0.5-1.5%-ról 0.75-1.75%-ra nőtt. Ezelőtt tavaly decemberben volt kamatemelés.

A forint gyengülése illetve a kamatszint emelkedése együtt további negatív hatást gyakorolhat a devizahitelesekre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18