2 °C Budapest

Rohanj, ha pénzt akarsz!

Pénzcentrum
2006. március 31. 12:10

Mától lehet ismét benyújtani a pályázati anyagokat az elmúlt évek egyik legnépszerűbb, nyílászárócsere-programjára. Az Energiaközpont Kht.-hez újra benyújtható pályázatok keretösszege a nagy érdeklődés miatt, várhatóan hónapokon belül elfogy, tehát érdemes sietni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Mától lehet ismét benyújtani a pályázati anyagokat az elmúlt évek egyik legnépszerűbb, nyílászárócsere-programjára. Az Energiaközpont Kht.-hez újra benyújtható pályázatok keretösszege a nagy érdeklődés miatt, várhatóan hónapokon belül elfogy - írja a Napi Gazdaság.
A NEP 2006/1-es kódszámon összesen 880 millió forint áll rendelkezésre a lakossági energiamegtakarítási tenderre, ezzel becslések szerint mintegy 3,3 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A támogatásért a hagyományos technológiával épült lakások magyar állampolgárságú tulajdonosai pályázhatnak, emellett a lakásszövetkezetek és a társasházi közösségek is indulhatnak. Pályázni a lakóépületek utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók utólagos hőszigetelésére vagy cseréjére lehet; egyedi tulajdonosként legfeljebb 300 ezer forintot kaphat az a nyertes, aki az előbbiekből legalább egyet megpályázik (600 ezer forintot, ha többre). Társasházak és szövetkezetek esetében a támogatás lakásonként legfeljebb 200 ezer forint, több cél megvalósításakor 400 ezer forint lehet. Összességében a teljes támogatás nem haladhatja meg a költségek harmadát.
A másik pályázati elem a NEP 2006/2 kódszámú, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését célozza. A keretösszeg 183 millió forint, amiből nagyjából 500 pályázatot támogatható. Itt csak magánszemélyek pályázhatnak, maximum 300 ezer, illetve több fejlesztés esetén 600 ezer forintra. Ezekben az esetekben sem lehet több a támogatás a teljes beruházási költség harmadánál.
A NEP-es tenderek népszerűsége az elmúlt évek folyamán egyre nőtt, ám a kiosztható keretösszeg, valamint a pályázatok mennyisége egyre fogyott. Három évvel ezelőtt NEP 2003/1-től NEP 2003/7-ig voltak tenderek összesen 3,8 milliárd forint értékben, sőt 2002-ben 4,3 milliárd forintot osztott szét a gazdasági tárca. Két évvel ezelőtt pedig 2,1 milliárd forintot hirdettek meg - annyira sikeresen, hogy már nyáron kiürült a kassza. A 2005-ös költségvetésben már csak 520 millió forint akadt e célra, új pályázatot ekkor már nem fogadtak be.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG