1 °C Budapest

Kedvezőbb hitelek, olcsóbb lakások - Mi várható 2006-ban?

Pénzcentrum
2006. március 23. 12:30

Csökkenő lakásárakra és növekvő hitelfelvételi kedvre számítanak az MNB által megkérdezett bankok képviselői 2006-ban. A lakáshiteleknél döntött több bank az enyhítés mellett. A hitelezési feltételek mindkét szegmensben enyhültek, miközben a hitelkereslet növekedését csak a fogyasztási hitelezésben tapasztalták a bankok.

Csökkenő lakásárakra és növekvő hitelfelvételi kedvre számítanak az MNB által megkérdezett bankok képviselői 2006-ban. A lakáshiteleknél döntött több bank az enyhítés mellett. A hitelezési feltételek mindkét szegmensben enyhültek, miközben a hitelkereslet növekedését csak a fogyasztási hitelezésben tapasztalták a bankok.
 
Lakáshitel
2005 második félévében 4 bank lakáshitelezési hajlandósága növekedett, és ugyanennyi bank számolt be változatlan hajlandóságról, ami jelzi, hogy az előző félévhez képest csökkent azoknak a bankoknak a száma, amelyek még képesek voltak „elszántságukat” tovább növelni.
A hitelezési feltételeket általánosan tovább lazították a bankok. Összességében 6 bank ítélte úgy, hogy hitelezési politikája enyhült, amelynek fő okaként mindannyian az egyre agresszívabbá váló versenyt jelölték meg. A következő félévre a bankok fele újra a hitelképességi standardok és hitelfolyósítási feltételek enyhítését jelezte előre, és mindössze 1 bank kívánja ezeket kis mértékben szigorítani, azaz a három féléve tartó tendenciák folytatódása várható
2005 második félévében a hitelkeresletet a megkérdezett bankok összességében az előző félévhez képest változatlannak ítélték, de jelentős szóródás mellett: 3 bank magasabb, 3 bank alacsonyabb, 2 bank változatlan keresletről számolt be. A következő félévre a bankok nem a kereslet további növekedését, hanem a kereslet változatlanságát (7 bank), illetve csökkenését jelezték előre (1 bank).
2005 első félévében a bankok 29%-a várt fellendülést a lakásárakban a második félévre. Ezzel szemben a bankok utólagos megítélése szerint a nominális lakásárak nem változtak 2005 első hat hónapjához képest. A következő félévre a várakozások pesszimisták, a megkérdezett bankok 12,5%-a számít lakásár-csökkenésre (7 bank véleménye szerint a lakásárak összességében nem változnak, 1 bank árcsökkenést vár).
Fogyasztási hitel
2005 második félévében, a megkérdezett bankok szinte mindegyike, a hitelképességi standardokat összességében változatlanul hagyták, a hitelezési feltételeket azonban, a minimálisan megkövetelt hitelképességi szinttől eltekintve minden ponton enyhítették: a bankok fele csökkentette a minimális önrész nagyságát. A hitelezési politika enyhülésének hátterében a válaszadók továbbra is elsősorban a banki és a nem-banki pénzügyi közvetítőkkel vívott egyre fokozódó versenyt jelölték meg, de 3 bank fontosnak tartotta a döntéseknél, hogy kedvezőbbé váltak a lakosság jövedelmi helyzetére vonatkozó kilátások, 1 bank pedig az ügyfelek hitelképességi szintjének javulását is kiemelte. A következő félévre 3 bank a standardok további enyhítését, 2 azok szigorítását tervezi.

2005 második félévére a felmérésben részt vevő bankok 40%-a várt előzetesen a fogyasztási hitelek esetében magasabb keresletet. Visszatekintve a kép kevésbe egyértelmű – valószínűleg a versennyel összefüggésben – a bankok továbbra is eltérően ítélték meg a kereslet mértékét: 5 bank erősebb, 3 gyengébb, 2 pedig változatlan keresletet tapasztalt, így a pozitív változást érzékelők nettó aránya 20% volt. A következő félév keresletének megítélésében a bankok nettó 27%-a újra pozitívan nyilatkozott, és a kereslet növekedését prognosztizálta.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?