3 °C Budapest

Félrelövések a THM-nél... - Nincs ingyenhitel?

Pénzcentrum
2006. március 21. 11:45

Érdekes fejtegetést olvashatunk a mai Magyar Hírlapban a teljes hiteldíj mutató témakörében, így érdemesnek látjuk, hogy felhívjuk Olvasóink figyelmét néhány igen fontos részletre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

Tapasztalatok szerint a legtöbben arra panaszkodnak, hogy a futamidő végén még százezreket kell kell fizetni, holott minden törlesztőrészlet rendezésre került. A legtöbben az autóhitelezésben használt mutatókat kifogásolják, mondván a valóságban nem 0%-os a THM. Nem árt persze tudni, hogy a panaszok az esetek többségében alaptalanok, hiszen a THM tartalmát egy 1997-es kormányrendelet szabályozza, melynek értelmében a következő tételek kimaradtak az indikátorból:

 

-         késedelmi kamat

-         a futamidő meghosszabbításának költsége

-         olyan fizetési kötelezettségek, melyek a szerződésben vállaltak nem teljesítéséből származnak

-         biztosítási és garanciadíjak

-         átutalási díjak

 

Ha jobban belegondolunk, a fenti tételeket meglehetősen nehéz lenne egy-egy konstrukció esetében tervezni, ha pedig valaki nem teljesíti a szerződési feltételeket (amiket ugye el figyelmesen kellene olvasni), az ne lepődjön meg a plusz költségek láttán...

 

A PSZÁF szóvivője szerint is a fogyasztók figyelmetlenségéből adódik a legtöbb félreértés, akadnak persze jogos panaszok is.

 

Többször felvetődött már az egy évnél rövidebb futamidejű hitelek problémája is, melyek esetében a legtöbb szolgáltató kétféle THM-et is közzétesz, mondván hogy a törvényileg rögzített számítás torzít. A felügyelet álláspontja szerint azonban a mutató jó, mivel tükrözi a pénz időértékét. (Ugyanazon összeget korábban visszafizetni „drágább”, mivel későbbi fizetés esetén befektethettük volna és hozamot termelhetett volna...)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?