Lakáshitel-piac: Közeledik a 100%-os finanszírozás kora?

Pénzcentrum
2006. március 14. 09:00

A lakásépítők és forgalmazók a kereslet jelentős visszaesése mellett arról beszélnek, hogy lényegében megszűnt a használt lakások forgalmazása. Ez a tény a pénzintézetek figyelmét sem kerülheti el, hiszen a lakások újraértékesítési lehetőségeinek beszűkülése a hitelbiztosítéki érték csökkenésének irányába mutat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lakásépítők és forgalmazók a kereslet jelentős visszaesése mellett arról beszélnek, hogy lényegében megszűnt a használt lakások forgalmazása. Ez a tény a pénzintézetek figyelmét sem kerülheti el, hiszen a lakások újraértékesítési lehetőségeinek beszűkülése a hitelbiztosítéki érték csökkenésének irányába mutat – írja a Napi.

 

A hitelbiztosítéki érték tulajdonképpen a forgalmi érték százalékában meghatározott azon érték, mely biztosítja, hogy a bank a kölcsön bedőlése esetén legfeljebb 90 napon belül értékesíteni tudja az adott ingatlant.

 

A hazai pénzintézetek többsége ugyanakkor azt vallja, egyelőre nem volt szükség arra, hogy szigorítsák a hitelbiztosítéki érték számítását.

 

A bankok általános vélekedése szerint a forgalmi értéken történő finanszírozást hirdető lakáslízing mellett az alacsony önerővel, kedvező feltételekkel hirdetett termékek idővel kikényszeríthetik hitelbiztosítéki és forgalmi érték további közeledését.

 

A pénzintézetek sok esetben már most is túllépnek a korábbi aranyszabályon, mely szerint a a finanszírozási érték a forgalmi érték 90%-a lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?