Devizahitel-lázban ég a régió - Valamiben elsők vagyunk?

Pénzcentrum
2006. március 20. 09:00

A magyar háztartások devizakitettsége nem nevezhető kiugrónak regionális összevetésben, az MNB adatai szerint ugyanis januárban a háztartások hiteleinek összesen 30%-a volt idegen fizetőeszközben nyilvántartva.

A magyar háztartások devizakitettsége nem nevezhető kiugrónak regionális összevetésben, az MNB adatai szerint ugyanis januárban a háztartások hiteleinek összesen 30%-a volt idegen fizetőeszközben nyilvántartva – írja a Világgazdaság.

 

Lengyelországban ez az arány 63.9%-os, míg Romániában az ingatlancélú hiteleknél 88.1%-os. Az óriási arányszámokra természetesen hatással van az irányadó kamatszint is, mely Lengyelországban két éve tartó fokozatos vágások eredményeként csökkent 4%-ra, míg Romániában a 8.5%-os alapkamat igen vonzóvá teszi a devizakonstrukciókat.

 

Az alacsony alapkamatú Szlovákiában és Csehországban jóval alacsonyabb a devizahitelek aránya: előbbiben 2005 végén 7.8%-os volt ez az érték.

 

A növekedési tendenciák tekintetében azonban egyértelműen Magyarország áll az élen: a háztartási szektornál lévő devizahitelek állománya januárban csaknem háromszorosa volt az egy évvel korábbinak. (Eközben a forintkölcsönök állománya csekély mértékű növekedést mutatott.)

 

Lengyelországban egy év alatt csaknem háromnegyedével emelkedett a devizahitelek állománya, ehhez azonban a nemzeti valutában nyilvántartott hitelek esetében 65.6%-os bővülés társult.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20