A hír megint csak ennyi, megint egy kultikus gasztrohely eladó: ezúttal Szombathely belvárosához közel, a Szőlőskert Vendéglő. A hely, ami az elmúlt években Szőlőskert –...

Az élelmes magyarok bespájzolnak: tízezreket spórolhatsz, ha így teszel zöldséget-gyümölcsöt télire
A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.
Egy kis kompót-történelem
A kompót eredetéről nem sokat tudnak a kutatók, vannak források, melyek szerint a középkori Bizáncban is fogyasztották már, de talán a legközelebbi írásos emlék a a 17. századi Franciaországból maradt fent. Ekkor a kompótot különböző fűszerekkel ízesítették, cukrozták és sziruposra főzték benne a gyümölcsöket. Ugyan ekkoriban az olyan különleges fűszerek, mint például a vanília és a fahéj rettentően drágák voltak, így csak a gazdagabb réteg juthatott hozzájuk, a kompót tehát nem épp a szegények eledele volt.
Érdekesség, hogy Franciaországban és az angolszász országokban ma is hasonlóan készítik a kompótot. Az általuk készített recept négy egyszerű lépésből áll. Először kockákra vágjuk az almát, majd egy tálba helyezzük. Nem igazán kell hámozni őket, csak akkor tegyük meg, ha nem szeretjük az alma héját. Ezután adjuk hozzá a fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót és szárított kakukkfüvet. Ezt követően olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és adjunk hozzá cukrot. Lassú tűzön főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. Végül, adjunk hozzá fűszeres almát, fedjük le és főzzük, amíg meg nem puhul. Időnként nem árt átkeverni. Ha túl száraznak, sziruposnak érezzük, önthetünk hozzá egy kis vizet is, majd így főzzük tovább.
A fordulat valamikor a 19. században jött el, ezután egyre népszerűbb lett a kompót, mivel ekkor olcsóbb és elérhetőbb lett a cukor, így a házkörüli gyümölcsökből már azok is képesek voltak kompótot főzni, akik a szegényebb réteghez tartoztak. A recepteket illetően, itthon talán a legelterjedtebb a törökök által készített kompót. Ez egy könnyű, lédús desszert (majdnem olyan, mint egy könnyű leves), amelyet a főételekkel és köretekkel együtt szolgálnak fel a török konyhában. Itthon talán azért lett ez a népszerűbb, hiszen nem kell hozzá sok dolog, és nem kerül sokba az elkészítése.
Emellett az elkészítése is eltérő az angolszász és francia receptektől. A török gyümölcs kompót 3 fő összetevőből készül: víz, cukor és friss vagy szárított gyümölcs. Először vizet és cukrot kell összekeverni egy fazékban, majd ezt fel kell forralni. Tetszés szerint használhatunk ízesítéshez fahéjat vagy szegfűszeget, de ez elhagyható. Ezután felkockázott vagy szeletelt almát beledobni az edénybe. Ezután addig főzzük, amíg meg nem puhul. Végül nincs más hátra, mint hagyjuk kihűlni és lehűlni, lehetőleg egy éjszakán át.
Hasznos tanácsok a kompót elkészítéséhez
Fűszerek terén széles a paletta, hiszen sokféleképp ízesíthetjük a kompótunkat. A kompót elkészítéséhez a fahéj elengedhetetlen, mert tökéletes passzol az alma ízéhez. A fahéj mellett ajánlott fűszerek: kardamom, gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs és szerecsendió vagy vanília. De, aki igazán különleges ízekret szeretne kóstolni, az tehet bele szárított kakukkfüvet vagy friss rozmaringot is.
Fontos lépés lehet a cukor elhagyása, hiszen vannak, akiknek ezt száműzni kell az étrendjéből. Jó hír viszont, hogy a kompótot egészséges verzióban is elkészíthetjük. Használjunk édesítőszert cukor helyett vagy juharszirupot, mézet. De a legegyszerűbb, ha édesebb almafajtát választunk, hiszen így a gyümölcs megédesíti annyira a kompót levét. Ezzel tulajdonképpen el is hagyhatjuk az édesítés fázisát.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Tárolás során arra érdemes figyelni, hogy legelőször is, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután légmentesen lezárt edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben legfeljebb 10 napig.
Mi kerülhet a kompótba?
Árak szempotnjából a PAIR legfrissebb adatai alapján azt mondhatjuk, hogy a népszerű kompót gyümölcsök a vidéki piacokon jelenleg a következő árakon mozognak:
- Alma ára: a vidéki fogyasztói piacokon 350-420 Ft/kg, vidéki nagybani piacokon 200-260 Ft/kg
- Körte ára: a vidéki fogyasztói piacokon 600-800 Ft/kg, vidéki nagybani piacokon 430-500 Ft/kg
- Birsalma ára: a vidéki fogyasztói piacokon 700 Ft/kg, vidéki nagybani piacokon 500 Ft/kg
Népszerű vitaminbomba
A kompótot legtöbben almából készítik, de körtéből, vagy akár rebarbarából is készülhet. A hidegebb hónapokbam mégis a birsalmakompót az, amit sokan készítenek, hiszen a birsnek számos jótékony hatása van. Elkészítés szempontjából nem igényel sok macerát, néhány lépésből egészen gyorsan elkészül.
A legegyszerűbb recept alaján először is, a birsalmákat megmossuk, cikkekre vágjuk. Ezután feltesszük őket főni, és addig engedjük fel vízzel, ameddig az el nem lepi az almákat. A cukrot, fűszereket (tetszés szerint mehet bele szegfűszeg és fahéj) hozzáadjuk. Kóstolgatjuk, míg megfelelő ízt nem érzünk. Végül puhára főzzük az almát és kihűlve fogyaszthatjuk.

Horror az ára, így metszd az áfonyát, hogy idén bőséges legyen a termés: 4+1 trükk a sztárkertésztől
Az áfonya termesztése gondos odafigyelést igényel, és az egyik legfontosabb ápolási feladat a rendszeres metszés. Kósa Dániel segítségével most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan csináld!
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Kiváló minőség a tányérodon – KMÉ-védjegyes termékek a Mecsek Baromfi Kft.-től (x)
A Mecsek Baromfi Kft. friss csirkehúsai elnyerték a KMÉ-védjegyet, amely biztosítja a vásárlók számára a valóban kiemelkedő minőséget.
-
A magyar befektetők fele nagy lehetőséget szalaszt el (x)
Egyre nagyobb az érdeklődés a TBSZ iránt, a befektetők többsége viszont még mindig nem használja ki ennek az adóhatékony befektetési módnak az előnyeit.
-
Hoppá! Tudtad melyik bank lett a legjobb lakossági állampapír forgalmazó? (x)
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) idén is a Gránit Banknak ítélte „Az év Lakossági állampapír forgalmazója” díj ezüst fokozatát.
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


