4 °C Budapest
Meggyszósz pudinggal, meggyszósz darával: hogyan történik a meggyszósz készitése néhány egyszerű meggyszósz recept segítségével? A meggyszósz pudinggal a legfinomabb!

Nyári meggyszósz recept: Így készül a meggyszósz pudinggal, meggyszósz darával

2021. augusztus 29. 17:03

Meggyszósz pudinggal, meggyszósz darával: hogyan történik a meggyszósz készitése néhány egyszerű meggyszósz recept segítségével? A meggyszósz pudinggal a legfinomabb!

A nyári jó idő egyik legelőnyösebb tulajdonsága a nyaralószezon és a kellemes időjárás mellett a sok friss gyümölcs, amelyeket beszerezhetünk egyenesen a kertünkből, a gyümölcsfákról leszüretelve. Tipikus nyári gyümölcs a meggy, amit számtalan módon hasznosíthatunk: készülhet belőle befőtt, meggybor, lekvár, illetve számos gyümölcsös főétel, például meggyleves vagy meggyszósz.

Cikkünkben a meggyszósz készítése kapcsán ajánlunk tippeket: eláruljuk, hogyan történik a meggyszósz készitése pudinggal, mitől finom és sűrű a meggyszósz. Hogyan készül a meggyszósz egy másik alternatívája, a meggyszósz darával? Milyen ételek illenek a meggyszósz mellé, mik a meggyszósz recept titkai? Mi a különbség a meggyszósz ízvilágában, ha a meggyszósz pudinggal, vagy ha a meggyszósz darával készül?

Mihez illik a meggyszósz?

A meggyszósz a klasszikus magyaros ételek egyike: ha valamiben, hát abban biztosak lehetünk, hogy ilyen ételt nem kínálnak külföldi éttermek étlapjai, annak ellenére, hogy a meggyszósz készitése igazán egyszerű. Magyarországon a meggyszósz egy meggyalapú, lisztes tejjel, vagy más egyszerű konyhai alapanyaggal besűrített főzelék-féleség. A meggyszósz fogyasztása történhet önmagában is, azonban leginkább köretként érdemes használni valamilyen sült vagy főtt hús mellé.

Nagyszerűen illik a meggyszósz sertéskaraj vagy csirkecomb mellé, azonban a tálat érdemes kiegészítenünk egy kevés krumplipürével is, hogy teljes legyen a klasszikus magyaros ízélmény! Az alap meggyszósznál egy fokkal sűrűbb és krémesebb az étel, ha a meggyszósz pudinggal készül el – érdemes megpróbálni! Nézzük, hogyan zajlik a meggyszósz készítése a következő három meggyszósz recept alapján – neked melyik lesz a kedvenced?

1. Alap meggyszósz recept

Hozzávalók

  • 500 g meggy (friss vagy fagyasztott)
  • 5 dl víz
  • 1,5 l tej
  • 4 ek kristálycukor
  • 4 ek liszt
  • 1 tk szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj

A meggyszósz készítése

  1. Tegyük a meggyet egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket és a vizet, majd kezdjük el forralni.
  2. Keverjük el a lisztet a tejben, majd szűrjük le! Adjuk a tejes keveréket a meggyszósz alapjához, míg az be nem sűrűsödik.
  3. Kb. 5 perc alatt főzzük össze – ha nagyon sűrű a meggyszósz, adjunk hozzá még egy kis tejet. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen egyaránt.

2. Meggyszósz pudinggal

Hozzávalók

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 500 g meggy (friss vagy fagyasztott)
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 ek cukor
  • 1 tk szegfűszeg
  • víz

A meggyszósz készítése

  1. Tegyük a meggyet és a szegfűszeget egy fazékba, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Főzzük össze őket körülbelül 5 perc alatt.
  2. Keverjük ki a pudingport csomómentesre kb. 2 dl vízzel és a cukorral, majd fokozatosan keverjük hozzá a fazékban forró meggyszósz alaphoz.
  3. Forraljuk össze a pudingos meggyszószt – ha sűrű, hígítsuk egy kis vízzel vagy tejjel, majd tálalhatjuk is.

3. Meggyszósz darával

Hozzávalók

  • A (tetszőleges) meggyszósz hozzávalói
  • 1 bögre búzadara
  • 3 ek napraforgóolaj
  • 5 dl víz

A meggyszósz készítése

Készüljön a meggyszósz recept a fent leírt alternatívák alapján, tálaljunk mellé főtt vagy sült húst, illetve ízlés szerint krumplipürét, vagy pirított darát. A meggyszósz mellé a dara a következő módon készül:

  1. Öntsük az olajat egy lábasba, majd adjuk hozzá a búzadarát és kezdjük el közepes lángon, sűrűn kevergetve lepirítani.
  2. Ha lepirult az összes dara, adjuk hozzá a vizet és főzzük 7 perc alatt puhára, míg a dara az összes vizet fel nem veszi. Ezt követően a dara tálalható a meggyszósz mellé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 18. csütörtök
Auguszta
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2025. december 18. 21:33